‘Büst’ neyi konu alıyor?
- Bir köy okuluna yeni bir ‘büst’ün gelişi ve onu getiren görevlilerin eskisini geri almayı unutmasıyla başlıyor hikaye. Okulun müdürü eski büstün sorumluluğunu hademeye atıyor, hademe de ne yapacağını bir türlü bilemiyor...
Filme aldığınız tepkiler neler?
- Geçen günlerde, laiklik tartışmaları sürerken arkadaşım haber verdi; ‘endişeli’ bir vatandaşımız, filmin bir karesini yanlış yorumlayıp sosyal medya hesabından “Bizdeki böyle bir aşk işte” diye paylaşmış. Bunun üzerine ufak çaplı bir tartışma oldu; hatta o paylaşım bir televizyon programında bir süre ekranda tutularak çeşitli yorumlar yapıldı. Görüntünün gerçek olmadığını, filmimizden bir kare olduğunu belirtmemize rağmen bu bilgiye programda yer vermediler. Sanırım böylesi daha çok işlerine geldi.
Böyle bir film çekerken, Atatürk söz konusu olduğunda aşırı hassas olanların tepkilerinden çekinmediniz mi?
- Dünyanın her yerinde farklı kesimlerin farklı hassasiyetleri vardır. Tabii ki provokatif davranmamak önemli, kimsenin kutsalına dil uzatmamak gerek. Ama ben burada naif ve kendime yakın hissettiğim bir hikâyeyi sinemanın gücüyle göstermek istedim. Bu hikâyede büstün kime ait olduğunun bir önemi yok; İtalya’da da, Güney Amerika’da da yaşanabilecek bir durumun komedisi bu. Aldığım tepkilerden, filmde anlatmak istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum. Tabii bazı farklı düşünceler nedeniyle filmin yolculuğu zarar gördü. Filmi izleyip olumsuz eleştiride bulunanlara saygıyla yaklaşıyorum ama sadece bir fotoğrafla tepki vermek doğru değil. Türkiye’de kimin, neye takılacağı belli olmuyor. Ama bizim, bir tarafa ait olmayanların da, söyleyecekleri var. Bu film bir durumu komik bir şekilde anlatma derdinde, o kadar.