ŞOK HABER: Mazot Krizi gündemde

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, ülkeye mazot girişinin durdurulması ve Euro Diesel’e geçişin sağlanması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Dinçyürek, Kıbrıs Türk Petrolleri (K-Pet) Yönetim Kurulu üyeleri Okan Hacıali ve Mete Boyacı'yı kabul etti. Kabulde Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın ve Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğluları da hazır bulundu.

Bakanlık basın bürosundan verilen bilgiye göre, Dinçyürek kabulde yaptığı konuşmada; ülkeye mazot girişinin durdurulması ve Euro Diesel’e geçiş konusunda K-Pet'in bir talebi olduğunu ifade ederek, sektörle ilgili bir taraf olarak K-Pet'in bakanlık ile aynı görüşte olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Çok uzun bir süredir dünyanın birçok ülkesinde mazot üretimi ve araçlarda kullanımının yasakladığını, ancak KKTC'de halen bazı araçlarda mazot kullanıldığını anımsatan Dinçyürek; mazotun tamamen kaldırılmasını amaçladıklarını belirtti.

“ÇEVRE OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Dinçyürek, mazotun kaldırılması sonucu Euro Diesel’e geçişin sağlanacağını vurgulayarak; araçlarda mazot kullanımının egsoz emisyonlarda olumsuzluklar yarattığını ve çevrenin de olumsuz etkilendiğini söyledi.

Uzun süredir tartışılan ve kamuoyunda da destek bulan enerji üreten santrallere filtre takılması ve kullanılan yakıtların dünyadaki kabul edilebilir sınırlara çekilmesi için, göreve geldiği ilk günden beri büyük bir mücadele ortaya koyduklarını ifade eden Dinçyürek:

"Bir yandan bu yönde mücadele verirken, diğer yandan onbinlerce aracın Euro Diesel ile kıyaslandığında 100 katı fazla kükürt oranı içeren mazot kullanımına tarafsız kalmamız ve sessiz olmamız düşünülemez" dedi.

Konunun daha önce Bakanlar Kurulu’nda da fikir jimnastiği olarak tartışılmaya başlandığını kaydeden Dinçyürek, her ne kadar Çevre Yasası kapsamında ülkeye giren yakıtların kontrolü bakanlığı uhdesinde olan bir konu olsa da, böylesi bir kararı almanın hükümetin ortak iradesini gerektirdiğini vurguladı.

Dinçyürek şöyle devam etti:

“Konuyla ilgili birçok paydaş kesim vardır. Örneğin Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın kendi üzerinde hassas olduğu noktalar olabilir. Maliye Bakanlığı ile görüşerek birlikte yapmamız gereken çalışmalar vardır. Ulaştırma Bakanlığı’nı ve Ekonomi Bakanlığı’nı etkileyen tarafları vardır. Dolayısıyla ben ilkesel olarak mazotun ülkeye girişinin en kısa sürede durdurulması gerektiğine inanan ve savunan biri olarak bu kararın Bakanlar Kurulu’nda aceleye getirilmeden ama ötelenmeden ele alınması gerektiğini düşünüyorum.”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürek, konuyla ilgili iyi bir planlama yaparak ve ülkesel çıkarları da göz önüne alarak, devlet zarara uğratılmadan, solunulan havayı daha kaliteli bir hale getirmek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Ülkeye yakıt ithalinin kontrolünü sağlayan bakanlık olarak konunun öncülüğünü yapmaya hazır olduklarını ifade eden Dinçyürek, konuyu sektörün yeniden yapılandırılması adına da olumlu bir girişim olarak gördüklerini söyledi.

Dinçyürek, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine yeniden götüreceğini ve kuruldan ortak bir karar çıkması için çaba sarf edeceklerini belirterek, "Umarım, kamu sağlığı için çok ciddi kazanımlar sağlayacak bu kararın hayata geçmesini sağlayacağız" dedi.