Sterlin ilerledi, KKTC geriledi

“HALKIN ALIM GÜCÜ GERİLEDİ”

Haftaya 2,68 TL seviyelerinde başlayan dolar, 2,67 TL’nin altını gördü. Sterlinin, hem dolar hem de TL karşısında değer kazanmaya devam etmesinin ise, piyasasının sterline dayalı olduğu ülkemizde, Kıbrıs Türk halkının ekonomisinin ve alım gücünün ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olduğuna dikkat çekiliyor.

“DEVLET HAYAT PAHALILIĞI VERMELİ”

Devletin, halkın hayat pahalılığının telafi edilebilmesi için, hayat pahalılığını halka yansıtması gerektiği vurgulanıyor. Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, ülkede 18 Bin memur, 13 bin devlet memuru, 31 bin sosyal sigortalı, 10 Bin özürlü, ihtiyaçlı ve engelli olmak üzere, devletten maaş alan toplam 70 bini aşkın kişiye, devletin hayat pahalılığı vermesi gerektiğini vurguladı. Bunun piyasaya da yansıyacağına dikkat çeken Tatar, devletin yüzde 10 hayat pahalılığı vermesi halinde, özel sektörün de yüzde 10 hayat pahalılığı vermek zorunda kalacağını vurguladı.

Rana SARRO

Haftaya 2,68 TL seviyelerinde başlayan dolar, 2,67 TL’nin altını gördü. Türkiye’de 7 Haziran genel seçimlerinde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesinin etkisiyle, 2,8097 ile tarihi zirvesini gören dolar, yaklaşık bir hafta boyunca 2,76-2,73 bandında hareket etti. Türkiye’de koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik yapıcı söylemlerin artması, yurtdışında ise geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri değiştirmemesi, güvercin açıklamaları ve ABD’de açıklanan verilerin beklentilerin altında gerçekleşmesi gibi nedenlerin etkisiyle dolar, 2,70 TL’nin altına gerileyerek, haftayı 2,6950 seviyesinde tamamladı.

Geçen haftaki pozitif havanın dün de devam etmesiyle, aşağı yönlü hareketini sürdüren dolar, 2,6695 ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

STERLİN’DE YÜKSELİŞ

Sterlinin, hem dolar hem de TL karşısında değer kazanmaya devam etmesinin ise, piyasasının sterline dayalı olduğu ülkemizde, Kıbrıs Türk halkının ekonomisinin ve alım gücünün ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olduğuna dikkat çekiliyor.  Devletin, halkın hayat pahalılığının telafi edilebilmesi için, hayat pahalılığını doğru ölçmesi ve bunu halka yansıtması gerektiği vurgulanıyor.

PİYASAYA OLUMSUZ YANSIYACAK

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili ve Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, ülkede 18 Bin memur, 13 bin devlet memuru, 31 bin sosyal sigortalı, 10 Bin özürlü, ihtiyaçlı ve engelli olmak üzere, devletten maaş alan toplam 70 bini aşkın kişiye hayat pahalılığı verilmesinin, piyasaya da yansıyacağına dikkat çekti.  Tatar, devletin yüzde 10 hayat pahalılığı vermesi halinde, özel sektörün de yüzde 10 hayat pahalılığı vermek zorunda kalacağını vurguladı.

TATAR: “EKONOMİK DURUM KÖTÜ”

Tatar Detay’a yaptığı açıklamada ekonomik durumun  kötü olduğunu ve TL’nin, uzun zamandan bu yana istikrara kavuştuğunu, stabil bir para birimi haline geldiğini söyledi. Tatar ”Ama maalesef, yine bir zafiyet ortaya çıktı. Petrol fiyatlarının gerilemesinden çok umutluydum. Ama maalesef Tayyip Erdoğan’ın müdahale etmesi ve ‘faizleri düşürün’ demesi, tedirginlik yarattı ve dış dünyanın Türkiye’ye olan güven ve istikrar bakış açısı değişti. Şuanda dövizde biraz olsun düşüş yaşandı. Koalisyon ve hükümet kurulma ihtimali yani istikrarın tekrar gündeme gelmesi, biraz olumlu tepki verdi. Ama Kıbrıs Türkü açısından, gelirler Türk Lirası; borçlanmalar, taksitler yani piyasa da sterline dayalıdır. Sterlin ise, değer kazandı. Bu da bizim açımızdan çok kötü oldu. Dolayısıyla Kıbrıs Türk halkı daha da olumsuz etkilenmiştir” yorumunda bulundu.

“HAYAT PAHALILIĞI VERİLMELİ”

Ersin Tatar hayat pahalılığı ile ilgili olarak ise “Döviz kredilerinde vadelerin uzatılması ve pul parası alınmaması konusunda bir önerimiz olmuştu. Onun dışına hükümetin mutlak surette hayat pahalılığı vermesi lazım. Çünkü hükümetin, gerek hayat pahalılığı gerekse asgari ücrette yapacağı ayarlamalar tüm piyasayı etkiler. Haziran sonu itibariyle hükümetin hayat pahalılığını açıklaması lazım. Devlet Eylül ayını beklemeden hayat pahalılığını doğru açıklamalı ve dövizdeki dalgalanmanın etkilerini telafi etmek için hayat pahalılığı vermesi gerekiyor. Dolayısıyla, halkın hayat pahalılığını büyük ölçüde telafi etmek için devletin görevi, hayat pahalılığını doğru ölçmek ve doğru oranda uygulamaktır” ifadelerini kullandı.