Skandal Protokole Tepki

Gazeteniz Detay’ın 12 Şubat’ta okuyucularına duyurduğu ve hükümetin sessizliğini koruduğu skandal protokole bir tepki de CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’dan geldi. Erhürman yaptığı açıklamada hukuka aykırı işler yapıldığını kaydetti. “KKTC Türkiye’nin 82. Vilayeti olma yolunda ilerliyor” spotu ve “Türkiye’ye ilhak mı?” başlığı ile okuyuculara aktarılan haberde Detay, belgeleri ile KKTC ve Türkiye Gençlik ve Spor Bakanları gençlik ve spor alanındaki yetkilerin neredeyse tümünün Türkiye’ye devredildiğini kaydetmişti.

KKTC ve Türkiye arasında, 12 Mart 2014 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma” 3 Şubat 2015 Salı tarihli TC Resmi Gazete’de yayınlandı.

SKANDAL PROTOKOL

5 yıllığına yürürlükte olması karara bağlanan protokol ülkemizde henüz meclis onayı olmadan CTP-DP Hükümeti tarafından Bakanlar Kurulu’ndan da onay alarak, adım adım yürürlüğe sokuldu. Protokol çerçevesinde, KKTC’de kurulacak olan “Gençlik Koordinasyon Ofisi”nin Türkiye’den gelecek çalışanlarına, diplomatik misyona eş kolaylıklar ve ayrıcalıklar sağlanırken, protokol ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ve Gençlik Dairesi’nin faaliyetlerinin tamamen lav edilecek noktaya geleceği göze çarpıyor. Protokol ile gençlik ve spor alanında TC Lefkoşa Yardım Heyeti’nin yürüttüğü faaliyetlere benzer, ekonomik ve yardım faaliyetlerinin yürütülmesini de tek merkezden sağlayacak.

ERHÜRMAN TEPKİ KOYDU

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü oturumunda “Kurumlarımız ve özgüven” konulu konuşmasında Türkiye ile KKTC arasında yapılan “TC Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi” kurulmasını eleştirdi. Erhürman, KKTC-TC arasında yapılan anlaşma ile TC Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi’nin KKTC’de kurulması konusunda 5 yıllık bir anlaşma imzalandığını belirterek, TBMM’de onaylayarak yürürlüğe giren bu anlaşmanın KKTC Meclisi’nin gündemine gelmediğini ve Bakanlar Kurulu’nun 5 yıllık uluslararası anlaşmanın 1 yıllığına uygulanmasına karar verdiğini söyledi.

[gallery type="slideshow" size="full" ids="56777,56776,56775,56773,56774"]

HUKUKA AYKIRI

Erhürman, 5 yıllık bir anlaşmayla ilgili 1 yıllık uygulama kararının zaten hukuka aykırı olduğunu söyledi ve “Bu anlaşma şu anda yürürlükte değildir. Bu anlaşmayı uygulayan kimse, hukuksal sorumluluğunu da yüklenir. Bakanlar Kurulu kararı geçerli değildir. Bunun yürürlükte olması için Meclis’ten geçmesi gereklidir” dedi. Erhürman, “Burada hukuka uymamak bir teamül haline gelmiştir” dedi.

MECLİSTEN GEÇİRİLMEK ZORUNDA

Söz konusu protokolde yurt açılmasıyla ilgili bölümler de olduğunu söyleyen Erhürman, protokolde Yurt-Kur’un KKTC’de yurt açması için herhangi bir izine tabi tutulmadığını ancak ilgili yasaya göre yurt açmak için izin almanın zorunlu olduğunu kaydetti. Erhürman, yasalarda değişiklik yapacak anlaşmaların Meclis’ten geçirilme zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

YASAL SÜREÇLERDEN GEÇMELİ

“Bir an önce her iki anlaşma da Meclis’e getirilmelidir. İrade ortadadır. Çoğunluk oyuyla geçer ya da geçmez” diye konuşan Erhürman, anlaşmanın KKTC iç yasal süreçlerinden geçmediği için geçerli olmadığını, bu nedenle de karşı tarafta karşı hiçbir yükümlülük bulunmadığını söyledi.

PROTOKOLDE NELER VAR?

Protokol uyarınca TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından imzalanan anlaşmayla, gençlik ve spor işleri Türkiye tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulacak bir ofisin kontrol ve denetimine verilecek.

YETKİLİLER DEĞİŞECEK

Protokol çerçevesinde, KKTC’de kurulacak olan “Gençlik Koordinasyon Ofisi”nin Türkiye’den gelecek çalışanlarına, diplomatik misyona eş kolaylıklar ve ayrıcalıklar sağlanırken, protokol ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ve Gençlik Dairesi’nin faaliyetlerinin tamamen lav edilecek noktaya geleceği göze çarpıyor. Protokol ile gençlik ve spor alanında TC Lefkoşa Yardım Heyeti’nin yürüttüğü faaliyetlere benzer, ekonomik ve yardım faaliyetlerinin yürütülmesini de tek merkezden sağlayacak.

Gençlik Koordinasyon Ofisi” bir dizi faaliyet yürütecek. Protokol ile “KKTC’de gençlik kampları ve merkezlerinin kurulması ve işletilmesi” hakkı da “Gençlik Koordinasyon Ofisi”ne verilecek. “Gençlik Koordinasyon Ofisi” çalışmalarını yürütmek için, “Ofisin mahalli personeli de dahil olmak üzere, koordinatörü ve personelini seçmek. İstihdam etmek ve ücretlerini ödemek” yetkilerine sahip olacak. Protokol sayesinde mutabakat uyarınca KKTC tarafından bu yetkiler ofise bırakmış durumda. Protokolde geniş yetkiler ve ayrıcalıklı haklar da dikkat çekiyor. “Projelerin tasarımı ve uygulanması sırasında görevlendirilen uzmanlara gerekli tüm bilgileri sağlamak, taraflarca uzman görevlendirilmesinin uygun görülmesi halinde, görevlilere KKTC’deki çalışmaları engelleyici şartlar koymamak” maddesi ile neredeyse bu görevleri yürütenlere eşsiz ve sınırsız yetkiler verildiği göze çarpıyor. Öte yandan diplomatik ayrıcalıkların yine bu ofiste çalışanlara sunulacağı “KKTC Hükümeti, “18 Nisan 1961 Tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’ni ve diplomatik hak ve ayrıcalıklar ile ilgili mevzuatı göz önüne alarak, Ofisin faaliyetleri ve personeli için gerekli diplomatik kolaylık, hak, muafiyet ve ayrıcalık sağlayacaktır” maddesi ile göze çarpıyor.