Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni oyçokluğu ile kabul etti.
Yasa ile, ağır ceza kapsamında olmayan ve yüz kızartıcı suç sayılmayan bir suç dolayısıyla mahkeme tarafından sadece para cezasına mahkum edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma izni, iş kurma izni veya daimi ikamet izni ile ikamet eden kişilerin sabıkalarının gelecekteki hayatlarına engel teşkil etmemesi için, öngörülen koşulların gerçekleşmesi halinde, mahkeme tarafından silinmesi usul ve esasları düzenleniyor.
Öneri üzerinde söz alan TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, ilk gelen önerinin yüz kızartıcı olmayan suçların silinmesinde KKTC yurttaşlarını kapsadığını ancak bugün önlerine konanın çalışma izinli olanları da kapsadığını belirtti ve bunun nedenini sordu.
UBP milletvekili Ersin Tatar, 15 yıldır KKTC’de çalışma izni veya ikamet izni ile çalışan ve basit suçlardan dolayı vatandaşlık alamayanları da kapsamasını olumlu karşıladığını belirterek, öneriye olumlu oy kullanacağını söyledi.
UBP milletvekili Zorlu Töre de, yıllarca bu ülkeyi vatan bilen insanların da bu yasadan yararlanması gerektiğini belirtti.
Yasanın borç veya trafik suçu yüzünden hapis yatanları kapsamamasını eleştiren Töre, bunların da düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz de, yasaların genelde yürürlüğe girdikten sonra eksikliklerinin fark edildiğini ifade ederek, yasa üzerinde yaptıkları çalışmaları anlattı ve KKTC’de yaşayan herkesin refahını sağlayacak yasaların çıkarılması için çalıştıklarını vurguladı.
Gündüz, yasa çıkarılırken, daha önce sabıka kaydında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, yasanın insanlar arasındaki saygıyı da getireceğine inanç belirtti.
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, bakanlığı döneminde bu yasa ile ilgili yaptığı tasarı çalışmasını meclise sunduklarını anımsatarak, bugün bu yasa önerisinin kendi önerileriyle örtüştüğünü ifade etti. Uluçay, tasarıya olumlu oy kullanacaklarını belirtti.
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, ülkede yaşayan ancak bazı sıkıntılar veya küçük olayları yüzünden sicili olan kişilerin vatandaşlık alamadığını anlatarak, örneğin bir kişinin vatandaş olamadığını ancak çocuklarının vatandaş olduğunu, vatandaş olamayanların da burada yaşamaktan iş bulmaya birçok sıkıntı yaşadığını kaydetti.
Hamzaoğulları, bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, yasanın bu tip sıkıntılara çözüm getirmesini temenni etti.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, vatandaşlık yasasının süratlendirilmesi gerektiğine katıldığını, çalışmaların zaten sürdüğünü ifade etti.
Denktaş, görüşülen yasa önerisinin önemine işaret ederek, geçmesinin ardından yaşanan bazı sıkıntıların giderileceğine inanç belirtti, Mali sicil affı üzerine de çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Sabıka Kaydının Silinmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğu ile kabul edildi.