SUİB, Hayvan Üreticileri Birliği’ni popülistlikle eleştirdi.

Kıbrıs Türk Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği, süt üretim imalat ve ihracatında önemli bir potansiyel olduğunu, toplam ihracatın yüzde 30’unu süt ürünleri ihracatının oluşturduğunu belirterek, Hayvan Üreticileri Birliği’ni popülistlikle eleştirdi.

Kıbrıs Türk Süt Ürünleri İmalatçılar Birliği, süt üretim imalat ve ihracatında önemli bir potansiyel olduğunu, toplam ihracatın yüzde 30’unu süt ürünleri ihracatının oluşturduğunu belirterek, Hayvan Üreticileri Birliği’ni popülistlikle eleştirdi.

KKTC toplam ihracatının yüzde 30’unun süt ürünleri ihracatı olduğu, toplam 150 milyon Dolar olan KKTC ihracatının 45 milyon Dolar’lık payının bu sektörden sağlandığı vurgulanan yazılı  açıklamada, sektörde günde 1 milyon 200 bin litre sütü işleyecek kapasite olmasına karşın günlük ortalama 400 bin litre süt üretildiğine  ve kurulu işletmelerin yüzde 30 kapasite ile çalıştığına  da dikkat çekildi.

1990’lı yıllarda yıllık 40 milyon litre olan toplam süt üretiminin imalatçıların çalışması, yeni pazarlara ulaşması ve satış politikalarının geliştirilmesi sonucu bugün 160 milyon litreye ulaştığı kaydedilen açıklamada, bu süreçte hiçbir üreticinin 1 litre sütünün heba edilmediği vurgulandı.

Ambargolara ek olarak küresel ekonomide küçülmenin üretimi ve imalatı etkilediği, yurt dışı piyasalarda rekabeti güçleştirdiği de vurgulanan  açıklamada, terör olayları nedeniyle Türkiye’ye çalışan ihracatçı imalatçıların ciddi bir pazar kaybına uğradığı, bu nedenle var güçleriyle ürünlerini satmak ve üreticinin ürettiği çiğ sütü almakla uğraştıkları belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Öte yandan Türkiye pazarında ödemeler dört aya çıkmıştır. Kuruma ise her 15 günde  ödeme yapan imalatçı çok ciddi finans krizi içine girmiştir. Üretici ne zaman ne kadar  ve nasıl üretmişse, imalatçı iyi dememiş-kötü dememiş, az dememiş-çok dememiş, satabilirim dememiş- satamıyorum dememiş üreticinin tüm sütünü almıştır. Üzülerek görmekteyiz ki üreticiler birliği bu durumun farkında olmasına rağmen popülist yaklaşımlarla hala daha imalatçıyı krizden ganimet çıkartmaya çalışan kesim olarak lanse etmeye çalışmakta, yalan-yanlış beyanatlarla hem imalatçıyı, hem de hükümet edenleri insafsızca  suçlamaktadır.”

Gelinen noktada Türkiye pazarında mevcut maliyetlerle mal satmanın imkansız hale geldiği, piyasadaki bu daralmadan imalatçıların etkilenmemesinin “imkansız olduğu” belirtilen açıklamada, bu durumdan üreticinin de etkilendiği kaydedildi.