Türkiye’de gündeme gelen şap hastalığı nedeniyle, Veteriner Dairesi ülkemizde bir dizi önlemler aldı. Türkiye’nin 17 Aralık 2015 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE)’ye şap salgını bildiriminde bulunması üzerine Veteriner Dairesi yetkilileri ve uzman hekimler yetkili birçok kurum ile işbirliği yaparak hastalığın KKTC’ye gelmesinin önüne geçilmesi için çeşitli önlemleri hayata geçirdi.
Bulaşıcı hayvan hastalıkları arasında yer alan şap virüsünden ari olan ülkemize hastalığın gelmeden tedbir alınması gerekliliğinden yola çıkan Veteriner Dairesi, yaptığı açıklamada, söz konusu önlemler dizisinin, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) önerileri doğrultusunda hazırlandığı ve uygulamaya konduğunu vurguladı.
ALINAN TEDBİRLER
Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hastalığın Türkiye’de gündeme gelmesi ile birlikte hiç vakit kaybedilmeden limanlar ve ülkeye giriş noktalarında düzenlemeler yapılmasını ve konu hakkında farkındalık yaratılmasını içeren tedbirleri hayata geçirdiklerini bildirdi. Gökşan, şap virüsünün özellikle canlı hayvan hareketleri ve ticareti, sperm, embriyo ve ova gibi genetik materyal ticareti, enfekte hayvanlar ve çevre ile taması olan insan, araç ve malzemelerin hareketi, hastalık bulunan bölge ve ülkelerden gelen hayvansal gıdalar yoluyla taşındığını belirterek, Bakanlar Kurulu kararıyla limanlarda ve hayvansal gıda ithalatında ek düzenlemeler yapıldığını kaydetti.
Gökşan, limanlarda uygulanan dezenfeksiyon önlemleri yanında, hastalık ile ilgili üreticileri ve halkı bilinçlendirmek için buroşürler ve afişler hazırlandığını ifade etti. Gökşan, olası bir salgına karşı hazırlıklı olmak maksadıyla Veteriner Dairesi’nin hastalığın erken teşhisi ve yok edilmesi için gerekli çalışmaları başlattığını da belirtti.
Daire Müdürü Gökşan, tedbirlerin Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) önerileri doğrultusunda hazırlandığını belirterek, söz konusu önlemlerin Türkiye’de de hastalığın bir yerden başka bir yere taşınmasını önlemek için uygulanmakta olduğunu söyledi.
GÖKŞAN: LİMANLARDA UYGULANAN DEZENFEKSİYON ÖNLEMLERİNE UYULMASI BİRİNCİL ÖNEME HAİZ
Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, en bulaşıcı hayvan hastalıkları arasında yer alan ve şap virusü ile oluşan şap hastalığının sığır, koyun, domuz, keçi gibi tüm çift tırnaklı hayvanları etkilediğini ifade etti. Gökşan, şap hastalığının hayvanlarda verim kaybı, ölüm gibi etkilerinin yanında, ülkelerin hayvan ve hayvansal ürün ticaretine engel teşkil etmesi nedeni ile ciddi ekonomik kayıplara neden olan bir hastalık olduğuna vurgu yaparak bazı uyarılarda bulundu.
Gökşan, hastalığın görüldüğü yerlerden ülkemize gelen yolcuların beraberlerinde hayvansal gıda veya ürün getirmemeleri ve limanlarda uygulanan dezenfeksiyon önlemlerine uymalarının, hastalığın KKTC’ye gelmemesi konusunda en birincil tedbir olduğunu vurguladı. Gökşan, hastalığın görüldüğü ülkelerde son bir hafta içerisinde hayvanlar ile doğrudan teması olan yolcuların şap hastalığını taşıyor olması riskine karşılık ise çiftlik sahiplerinin hassasiyet göstermesi ve bu kişilerin ülkemizdeki çiftlik hayvanları ile temas etmemesini sağlamasının da önemini dile getirdi.
Olası bir salgın durumunda hastalığın en kısa sürede tespit edilmesi noktadasında hayvanlar ile yakın temasta olan çiftçilere sorumlukluk düştüğünü belirten Gökşan, hastalığın bulaşma yolları ve hastalıktan korunma yöntemleri ile ilgili Veteriner Dairesi’nin hazırladığı broşürlerin çiftçilere ışık tutacağını hatırlattı. Gökşan, şap hastalığından korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgilere http://www.veteriner.gov.ct.tr adresli Veteriner Dairesi resmi internet sitesinden ulaşılabileceğini de kaydetti.