Sığınma Evi kampanyasına KTOEÖS de katıldı

29 Eylül Perşembe günü, KTOEÖS Yürütme Kurulu üyeleri ile kampanya aktivistlerinin gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası da kampanyaya dahil oldu.

“25 Kasıma Kadar 25 Bin İmza İle 5 Sığınma Evi Kampanyası”na KTOEÖS da katıldı. Ülkemizdeki tek sığınma evinin, imkansızlıkar ve devletin ilgisizliğinden dolayı kapatılmasının ardından çeşitli dernek, parti, sendika ve benzeri örgütlerin başlattığı imza kampanyası devam ediyor. Bu güne kadar binlerce imzanın toplandığı ve sığınma evi konusunda devlet yetkilileri ile toplantıların gerçekleştirildiği kampanyaya ülkenin dört bir yanından destek geliyor.

29 Eylül Perşembe günü, KTOEÖS Yürütme Kurulu üyeleri ile kampanya aktivistlerinin gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası da kampanyaya dahil oldu. Kampanya adına söz alan SORÖV Başkanı Hatice Düzgün, uzun yıllar sığınma evi çalıştırdıklarını, yüzlerce kadını misafir ettiklerini, önemli bir deneyim biriktirdiklerini ve son dönemde devletin destek olmaması sebebiyle ülkedeki tek sığınma evini kapatmak zorunda kaldıklarını anlattı. Baraka aktivisti Nazen Şansal ise sosyal devlet olmanın gereği olarak devletin sığınma evleri açma görevi olduğunu ve kadına yöneliki şiddeti önleme politikaları geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, bu kampanya ile devlete bu ödevininin halk tarafından kamu oyu baskısıyla hatırlatıldığını belirtti. KTOEÖS Yürütme Kurulu Başkanı ve toplantıda hazır bulunan üyeleri de, kampanyayı takip ettiklerini, imza toplayarak destek vermeye başladıklarını ve bu tarz toplumsal konulara Sendika olarak her zaman duyarlı olduklarını belirttiler.

Kampanya 25 Kasım Cuma günü imzaların Başbakana teslim edilmesi ve aynı gün yapılacak eylemle sona erecek de olsa kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin devam edeceği vurgulanıyor.

Kampanya 3 Ekim Pazartesi günü sabah 10.00’da SORÖV binasında bir basın açıklaması yaparak bu güne kadar yapılanları ve bundan sonrası için planlanan etkinlikleri açıklayacak.

Neden böyle bir kampanyaya gerek duyulduğu ise sosyal medya sayfasında şöyle açıklanmakta:

25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü"ne kadar 25 bin imza ile 5 sığınma evi kampanyasını neden yapıyouz?

-Değiştirmek için önce gerçeği görmemiz gerekir: Kıbrıs’ın kuzeyinde kadına yönelik fiziksel, sözel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet vardır.

- Araştırmalara göre, şiddete uğrayan kadınların sadece yüzde 10’u şikayette bulunuyor.

- Sosyal Hizmetler Dairesi'nin aile içi şiddet istatistiklerine göre Kıbrıs'ın kuzeyinde göçmen veya yurttaş fark etmeksizin her yaştan ve her kesimden kadının şiddete uğradığını biliyor muydunuz? (2015 yılında darp şikâyetiyle başvuran184 kadından 107’si KKTC vatandaşı iken, 46 kadının TC, 11’nin çift uyruklu ve 20’sinin de üçüncü ülke vatandaşı olduğu kayıtlarda yer aldı)

- Sığınma evleri, şiddet gördüğü yerde kalmak istemeyen kadınların, varsa çocukları ile birlikte bir süre yaşayabilecekleri, bedensel ve psikolojik sağlıklarına kavuşacakları, hukuki ve sosyal destek alacakları kurumsal evlerdir.

- Şiddeti önleyici mekanizmaları yaratmak gibi sığınma evleri açmak da devletin görevidir. Kadına yönelik şiddeti önlemek, sürekli bir devlet politikası olmalıdır.

- Ülkemizde şiddete uğrayan kadınların gidebileceği hiçbir yer yoktur. Kadınlar, şiddete uğradıkları yerde yaşamaya ve yeniden şiddet görmeye mahkum edilmektedir.

- İnsan haklarına, kadın haklarına sahip çıkmak ve şiddet kültürüyle mücadele edebilmek için ülkemizn nüfusuna ve yapısına uygun, sadece bir tek merkezde olmayan sığınma evlerine ihtiyaç vardır.

- İmza kampanyamız, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü"nde imzaların hükümete teslim edilmesi ve eylemle sonlanacak da olsa kadına yönelik şiddete karşı mücadelemiz devam edecek...

DÜZENLEYENLER;
SORÖV, BAĞIMSIZLIK YOLU, BARAKA, KIBRISLI TÜRK İNSAN HAKLARI VAKFI, KTAMS, KTOEÖS, DAYANIŞMA, HALKIN PARTİSİ, BELEDİYE EMEKÇİLERİ SENDİKASI, MORMENEKŞE ÇAĞDAŞ KADINLAR DERNEĞİ, BİYOLOGLAR DERNEĞİ, ALTIN PATİLER DERNEĞİ, KIBRIS TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ, TANGO CYPRUS, GEÇİTKALE KADINLAR BİRLİĞİ, AKOVA KADINLAR DERNEĞİ, MORMENEKŞE KADINLAR BİRLİĞİ, SÜTLÜCE KALKINMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, ÇINARLIYI SEVENLER DERNEĞİ, BEMSA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ ve TCEP BİLEŞENLERİ (KTÖS,FEMA,Feminist Öğretmen İnsiyatifi,Kıbrıs Dem Genç Kadın,Kuir Kıbrıs,Envision Diversity, YKP Fem, CTP Kadın Örgütü,TDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu,MHD,Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, BKP Kadın Meclisi,DAÜ SEN,Daü Bir Sen, Tabibler Odası,MAGEM,MAKAMER,Mesarya Kadın İnsiyatifi)