Tayland hükümeti onlarca yıldır devam eden çatışmalara son vermek için güneydeki İslamcı isyancılarla ön anlaşmaya vardı.
Malezya'daki törende ön anlaşmaya Milli Devrim Cephesi imza attı.
Tayland'ın güneyindeki Müslüman çoğunluğun haklarını savunmak adına 2004'te yeniden başlatılan silahlı kampanya sırasında yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti.
Bangkok Post gazetesinin haberine göre, Tayland Başbakanı
Yingluck Şinavatra ve Malezya Başbakanı
Necib Razak, sorunun çözüme kavuşturulmasını ve sınır ötesi ticareti görüşmek üzere yeniden bir araya gelecek.
Malezya başkenti Kuala Lumpur'da imzalanan ön anlaşma, "diyalog süreci"nin başlatılmasını öngörüyor.
AP, Tayland ve Malezya başbakanlarının buluşmasının ardından, anlaşmanın detaylarının açıklanacağını belirtiyor.
Bangkok'taki BBC muhabiri Jonathan Head, daha önce barış girişimleri olsa da, ilk defa iki tarafın da bunu kağıda döktüğüne dikkat çekiyor.
Diğer yandan, henüz nihai bir anlaşmaya varılmadığına dikkat çekiliyor ve isyancı liderlerin İslamcı militanlara ne kadar söz geçirebildiğinin belli olmadığına dikkat çekiliyor.
Ön anlaşmaya imza atan Tayland Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Paradorn Pattanatabutr, atılan adımın "çalkantıyı bastırmak için" atıldığını belirterek, çatışmaların hemen son bulmayacağını vurguladı.
İslamcı militanların liderlerinden Hasan Taib de, "Halkımıza sorunları çözmek için birlikte çalışmamız gerektiğini söyleyeceğiz" dedi.
Tayland ilk defa militanları resmen tanıyor
Ancak, Milli Devrim Cephesi, Tayland'ın güneyindeki İslamcı gruplardan yalnızca bir tanesi.
Güneydeki İslamcı gruplar, Budizmin baskın olduğu Tayland'ın diğer kesiminden özerklik talep ediyor.
BBC muhabiri Head, Tayland hükümeti ile İslamcı militanlar arasında yürütülen çok sayıdaki barış görüşmesinin sonuçsuz kaldığını hatırlatıyor.
Ancak bu defa, sürecin bir ön anlaşmayla başladığına ve iki başbakanın süreci daha başından kamuoyuna ilan ettiğine dikkat çekiyor.
Böylece Tayland devletinin ilk defa İslamcı militanları resmen tanıdığına dikkat çeken Head, ay başındaki bir baskında 16 askerin ölmesinin ardından hükümetin intikam yerine militanlarla diyalog yolunu tercih ettiğini kaydediyor.
Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130228_tayland_baris_gorusmeleri.shtml