Gazimağusa Belediyesi Suriçi Canlandırma Projesi’nin Kapanış Töreni’ni ve Fotoğraf Sergisi’ni Buğday Camii’nde gerçekleştirdi
Gazimağusa Belediyesi, suriçindeki birçok farklı hedef grubuna yönelik bölgedeki girişimciliği, kapasiteyi ve farkındalığı artırmak ve suriçi bölgesinin turizm potansiyelini canlandırmak amacıyla hayata geçirdiği Gazimağusa Suriçi Canlandırma Projesi’nin kapanış töreni ve projeye bağlı olan Gazimağusa’nın Turizm Değerleri Fotoğraf Sergisi’nin açılışını dün akşam Buğday Camii’nde gerçekleştirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından finanse edilen, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın teknik destek sağladığı ve KKTC Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı’nın açtığı “ Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı “ kapsamında gerçekleştirilen “ Suriçi Canlandırma Projesi, Gazimağusa Belediyesi tarafından yürütüldü. Proje kapsamda, Mağusa Suriçi'nin en önemli eserlerinden biri olan Othello Kalesi'ne Othello Parkı Çevre Düzenleme Projesi, suriçi Esnafı ve Bölge halkı ile gerçekleştirilen toplam 600 kişilik bir anket çalışması, okullarda Suriçi turizm değerleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları, 125 kişiye Turizm Girişimciliği, Pansiyon Yöneticiliği, İşyerlerinde Temel Gıda Hijyen Sanitasyon ve İngilizce Eğitimleri, Malta İnceleme Gezisi, potansiyel 10 girişimciye fizibilite raporlarının hazırlanması, Gazimağusa’nın Turizm Değerleri Fotoğraf Yarışması yapıldı.
Arter: “Projenin devamını ilgili paydaşlarla ve Mağusa halkı ile birlikte planlayacağız”
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yaptığı konuşmada, Suriçi Canlandırıma Projeleri’nin devamının geleceğini, 2014 yılı içinde yapılan çalışmanın kapanışı yapacaklarını ancak daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi. 2014 içinde Otelle parkın düzenlenmesi, 125 kişiye eğitim verilmesi, Malta gezisi düzenlenmesi ve fotoğraf yarışması yapıldığını, projelerin devam edeceğini, bundan sonra ne yapılacağının ve projelendirmenin ilgili paydaşlar ve Mağusa halkı ile birlikte planlanacağını söyledi. Belediye olarak ilgili sivil toplum örtüleri ve akademisyenlerle birlikte öncelikleri belirleyip yola devam edeceklerini ifade ederek, Kobigem Direktörü Ebru Kaptan’a, sivil toplum örgütlerine, Malta gezisine katılanlara, fotoğraf yarışmasına katılanlara ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.
Gazimağusa Belediyesi proje Şubesi Amiri Abide Başman Eryaşar da, Malta’ya yapılan geziyle ilgili değerlendirme bulunarak, Kuzey Kıbrıs ile kıyaslamalı örnekler verdiği bir sunuş yaptı. Çalışma sonunda ortaya çıkan sonucu paylaşan Eryaşar, ülkeye turist getirmek için pazarlamanın önemli olduğunu, merkezi hükümetin yasalarına bağlı ancak kendi içinde özerk Turizm Otoritesi’nin oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
Malta İnceleme Gezisi’ne katılan Antik Mağusa Vakfı Başkanı Resmiye Canaltay da bir turizmci olarak yaptığı gözlemlerde temizlik, restorasyon ve pazarlamanın Malta’da dikkat çekici olduğunu, Maltalıların ülkenin çıkış yolunun turizme olduğuna inandığını, turizmde çeşitliliğin olduğunu, pazarlamada sosyal medyayı kullandığını, pansiyonlara pazarlama konusunda teşvik verildiğini söyledi.