Stresle Baş Edememe Kilo Alımına Sebep Oluyor

Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil: “Sosyal Hayatın Azalması, Ev İçinde Geçen Zamanın Artmasına ve Kişinin Evde Vakit Geçirmesiyle Birlikte Yemek Yemeye Yönelmesine Neden Olabilmektedir.”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzman Psikoloğu Tuğçe Denizgil, Diyete Girmek veya Kilo Vermek Denilince Genellikle İlk Akla Gelenin Belli Yiyecekleri Tüketmek yada Yememek Olarak Anlaşıldığını Söyleyerek, Aslında Kişinin Ayni Zamanda Kilo Vermek için Motive Olması Gerektiğini de Belirtti.  Diyetin Bahsedilebilecek İki Farklı Ayırımının Olduğunu İfade Eden Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, Bu İki Farklı Ayrımdan Birinin Sağlıklı Beslenmeyi Benimsemek ve Öğrenmek, Bir Diğerinin ise Stresin Kilo Alımına Sebebiyet Verdiğini Farketmek Olduğunu Belirtti.

 

Yemek Yemek Sadece Doymak Anlamına Gelmiyor

Uzun zaman aldığı gerekçesiyle insanların, yemek yemeye ayırdıkları zamanı iş durumlarına göre kısa bir süreye sıkıştırıp, hızlıca tüketilebilecek atıştırmalıkları tercih ettiğini söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil,  yemek yeme alışkanlığının değiştirilmesi ile yaşamlarındaki diğer parçaların da değiştiğini, yemek yemenin sadece doymak anlamına gelmediğini ifade etti.

 

Stres Kilo Alma Sebeplerinin Başında Geliyor

Bir diğer kilo alma sebebinin stres olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, kişilerin yaşantısının bir parçası olan stresin her an karşılaşılan bir durum olduğunu belirtti.  Stresi oluşturan ve geliştiren tüm faktörlerin dışarıdan kaynaklanan ayrılık, boşanma gibi faktörler olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, içsel stres faktörlerinin ise kendimize koyduğumuz katı kurallar, kendimizi algılayışımız, ya hep ya hiç şeklindeki düşünce şekilleri olduğunu ifade etti.  Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil sözlerine şöyle devam etti:  “Sıkça görülen bir durum ise belli bir kilo beklentisinde olmak ve bu gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı ile birlikte diyeti bırakmaktır. Beklentiyi oluştururken koşullar, günlük yaşam rutinlerimiz ve bireysel özelliklerimizi de dikkate almak oldukça önemli ve gereklidir. Bunun akabinde gerçekçi beklentiler oluşturmak ve limitler olmadığında “ya hep ya hiç” düşüncesi ile diyeti kesmemek oldukça önemlidir.  Stres yaratan uyaranlar kişi için rahatsız edici duruma geldiğinde ise vücut kendini korumaya alabilir.”

 

 

 

Problemlerle Karşı Karşıya Kalındığı Durumlarda Stres Hormonları Salgılanmaya Başlıyor

Kişiler stresle karşılaştığı zaman vücudun stres hormonlarını salgılamaya başladığını söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, ayni zamanda kan basıncının yükselmesi gibi tepkilerin de geliştiğini belirtti.  Kişinin hayatındaki problemin çözüldüğü zaman ise stres belirtilerinin de kendiliğinden ortadan kalktığını söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, stresle baş edilemediği zaman ise vücut uyumunun zorlandığını ve kronik stres belirtilerinin ortaya çıktığını ifade etti.

 

Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil: “Sosyal Hayatın Azalması, Ev İçinde Geçen Zamanın Artmasına ve Kişinin Evde Vakit Geçirmesiyle Birlikte Yemek Yemeye Yönelmesine Neden Olabilmektedir.”

Çarpıntı, baş ağrısı ve bitkinlik dışında en önemli stres belirtilerinden bazılarının da gastrointestinal dediğimiz mide bağırsak bozukluğu ve sindirim zorluğu olduğunu söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, duygusal belirtilerin ise mutsuzluk, huzursuzluk ve kaygı olduğunu belirtti.  Ayni zamanda sosyal hayatın azalması ve kişinin evde daha uzun vakit geçirmesiyle birlikte yemek yemeye yöneldiğini söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, bu durumun kilo almaya neden olduğunu ifade etti.  Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil şöyle devam etti: “Sosyal hayatın azalması ev içinde geçen zamanın artmasına ve kişinin evde vakit geçirmesiyle birlikte yemek yemeye yönelmesine neden olabilmektedir. Bu davranış özellikle gerginliği azaltmaya yönelir.  Bir süre sonra kilolar artmaya başlayınca bu sefer yemek bir stres kaynağı olur ki durum işin içinden çıkılmaz bir hal alır.  Stresle baş etmek ve yemekten zevk almak yerine, yaşamımızdan zevk almayı bilmek, kilo problemlerinin aşılmasında önemli faktörlerdendir.”

 

Diyet Uygulayamayan Kişilere Psikologlar Tarafından Psikolojik Testler Uygulanmaktadır

Diyetisyen tarafından diyetine uyum konusunda zorluk yaşayan kişilerin psikoloğa yönlendirildiğini ve psikolog tarafından hastaya öncelikle psikolojik testlerin (kişilik özellikleri ve yeme davranışı ölçekleri) uygulandığını söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, stresle baş etme konusunda kişinin kendini olumsuz algılayışı üzerine çalışıldığını belirtti. Bu testlerin sonucunda psikoterapi planının hazırlandığını söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, diyet uygulamakta zorluk yaşayan kişilerin dahiliye uzmanı, diyetisyen ayrıca gereklilik durumunda psikiyatrist iş birliği ile ideal sonuca ulaşabileceklerini ifade etti.