Sendikal Platform Basın Toplantısı düzenledi

“Ercan Havaalanı Dosyası tekrar açılmalı”

Sendikal Platform, Ercan Havaalanı dosyasının tekrar açılması gerektiğini belirterek, bu konuda Sayıştaylığı, Ombudsman ve Savcılığı göreve davet etti.

Sendikal Platform dün, Ercan Havaalanı konusunda basın toplantısı düzenledi.

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın havaalanına ilişkin girişimlerine destek veren Sendikal Platform, Ercan Havaalanı’nı “peşkeş çekenlerin de üzerine gidilmesi gerektiğini” savundu.

Toplantıda Sendikal Platform adına Tahir Gökçebel, Şener Elcil, Erol Emin, Ahmet Kaptan, Mehmet Ali Güröz birer konuşma yaptı.

“KKTC Ercan Havaalanı’nın İşletme Haklarının Devredilmesine İlişkin İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi” de basına dağıtıldı.

GÖKÇEBEL: “KONUNUN ÜZERİNE GİDİLMELİ”

Sendikal Platform adına konuşma yapan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, ülkede birçok “yasa dışılık, yolsuzluk yapıldığını, bunların üzerinin örtülerek, rant ve soygun düzeninin” devam ettirildiğini savundu.

Yanlı olmayan dürüst basının da susturulmak istendiğini iddia eden Gökçebel, Afrika gazetesine yapılan saldırıyı kınadı.

Ombudsmanın Ercan Havaalanı ile ilgili açıklama ve belgelerinin “usulsüzlük ve yolsuzluluğu” ortaya koyduğunu savunan Gökçebel, bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Gökçebel, “Bu rapor buzdağının görünen yüzüdür. Raporun üzerine gidilmek istenmiyor. Soygun düzenini, ülke kaynaklarını yok eden anlayışı tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Birileri bu yapılanların hesabını ödemelidir” dedi.

Sendikal Platform’un bu olayın üzerine gitme kararlığında olduğuna işaret eden Gökçebel, bu konunun basın tarafından da gündemde tutulmasını, üstünün örtülmemesini istedi.

ELCİL: “RAPORLA PANDORA’NIN KUTUSU AÇILMIŞTIR”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Sendikal Platform tarafından hazırlanan ortak metni okudu.

Elcil, “Ercan Havaalanı raporu ile Pandora’nın kutusu açılmıştır. Siyasi rejimin yarattığı yolsuzluk, usulsüzlük, yasadışı uygulamaların üzerine gitme zemini yaratılmıştır” dedi.

Denetleme ihtiyacı 11 milyon 250 bin dolar olan bir işletmenin yıllık gelirinin ne olduğu konusunun ve “özelleştirme yalanı ile toplumun gündeminden kaçırılarak apar topar birilerine peşkeş çekilmesinin” araştırılmasının şart olduğunu belirten Elcil, siyasilerin seçim döneminde yolsuzlukların üzerine gidecekleri sözünü vermelerine rağmen bu tür olayların üzerinin siyasetle örtüldüğünü ileri sürdü.

Ercan Havaalanı’nın İrsen Küçük hükümeti döneminde AKP hükümetine yakın çevrelere peşkeş çekildiğini iddia eden Elcil, özelleştirme adı altında elde edilen 100 milyon Euro’nun maaşlara harcandığını kaydetti.

Elcil, Ercan Havaalanı özelinde kuruluşun işlem hacmi ile ilgili bazı verileri paylaştı.

Buna göre, yolcu başına alınan çıkış harcı 15 Euro olarak hesaplandığında, üç yılda şirketin toplam 71 milyon 250 bin Euro gelir elde ettiği görülüyor.

Elcil, üç yılda 71 milyon 250 bin Euro gelir elde edilen havaalanının, şirkete 100 milyon Euro’ya devredildiğini söyleyerek, rakamların çarpıcı olduğuna işaret etti.

Ercan Havaalanı’na günde ortalama iniş kalkış yapan uçak sayısının 80 olduğunu söyleyen Elcil, uçakların havaalanına ödediği harçlara değindi.

Buna göre her uçak için konaklama parası ton başına 4 Euro ve bir uçak ortalama 80 ton iken, yılda elde edilen gelir 4 milyon 248 bin Euro olarak hesaplanıyor.

Elcil, havaalanının sadece terminal binasının değil bir bütün olarak özel şirkete devredilmesini eleştirerek, bunun sorgulanması gereken önemli bir olgu olduğunu belirtti.

Uçakların aldığı yakıttan yılda 700 bin 800 Euro, uçakların yakınlaştırma ücretinden yılda 365 bin Euro, pist aydınlatma ücretinden yılda 511 bin Euro gelir elde edildiğini söyleyen Elcil, otopark, tabela reklam geliri, duty free giriş ücreti gibi çeşitli alanlardaki gelirlerin miktarının da bilinmediğini belirtti.

Elcil, “Yanıtlanması gereken bu gelirlere bakıldığında Ercan Havaalanı dahilindeki tüm tesislerin neden apar topar peşkeş çekildiğinin sorgulanması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmaktadır” dedi.

Mecliste oluşturulan araştırma komitesinin açıklama yapmadan olayı kapattığını savunan Elcil, bunun şu soruları akla getirdiğini söyledi:

“Bu kadar karlı bir işletme neden bu kadar ucuza kiralanmıştır, bu işletmenin gelir beyanlarını kimler incelemekte ve devlet kiralama işlemi sonrasında ne kadar gelir elde etmiştir, işletmenin ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiası ile ortaya çıkan ve havaalanını geri alacağını söyleyen siyasetçiler neden bundan vazgeçmişlerdir, konu ile ilgili oluşturulan Meclis Komisyonu neden hala daha bir açıklama yapmadan dağılmıştır, Ercan Havaalanı’nı alan şirket üç yıl içinde bitirilmesi gereken inşaat işlerini neden hala daha oyalamaktadır, ilgili şirket sözleşme gereği neden 180 güvenlikçi istihdam etmeyip havaalanında hala daha 160 polise güvenlik işleri yaptırılıp, devletin sırtından kar elde etmektedir?”

Bu soruların cevaplarının rüşvet ve yolsuzluğun boyutlarını ortaya koyacağını savunan Elcil, “Ercan dosyasının tekrar açılması kaçınılmazdır” dedi.

Elcil, Sendikal Platform’un yasadışılıkların üzerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğini ifade etti.

EMİN: “HAKKIMIZI ARIYORUZ”

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen) Başkanı Erol Emin de konuşmasında, gümrüklerde yaşanan sorunlara ve greve değindi.

Emin, gümrük ve limanlarda çalışan personelin 4 aylık ek mesai alacağı ödenene kadar ek mesai kapsamında hizmet verilmemesini içeren bir eylem yaptıklarını, bu eylemleri üzerine bazı kesimlerden olumsuz tepkiler aldıklarını, “linç kampanyası” başlatıldığını söyledi.

Bazı gazeteci ve köşe yazarlarının da suçlayıcı açıklamalar yaptıklarını dile getiren Emin, angarya çalışmaya karşı çıkıp, haklarını aradıklarını belirtti.

Emin, duty free dükkanlarının eylem nedeniyle kapalı bulunduğunu, açılmalarının yasaya aykırı olduğunu söyleyerek, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın bu konuya tepki gösterdiği tavrını eleştirdi.

KAPTAN: “EMNİYET KURALLARI GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, Ercan Havaalanı’nın özel şirkete devrinden sonra bazı sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Havaalanında bazı emniyet kurallarının göz ardı edildiğini belirten Kaptan, olası bir yangında itfaiye araçlarının hangi rotayı takip edeceği sordu. Kaptan, bunun yanında şirketten kaynaklanan nedenlerle itfaiyenin rutin eğitimlerinde aksamalar yaşandığını kaydetti.

Ercan Havaalanı devredildiği gün temizlik personeli sayısının 78 olduğunu ancak bugün rakamın 48’e düştüğünü söyleyen Kaptan, bu kişilerin yasaya aykırı olarak 240 saat çalıştırıldıklarını belirtti. Kaptan, Sağlık Bakanlığı ile İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nı denetim yapmaya çağırdı.

Kaptan, bazı basın mensuplarını da eleştirerek, Anayasal hak talep edenlerin, bu kişiler tarafından suçlamalara maruz bırakıldığını savundu.

Gümrüklerde yaşanan eylemler ve Türkiye’den KKTC’ye gelen su konusuna da değinen Kaptan, “Bu memleketi hak etmediği şekilde yönetiyorlar. Endişelerimiz var. Sendikal Platform olarak kavgaya ve direnmeye devam edeceğiz” dedi.

GÜRÖZ: “ELİMZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ”

Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) Genel Başkanı Mehmet Ali Güröz, KİT’ler ve kurumların özelleştirilmek istendiğini söyledi.

KOOP-SÜT’ün siyasetten arındırıldıktan sonra kar etmeye başladığını dile getiren Güröz, “Siyasiler verimli işyerlerini peşkeş çekiyorlar. Bu bizi üzüyor” diye konuştu.

Elektrik ve limanların da “peşkeş çekilmek” istendiğini savunan Güröz, “Biz çalışanlar, kooperatifler, halk olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.