Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Siber, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi’ni ziyaret etti.
Ziyarette, Dr. Fazıl Küçük Müzesi’nde muhafaza edilen Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi dönemine ait tutanak ve belgelerden oluşan dokumanlar, tutanak ile Milli Arşive teslim edildi.
Siber, burada yaptığı konuşmada Milli Arşiv’de toplumun aidiyeti ve geçmişi ile ilgili Osmanlı Dönemi ve İngiliz Dönemini içeren önemli evraklar olduğunu kaydetti ve Milli Arşiv’in özellikle araştırmacılar için bir hazine konumunda olduğunu söyledi.
“ARŞİV GAZETELER DİJİTAL ORTAMA AKTARILDI”
Arşivde İngiliz döneminden bugüne resmi olmayan tarih niteliğindeki bütün gazetelerin muhafaza edildiğini ifade eden Siber, son yıllarda, Milli Arşiv ile birlikte başlattıkları çalışmalar neticesinde gazeteleri dijital ortama aktarıp Cumhuriyet Meclisinin web sayfasında halkın kullanımına açtıklarını ve bu çalışmalarda sona yaklaştıklarını belirtti.
Bu çalışmaya ek olarak bu sene, İngiliz döneminde Kıbrıslı Türkler tarafından çıkarılan Osmanlıca yayınlanan gazeteleri üniversitelerle işbirliği içerisinde de günümüz Türkçesine çevirerek kitaplaştırmayı düşündüklerini söyleyen Siber, yapılacak çalışmanın geçmişle olan bağları kuvvetlendireceğine inandıklarını vurguladı.
Geçmiş ve ne mücadelelerden geçildiği iyi bilinirse geleceğe daha güvenle bakılabileceğini ifade eden Siber, “Tarihimizi bilmek önemlidir ve Milli Arşiv çok önemsediğimiz, halkımızın daha çok bilgi sahibi olması gereken bir yer olmalıdır” dedi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı olarak Dr. Fazıl Küçük Müzesini restore ederek modern bir anlayışla halkın ziyaretine açtıklarını anlatan Siber, müzenin arşivinde olan bir takım önemli belgeleri Milli Arşive teslim etmek istediklerini belirtti.
Siber, konuşmasında şunları kaydetti:
“1968-1969-1970-1971 yıllarına ait Cumhurbaşkanlığı Muavinliği ve Kıbrıs Türk Yönetimi Yürütme Kurulu Önergeleri, Kıbrıs Problemi hakkındaki R.R.Denktaş-G.Kalerides görüşmeleri ve bununla ilgili sair notlar,Kıbrıs seçimleri,5’li görüşmelere ait evraklar,mücahitlerin rehabilitasyonu, mahkemelerle ilgili konular-kira meseleleri, yabancı gazetelerden yazılar, muhtelif yazı şiir ve eserler, Yönetim Kuruluna Şubat 1973 yılında sunulan önergeler,1972 yılının önergeleri ve Özel Komite Gündem ve Tutanaklarına ait belgeler.”
Milli Arşive teslim edilen belgelerin bir çoğunun araştırmacılar için iyi bir kaynak oluşturacağını ifade eden Siber, bazı belgelerin de gizliliğini koruyacağını söyledi.
Siber, vatandaşların eski döneme ait arşiv niteliği taşıyan belge ve materyalleri toplumun yararlanması adına en güvenli şekilde muhafaza edilebilecek yer olarak Milli Arşive teslim etmelerini diledi.
BORAK
Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Mehmet Borak da konuşmasında Milli Arşivin bakir bir yer olarak görüldüğünü, kuruluşunun 1971 yılına dayandığını anlatarak o yıllardan bugüne küçük ama emin adımlarla işlerin başarıldığını söyledi.
Halkla daha fazla iç içe olmak amacıyla girişimler yapacaklarını belirten Borak web sitesi ve fon çalışmalarını bunlara örnek olarak gösterdi.
Açıklamaların ardından Milli Arşive teslim edilen belgeler için Arşiv Müdürü Mehmet Borak ve Cumhuriyet Meclisi Mali, Teknik ve Parlamenter Hizmetler Müdürü Serkan İlseven tarafından teslim tutanağı imzalandı.