Sanatın Gücüyle Tüm Engeller Kaybolur

DAÜ 21. Bahar Festivali Kapsamında “Sanatın Gücüyle Tüm Engeller Kaybolur” Temalı Etkinlikler Düzenleniyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 21.Bahar Festivali kapsamında “Sanatın Gücü Tüm Engelleri Kaldırır” sloganıyla DAÜ Güzel Sanatlar Kulübü'nün düzenlediği sanat etkinlikleri devam ediyor. Eğitmenleri Ayhatun Ateşin küratörlüğünde gerçekleşitirilen “Açık Atölye” çalışmalarıyla çocuklar ve yetişkinlere yönelik yaratıcı drama çalışmaları, masal atölyeleri,  resim, ebru, cam, keçe, ahşap baskı atölyeleri ve “Fotoğrafla Tanışıyoruz Engelleri Aşıyoruz" konulu fotoğraf atölye çalışması gerçekleştirildi.

Fotoğraf sanatçısı Faruk Akbaş ile Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneği katkılarıyla yürütülen atölyelerin ardından Karakum 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezi öğrencileri deklanşöründen yansıyan fotoğraflar, festivalin ilk günü olan 21 Mayıs akşamı DAÜ Güzel Sanatlar Kulubü standında sergilenmeye başladı. Bu çalışma zihinsel engelli çocukların görsel algılarını ve hayata dair farkındalıklarını artırmaları, çevreleri ile rahat iletişim kurmaları, fiziki ve zihinsel sınırlılıklarına karşın kendilerini ifade etmede fotoğrafın gücünü kullanabilmeyi öğrenmeleri amaçlanan uygulamalı bir atölye çalışması olarak gerçekleştirildi.

 

Sanatçı Ayhatun Ateşin Açıklama Yaptı

Etkinlikle ilgili açıklama yapan sanatçı Ayhatun Ateşin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “DAÜ Güzel Sanatlar Kulubü olarak, her bir bireyin toplumsal sorunlara olan farkındalığını ve duyarlılığını artırma yolunun, sanatsal interaktif etkinliklerle olabileceğine inanmaktayız. Kültür /Sanatın herhangi bir dalıyla iştigal eden bireylerin sosyal risklerden uzak durabileceği gibi, bir bilen-rehber hoca ile deneyip öğrenirken daha duyarlı bir yapıya sahip olarak yaşama mana ve anlam yükleme yetisi kazanabilecektir. Her bireyin sorunları, bedensel/ fiziksel veya zihinsel, sanatın düşünsel entellektüel alt yapısı ile birleştiğinde, hayatın gerçekliğinin sanata nasıl dönüştürüleceği görülüp, zihinde sorgulama başlayacak ve bireyin toplumsal sorunlara farkındalığı kaçınılmaz olacaktır. "Sanatın Gücü" ile engellilerin kendilerini ifade edebilmeleri, toplum ve engelliler arasında sanat aracılığıyla bir köprü kurmayı ve toplumun engellilere yönelik daha olumlu bir tutum geliştirmesini sağlamak hedeflenmektedir. Katılımcılar, resim, heykel, ahşap baskı, keçe yapımı, cam, ebru, fotoğraf ve açık atölyelerden oluşan sanat buluşmasında, sanat bilgisi ile sanat düşüncesinin nasıl bir araya getirileceğini uygulayarak öğrenirken, bir yandan da üretmeye devam edecekler."