Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) KKTC’de hâlâ sigara içilen mekanlara yasal işlem yapılamadığına dikkat çekti ve kamuya açık iç mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın uygulanması için devletin politika üretmesini talep etti.
Dünyadaki ölümlerin yüzde 20’sinden sorumlu olan sigaranın sağlığa zararlarına dikkat çeken dernek, tüm kanserlerin oluşumunda yüzde 30-33 rolü bulunan sigaranın en az 16 kanser tipiyle ilişkili olduğunu da vurguladı.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği merkez ofisinde saat 10.00’da yer alan basın toplantısında Dernek Proje Koordinatörü Engin Savim, Dernek Başkanı Raziye Kocaismail adına hazırlanan basın açıklamasını okudu; ardından Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın nedeni olan sigara kullanımının zararlarıyla ilgili bilgi verdi.
“UYGULANMAYAN YASALAR GEÇİRMEK GÖSTERMELİK YASA GEÇİRMİŞ OLMAKTAN ÖTEYE GİTMEZ”
Savim tarafından okunan açıklamada, sigara ya da başka konularda uygulanmayan yasalar geçirmenin göstermelik yasa geçirmiş olmaktan öteye gitmediği belirtildi ve KKTC’de sigara içilen yerlerde cezayı belediyenin mi, Sağlık Bakanlığı’nın mı keseceğinin ivedilikle belirlenmesi gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, “Sigarasız bir ev sağlığın ilk adımıdır. Sigarasız bir toplum ise ülkenin sağlık bütçesinin kalp, kanser, böbrek gibi hastalıklardaki indirimidir. Bu yasanın uygulanması için devletin politika üretmesini talep ediyoruz” denildi.
ÇAĞLAR: “SİGARA DÜNYADA KANSERE BAĞLI TÜM ÖLÜMLERİN YÜZDE 20’SİNDEN SORUMLU”
Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar da konuşmasında, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada, sigaranın büyük oranda etken olduğu akciğer kanserinin geldiğini söyledi ve sigara içenlerde akciğer kanseri görülme olasılığının içmeyenlerden 15-30 kez fazla olduğunu belirtti.
Çağlar, sigaranın dünya çapında kansere bağlı tüm ölümlerin yüzde 20’sinden sorumlu olduğunu da vurguladı.
Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolünün yüzde 30-33 oranında ve en az 16 kanser tipiyle ilişkili olduğunu dile getiren Çağlar, akciğer kanserlerinin yüzde 95-98’inin de sigaradan kaynaklandığını söyledi.
Sigara tüketiminin ve pasif içiciliğin ölümlere, önemli hastalıklara ve sakatlıklara yol açtığının da bilinen bir gerçek olduğunu söyleyen Çağlar, sigaranın en önemli önlenebilir ve korunabilir kanserojen madde olduğunu vurguladı.
“NARGİLE DE ZARARLI”
Sigaranın içerdiği 4 binden fazla kanser yapıcı kimyasal zehirli madde ile öldürücü güce sahip olduğunu belirten Çağlar, nargile kullanımının da arttığına dikkat çekti ve sanıldığının aksine tütünün ne şekilde olursa olsun zararlı olduğunu belirtti.
Sigara içerisinde hem kanser sürecini başlatan hem de süreci hızlandıran maddeler içerdiğini de ifade eden Çağlar, kanser yanında sigaranın kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, bronşit ve amfizem gibi pek çok hastalığa neden olduğunu da vurguladı.
“GENETİK YAPIDA MEYDANA GELEN ZARARLAR GENLER ARACILIĞIYLA GELECEK NESİLLERE AKTARILIR”
KHYD Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, bilimsel araştırmalara göre sigara içen her 3 kişiden birinin kanser hastalığı ile hayatını kaybedeceğini, diğer üçte bire kişide de sigaranın meydana getirdiği zararlı etkilerle oluşan bir başka kronik hastalıkla mücadele edeceğini anlattı. Çağlar, kişinin kendisinde sigaraya bağlı herhangi bir sağlık problemi görülmese dahi genetik yapıda meydana gelen zararların genler aracılığıyla gelecek nesillere aktarıldığını ve gelecek nesillerin kansere yakalanma risklerinin artmasına neden olduğunu da vurguladı.
Çağlar, dünyada sigara ve diğer tütün mamulleriyle her yönlü mücadelede “Tütün kontrol ve önleme politikaları” gibi programların oluşturulup uygulandığını söyledi ve bu mücadeledeki başarının bu tür programların sistemli bir şekilde yürütülüp denetlenmesinde gizli olduğunun altını çizdi.