Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan adayı Ersin Tatar, “ Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı bir an önce mülkiyetle ilgili komite başkan ve üyelerini halka açıklamaya, Türk tarafının üzerinde durduğu kriterleri halkın bilmesini sağlamaya “ davet etti.
Tatar, “ Cumhurbaşkanı Akıncı’nın basın toplantısında söylediklerinin bir takım vaatler olduğunu ancak Rum yetkililerin tutum ve açıklamalarına güçlü bir yanıt teşkil etmediğini, endişeleri gidermediğini” belirtti.
Ersin Tatar açıklamasında şunları kaydetti:
“ Halkımız Kıbrıs konusundaki gelişmeleri titizlikle takip ediyor. Gittiğimiz her yerde insanlarımız bizlere özellikle toprak, mülkiyet, garantilerin devamı, vatandaşlık, iki kesimlilik ve bir çözüm sonrası ekonomimizin ne olacağıyla ilgili sorular yöneltiyor.
Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın konuşmaya , partilere, hükümete bilgi vermeye başlaması iyi olmuştur ancak yaptığı açıklamalar endişeleri gereken oranda ortadan kaldırmış değildir.
Madem ki Eylül-Ekim ayı Kıbrıs konusu için çok önemli ve Mayıs ayına kadar bir çözüm hedefleniyor Sayın Akıncı Rum tarafının tutumunu da göz önünde bulundurarak sivil toplumla, partiler, hükümet , meclis ve halkımızla açık bir dille paylaşmalıdır.
Bu açıklamamda sadece toprak ve mülkiyet konusundaki açıklamalarının yetersizliğine dikkat çekerek şu noktaların altını çizmek istiyorum:
- Sayın Akıncı mülkiyet konusunda halkımızı mağdur değil memnun edecek bir çözüm arayışında olduğunu açıkladığına göre buna uygun çalışma yapacak bir ekibi olmalı.
- Halkımız bilmek istiyor. Kıbrıs Türk tarafının mülkiyetle iilgili komitesinde kimler var? Bu komtenin başkanı kimdir? Bu komite Rum tarafnın ilgili komitesi ile gerekli müzakereleri etkin ve yetkin bir şekilde yapabilecek durumda mı?
- Sayın Akıncı’nın açıklamalamaları net değildir. Neden eşdeğercinin, tahsisten mal sahibi olan, topraklandırma çalışmaları, şehit ailesi olması dolayısı ile mal alanların durumları ne olacak? Bu kişilerin memnun olması, mağduriyet yaşamaması için hangi kriterler üzerinde duruluyor? Neden önce kriterlerin belirlenmesi yoluna gidilmeden Rum tarafının ana isteklerine evet denildi?
Sayın Akıncı toprak konusu konuşulmadı diyor ama basın toplantısında dağıtılan ve TAK Ajansı tarafından tümü yayınlanan kitapçıkta 10 ve 27 Temmuz tarihlerinde Rum liderle yapılan 6 ve 7’nci görüşmelerde toprak ve mülkiyet kriterler ile ilgili görüş alış-verişinde bulunulduğu belirtiliyor. Rum tarafı bundan yaklaşık bir yıl önce masaya koyduğu toprakla ilgili ilkelerinde ( yani kriterlerinde) 100 bin Rumun alınacak topraklara 60 bin Rumun Türk tarafına kalacak topraklara yerleşeceğini belşrtmiş birçok yerleşim birimimizin ismini vererek buraları istediğini ortaya koymuştu. Şimdi durum nedir? Rum tarafının tutumunda bir yumuşama görüyor mu? Görmüyorsa , halkımızın mağdur değil memnun olacağı Rum tarafının onay vereceği bir antlaşma nasıl olacak?