Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan katıldığı bir televizyon programında CTP-BG / UBP Hükümet Programında Turizm’in Devlet Politikası olmacağı yönündeki açılımının son derece önemli olduğunu söyleyerek, bunun vaat olarak kalmaması için bilimsel temelde pek çok adımın atılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Savaşan; Hükümet Programı ümit vericidir…
Hükümet Programına karşı ihtiyatlı iyimser olduklarını ifade eden Savaşan “Hükümet programına turizmin devlet politikası olacağı ibaresinin girmesi hükümetin niyetini göstermesi bakımından önemlidir. Geniş bir temsiliyet ile kurulan hükümetin programında yükseköğrenim ve turizmin öncü sektörler olarak belirtilmesi ve ayrıca turizmin hedefinin de sürdürülebilirlik olacağına yer verilmesi ülke ekonomimiz açısından ümit vericidir” diye konuştu.
Zarar gören doğal, tarihsel ve kültürel değerler bütün insanlığın malıdır…
Turizmin Dünya’nın en büyük ve en hızlı gelişen sanayilerinden biri olduğunu söyleyen Ahmet Savaşan, sürdürülebilir turizmin ülkesel, bölgesel değil, evrensel bir amaç olduğunu söyledi. Savaşan, hükümet programında yer verilen sürdürülebilirlik konusunun Dünya’nın en önemli konularından biri olduğuna işaret ederek, turizm etkinliği sırasında zarar gören doğal, tarihsel ve kültürel değerlerin tek bir ulusa, tek bir ülkeye ait olmadığını, bütün insanlığın malı olduğuna dikkat çekti.
Sürdürülebilir turizm; kapsamlı planlama ve uygulama anlayışıdır...
Savaşan, Dünya’daki sürdürülebilir turizm ve seyahat anlayışının, doğal, biyolojik, ekolojik, kültürel, toplumsal vb bütün yenilenebilen kaynaklara süreklilik sağlanacak, turistik ürünlerin uzun yıllar arza konu olabilme koşullarını yaratacak, başta çevre olmak üzere kaynakları geliştirerek korumak üzere optimal ve rasyonel kullanacak bir planlama ve uygulama anlayışı olduğunu da anlattı.
Sürdürülebilir turizm ülkesel, bölgesel değil, evrensel bir amaçtır!
Sürdürülebilirliğin turizm ve seyahat için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Savaşan, sürdürülebilir turizm anlayışının bütün turizm türlerine uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Savaşan “turizm etkinliği sırasında zarar gören doğal, tarihsel ve kültürel değerler tek bir ulusun, tek bir ülkenin değil, tüm insanlığın malıdır. Bu nedenle; sürdürülebilir turizm ülkesel, bölgesel değil, evrensel bir amaçtır” diye konuştu.
Dünya’da büyük destek görüyor...
Sürdürülebilir turizm bir ülkede turizm ve seyahatleri bütün ülkeye ve 12 aya yaymada, doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunup geliştirilerek gelecek nesillere de sunulmasında tek yoldur diyen Savaşan, BM’nin 1992’de gerçekleştirdiği ve Rio Zirvesi diye bilinen toplantıda da vurgulanan sürdürülebilirlik kavramının bütün Dünya’da büyük destek gördüğünü anımsattı. Savaşan “Sürdürülebilir ekonomi, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir inovasyon, sürdürülebilir mimari, sürdürülebilir tüketim tartışmaları, kurumsal sosyal sorumluluk, sorumlu yatırım ilkeleri gibi yeni söylemleri gündeme getirirken, turizm alanında ekoturizm, sorumlu turizm, yeşilturizm, karbon emisyonu gibi tartışma konularını da gündemimize taşımıştır” diye konuştu.
Özerk turizm yönetiminin kurulmasının takipcisi olacağız...
Hükümet Programında pek çok konunun takvimlendirilmesinin önemini vurgulayan Savaşan, genelde halkın özelde ise sektörlerin takvimlendirme konusunda memnun olduğunun gözlendiğini belirtti. Programda özerk turizm yönetiminin yirmi dört ay içinde kurulacağının yer aldığını anımsatan Savaşan bu konunun takipcisi olacaklarını belirtti.
Teşviklendirme hayati öneme sahip...
Turizmin gelişmesinde doğru teşviklendirmenin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Savaşan, hükümet programında belirtilen, ulaşım teşvik sisteminin ihtiyaca göre değiştirileceği, yatırım teşviklerinde, master plan çerçevesinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere dayalı bir stratejiye geçileceği, turizm sektöründeki girişimciliğin destekleneceği, sektörün rekabet koşullarının iyileştirileceği hususlarının da son derece önemli ihtiyaçlar olduğunu ifade etti.