Çakıcı’nın konuşmasının ardından da sırayla gündemdeki yasa tasarılarının görüşülmesine geçildi. İlk olarak Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik)Yasa Tasarısı ele alındı.
SOYER: “BİR BALYA 100 TL, TARIMIN CİDDİ DESTEĞE İHTİYACI VAR”
Tasarı hakkında ilk sözü alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, değişikliğin pozitif bir değişiklik olduğunu belirtti. Soyer, CTP-DP, CTP-UBP hükümetleri döneminde en fazla konuşulan konunun tarım olmasına rağmen, şimdilerde bu konuda derin bir sessizlik olduğunu söyledi.
Soyer, balyanın tanesinin 100 TL’ye çıktığı bir dönemin yaşandığını belirterek, bu kuraklık şartlarında tarım sektörüyle ilgili ciddi bir tartışma, düzenleme ve desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Tarımda dış pazar olgusunun önemine de dikkat çeken Soyer, uzun vadeye yayılacak plan ve program doğrultusunda hedef konulması için toplumsal seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Soyer, ortaya çıkan problemlere kısa vadeli çözümler üretildiği için hep tekrarlanan sorunlarla yüz yüze kalındığını belirtti.
Bazı köşe yazarlarının tarıma destek sağlanmasını eleştirerek ithalatçıların sözcülüğünü yaptığını belirten Soyer, üretmeyen, yerel sektörlerini dumura uğratan bir ülkenin krizden çıkamayacağını vurguladı.
“TÜK’ÜN ÜRETİCİLERE TESLİM EDİLMESİ ZAMANI GELDİ”
Soyer, süt çalıştayının sonuçlarını çok merak ettiğini belirterek, Süt Kurumu, TÜK gibi kurumlara sahip çıkılması gerektiğini, özellikle TÜK’ün üreticilere teslim edilmesinin konuşulma zamanının geldiğini söyledi.
ANGOLEMLİ: “HAYVANCIYLA ALAY EDİLİYOR”
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de yasa tasarısı üzerine söz alarak ülkedeki tarım ve hayvancılık politikasını eleştirdi.
Angolemli, 2 TL olarak açıklanan keçi sütü için 1.50 TL ödendiğini söyledi; “Bu hayvancıyla alay etmektir. Hayvancı ses çıkarmazsa bunu 1’e kadar indirecekler. Aferin küçükbaş hayvancıyı destekliyorlar” eleştirisinde bulundu.
“Sağlıklı bir toplum istiyorsak hayvancıyı ve çiftçiyi desteklememiz gerek” diyen Angolemli, Güney Kıbrıs’taki restoranlarda masaya her zaman hellim geldiğini belirtti.
Angolemli, “Biz bunu bile yapmaktan aciziz, neden? İthalatçı zarar görmesin diye. Bu konuda tedbir alınmalı ve tekelleşme önlenmeli” şeklinde konuştu.
Hüseyin Angolemli, “SÜTEK’in asıl görevi üreticileri korumak, daha verimli üretim yapmalarını sağlamaktır. Bugün huzurumuza getirilen yasa değişikliği yönetim kuruluya ilgilidir, hükümet kimi seçecek… Yönetim kurulunun en az 3’ünün çiftçi ve hayvancı birliklerinden olmalı” dedi.
Hayvan üreticilerinin sigorta primlerinin yatırılması gerektiğini de kaydeden Angolemli, sigorta yatırımını yapamayan üreticilerin mera da kiralayamadığını söyledi.
Angolemli, yasa değişikliğine ret oyu vereceklerini ifade ederek, “Hayvancının lehine olsaydı evet diyebilirdik” diye konuştu.
TATAR: “KORUMAMIZ GEREK…”
UBP Milletvekili Ersin Tatar, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi kendi üreticimizi, gençlerimizi korumamız gerekiyor” dedi. Tatar, gençlerinin tarım ve hayvancılığa ilgili olduğunu söyledi.
Bu sektörde yatırımlara ihtiyaç olduğunu, su projesinin de bu alana ivme kazandıracağını ifade eden Tatar, “Biz hayvancıya, SÜTEK’e önem veriyoruz. Devlet kendi müdahaleleriyle bu sektöre yön vermeli. Her şeyi özel sektöre bırakamazsınız” şeklinde konuştu.
Ersin Tatar, Tarım Bakanı’na çalışmalarında başarı dileyerek, süt çalıştayının yararlı geçtiğini belirtti.
Çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye pazarına markalaşarak gidilmesi gerektiğini söylediğini kaydeden Tatar, iç piyasada tüketimin artırılması gerektiğini ancak pazar arayışının da önemli olduğunu söyledi.
Ersin Tatar, “Bu memlekette mutlu olmak istersek, rafta benim imalatçımın, üreticimin ürünü varsa onları almalıyız. Güney’e gitmek olmaz. Kendi ürünlerimizi tüketmemiz gerek” dedi.
Hükümeti dövmek için yola çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Tatar, uzlaşıdan ve iyi niyetten söz etti.