Sağlık Bakanlığı bünyesinde, “Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Birimi” kuruldu

Dünyada her gün binlerce kişi hastalıkları ve meslekleri gereği ilave radyasyon dozlarına maruz kalıyor.

Dünyada her gün binlerce kişi hastalıkları ve meslekleri gereği ilave radyasyon dozlarına maruz kalıyor. Radyasyonun günlük hayatta özellikle sağlık sektöründe hızla artan kullanımı, radyasyonla çalışan cihazların sürekli yenilenmesi, radyasyonun etkilerine yönelik bilimsel araştırmaların yeni boyutlar kazanması, radyasyonun sağlık üzerine etkileri, riskleri ve radyasyondan korunma konusundaki bilgilerimizin güncelleştirilmesini gerektiriyor.

İşte bu amaçla KKTC Sağlık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği, Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğan Bor danışmanlığında Bakanlık bünyesinde Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Birimi’ni oluşturma çalışmalarına başlamıştır.

Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Birimi kurulması çalışmaları hızla başlarken,  Birimin oluşması ve Radyasyondan korunma için Sağlık Bakanlığı'nın görev ve yetkilerini belirleyecek gerekli yasal prosedüre yönelik hukuki çalışmalar da eş zamanlı başlamıştır.

Uzun yıllardan beridir ülkemizde ciddi bir sıkıntı ve eksiklik olan, gerek sağlık çalışanlarını radyasyon ışınlarından korumak gerekse toplumun radyasyonun çevresel etkilerinden korunmasının sağlık açısından çok önemli olduğu bilinci ile çalışmalara hız verilmiştir. Radyasyon ışınlarından korunma ve radyasyona ne kadar maruz kaldığımızı ve ne kadar korunduğumuzu bilme anlamında yıllardır Türkiye Atom Enerjisi kurumundan hizmet alınsa da daha etkin bir radyasyon güvenliğinin olmasının gerekliliği hepimizin dile getirdiği bir konuydu.  Radyasyon Sağlığı ve Güvenliği Birimi’nin oluşturulması ile bu konuda önemli bir adım atılmış oldu.