Sokak hayvanlarını zor günler bekliyor

Hayvanları korumak amacı ile hazırlanan ve 4 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren Hayvan Refahı Yasası, üzerinden üç yıl geçmesine rağmen halen daha tam olarak uygulanamıyor

SEDA ÇAĞDAN, “SOKAK HAYVANLARININ SUYA, MAMAYA VE KISIRLAŞTIRILMAYA İHTİYACI VAR”
Hayvan Hakları Derneği Başkanı Seda Günsoy Çağdan, ülkemizde halen daha devlete ve belediyelere ait sağlıklı hayvan barınaklarının bulunmamasının büyük bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sokak hayvanlarının özellikle su ihtiyacının büyük bir sorun olduğunu belirten Çağdan, “belediyelerin ya da farklı kurumların sokaklara su kapları bırakması yeterli bir çözüm değildir. O su kapları sürekli olarak dolu tutulmalıdır” dedi.

HATİCE AZİZOĞLU, “HAYVAN REFAHI YASASI UYGULANMIYOR
Hayvan Refahı Yasası’nın doğru şekilde uygulamadığını ve köpeklere çip taktırma zorunluluğunun denetlenmediğini belirten
Altın Patiler Derneği yönetim kurulu üyesi Hatice Azizoğlu, ne belediyelerin, ne veteriner dairesinin ne de hükümetlerin bu konuda hiçbir adım atmadığını hatta hayvan sever derneklerinin bile birbiri ile uyum içinde olmadığını kaydetti. Hayvan Refahı Yasası’nın yürürlüğe girmesine rağmen tüzüklerinin tamamlanmadığı için yapılması gereken iş ortadayken o işi kimin yapacağının ve kimin yetkilendirildiğinin açıklanmadığını belirten Hatice Azizoğlu, her bölge polisinin ve belediyelerin bile yasayı farklı uyguladığını ifade etti.

AHMET VAMIK
Hayvanları korumak amacı ile hazırlanan ve 4 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren Hayvan Refahı Yasası, üzerinden üç yıl geçmesine rağmen halen daha tam olarak uygulanamıyor. Ülkemizde halen daha belediyelere ait sağlıklı hayvan barınakları bulunmaması ve belediyelerin yeterli sayıda sokak hayvanını kısırlaştıramamasından ötürü sokak hayvanlarında nüfus artışının önüne geçilemiyor. Farklı hayvan sever dernekleri kişisel çabaları ile sokak hayvanları ve barınaktaki hayvanlara yardımcı olmaya çalışsalar da bu çabaları dahi sokak hayvanları için yeterli olmuyor.

“SAĞLIKLI HAYVAN BARINAKLARI OLMAMASI BÜYÜK UTANÇ”
Hayvan Hakları Derneği Başkanı Seda Günsoy Çağdan, ülkemizde halen daha devlete ve belediyelere ait sağlıklı hayvan barınaklarının bulunmamasının büyük bir utanç kaynağı olduğunu ifade etti. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte sokak hayvanlarının özellikle su ihtiyacının büyük bir sorun olduğunu belirten Çağdan, “belediyelerin ya da farklı kurumların sokaklara su kapları bırakması yeterli bir çözüm değildir. O su kapları sürekli olarak dolu tutulmalıdır. Belediyeler bu sorumluluğu üstlenmelidir. Ayrıca bu konuda hepimize görev düşüyor” diyerek herkesin kapısının önüne bir kap su koyması gerektiğini vurguladı.  

“BARINAK YAPMAK KÖKLÜ ÇÖZÜM DEĞİL”
Barınak yapmanın da köklü bir çözüm olmadığına değinen Seda Çağdan,”bin köpek kapasiteli barınak bile yapsak bir hafta da bu barınağı tam kapasite ile doldurabiliriz. Çünkü sokakta çok fazla sahipsiz hayvanımız var. Sokaktaki hayvanları kısırlaştırıp daha fazla çoğalmalarını engellemek gerekiyor, bunun için de belediyelere büyük görev düşüyor” dedi. 

“SOKAKTAKİ SU KAPLARI BİLE ÇALINIYOR”
Özellikle hayvan popülasyonunun fazla olduğu bölgelerde kalıcı suluklar yerleştirilmesi gerektiğine değinen Seda Çağdan, özellikle Girne Belediyesi’nin bu konuda yeterli duyarlılığı gösterdiğini ve sulukları her zaman dolu tuttuğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda sokaklara bırakılan su kaplarının bazı bilinçsiz vatandaşlar tarafından çalındığını belirten Çağdan, bunun üzücü bir durum olduğunu ve insanların buna tenezzül etmemesi gerektiğini dile getirdi.



“DERNEKLER ARASINDA BİLE UYUŞMAZLIK VAR”
Ülkemizde gönüllü olarak çalışan farklı hayvan sever dernekleri olmasına rağmen dernek üyelerinin kişisel çabalarının yeterli olmadığına değinen Seda Çağdan, hayvan sever derneklerinin de kendi aralarında görüş ayrılıklarından dolayı bir uyuşmazlık yaşadığını ifade etti. Sokak hayvanlarını barınaklara hapsetmek yerine kısırlaştırarak sokaklara bırakılması gerektiğini belirten Çağdan, sokaklardaki hayvan nüfusunun artmasını engellendiğini zaman sorunun da minimum seviyeye düşeceğini kaydetti.



“VETERİNERLER SOKAK HAYVANLARINA ÜCRETSİZ BAKMIYOR”
Veteriner Dairesi’nin veterinerlik hizmetlerini yapmama kararının ardından hayvan severlerin sokak hayvanlarını özel veteriner kliniklerinde aşılatmak veya muayene ettirmek durumda kaldığını söyleyen Seda Çağdan, bazı veterinerlerin sokak hayvanları için yüzde 40’a kadar indirim yapmasına rağmen bazı veterinerlerinse bu duyarlılığı göstermediğini belirtti.


“YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR”
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte hem sokak hayvanlarının hijyeni hem de insanların hijyeni için sokak hayvanlarının kene ve pireye karşı ilaçlanması gerektiğini belirten Seda Çağdan, hayvan severlerin kendi imkanları ile bu sorunu çözmeye çalıştığını fakat acil olarak iç ve dış parazit ilaçları, kene tasması ve mama gibi yardımlara ihtiyaçları olduğunu bu yüzden yardım yapmak isteyenlerin derneğe başvurabileceğini sözlerine ekledi.


“PET SHOPLAR DENETİM ALTINDA TUTULMALI”
Pet shoplar’da kontrolsüz bir şekilde köpek satışı yapıldığını belirten Seda Çağdan, ülkeye getirilen köpek türlerinin denetlenmediğini ve Sibirya kurdu gibi soğuk iklimde yaşayabilen köpek türlerinin ülkemizde satışının yapıldığını ifade etti. Bir çok kişinin maddi hırs uğruna köpeklerini damızlık gibi kullanıp sürekli çiftleştirdiğini ve yavruları pazarladığını söyleyen Çağdan, “insanlar aldıkları köpeklerin yavru olarak kalmayacağını, büyüyeceğini bilmelidir. “Köpeğim büyüdü ona bakmayacağım” diyerek o canları sokağa ya da barınaklara terk etmek vicdansızlıktır” diyerek insanların evcil hayvanlara bir eşya değil, canlı gözüyle bakması gerektiğini vurguladı.

HATİCE AZİZOĞLU, “HAYVAN BARINAKLARI BÜYÜK EKSİKLİK”
Altın Patiler Derneği yönetim kurulu üyesi Hatice Azizoğlu, ülkemizde hayvan barınaklarının büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti. Belediyelerin hayvan barınakları yapmamasına rağmen sokakta yaşayan canlara da yeteri kadar önem göstermediğini belirten Azizoğlu, belediyelerin sokak hayvanları için su ve mama istasyonları kurarak bu istasyonları sürekli kontrol altında tutması gerektiğini ifade etti. Yaz aylarında sıcak havanın sadece sokaklarda yaşayan hayvanları değil kötü şartlar altındaki barınaklarda yaşayan köpekleri de etkilediğini söyleyen Hatice Azizoğlu, dernek olarak her ay düzenli bir şekilde Lefkoşa barınağını ziyaret edip orada bulunan köpekler ile ilgilendiklerini, yıkama, tüy kırkma gibi bakımlarını yaptıklarını dile getirdi.

“HAYVAN REFAHI YASASI TAM ÇALIŞMIYOR”
Belediyelerin asli görevinin sokak hayvanlarını kısırlaştırarak onlara doğada barınma ve beslenme imkanı sağlayıp, doğal ortamdan uzaklaştırmadan bir yaşam imkanı sunmak olduğunu belirten Hatice Azizoğlu, Lefkoşa Belediyesi’nin şimdiye kadar sadece 100 köpeği kısırlaştırdığını ve bunun da yeterli olmadığını söyledi. Hayvan Refahı Yasası’nın doğru şekilde uygulamadığını ve köpeklere çip taktırma zorunluluğunun denetlenmediğini belirten Azizoğlu, ne belediyelerin, ne veteriner dairesinin ne de hükümetlerin bu konuda hiçbir adım atmadığını hatta hayvan sever derneklerinin bile birbiri ile uyum içinde olmadığını kaydetti. Hayvan Refahı Yasası’nın yürürlüğe girmesine rağmen tüzüklerinin tamamlanmadığı için yapılması gereken iş ortadayken o işi kimin yapacağının ve kimin yetkilendirildiğinin açıklanmadığını belirten Hatice Azizoğlu, her bölge polisinin ve belediyelerin bile yasayı farklı uyguladığını ifade etti.

“SOKAK HAYVANLARININ SORUMLULUĞU HAYVANSEVERLERE YÜKLENDİ”
Barınak yapmanın yanı sıra köpekleri ömür boyu barınaklara hapsetmek yerine toplumu bilinçlendirerek barınaktan köpek sahiplenmelerini teşvik edilmesi gerektiğini belirten Hatice Azizoğlu, Lefkoşa Barınağı’nda gönüllülerin çabası sonucu sahiplendirilme yapılabildiğini kaydetti. Azizoğlu, hayvan sever derneklerin belediyelerden ve devletten daha fazla çaba göstererek sokak hayvanlarına destek olmaya çalıştığını ifade ederek bunun için kimseden maddi destek almadıklarını ve kişisel imkanları ile gönüllü olarak bir şeyleri başarmaya çalıştıklarını kaydetti. Sokak hayvanları sorumluluğunu birkaç gönüllü hayvan severin sırtına yükleyerek başta devletin ve toplumun sokak hayvanlarını görmezden geldiğini belirten Azizoğlu, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ve ses çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.