Tek bölgeli seçim sisteminde sona doğru

Seçim ve Halkoylaması Yasa Önerisi komiteden geçti ...

SEÇİM VE HALKOYLAMASI YASA ÖNERİSİ KOMİTEDEN GEÇTİ
Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası değişikliklerini hazırlamak ve görüşmek üzere Cumhuriyet Meclisi’nce oluşturulan geçici ve özel komite dün, CTP Milletvekili Doğuş Derya başkanlığında yaptığı toplantıda, Seçim ve Halkoylaması Yasa Önerisi’ni oy çokluğu ile onayladı.


AHMET VAMIK
Ülkemizde hükümetin düştüğü ve yeni hükümet kurulma çalışmalarının sürdüğü bir dönemde Cumhuriyet Meclisi’nden sevindirici bir haber geldi. Hükümet krizinin gölgesinde devam eden komite çalışmaları meyvesini verdi. Seçim ve Halk Oylaması Yasası AD-HOC komitede oy çokluğu ile onaylandı. Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası değişikliklerini hazırlamak ve görüşmek üzere Cumhuriyet Meclisi’nce oluşturulan geçici ve özel komite dün, CTP Milletvekili Doğuş Derya başkanlığında yaptığı toplantıda, Seçim ve Halkoylaması Yasa Önerisi’ni oy çokluğu ile onayladı. Komite Başkanı CTP Milletvekili Doğuş Derya tarafından yapılan açıklamaya göre, tek seçim bölgesi ve çarşaf listeye geçmeyi öngören yasa önerisine komitede yer alan CTP, TDP ve DP üyeleri olumlu oy kullanırken UBP’li üyeler olumsuz oy kullandı. Derya açıklamasında ayrıca yeni yasa ile “siyasetteki feodal ilişkilerin ortadan kaldırılması” hususuna da vurgu yaptı.

YASA ÖNERİSİYLE NELER DEĞİŞECEK?
Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi, ilçe milletvekillerinin daimi ikametgahı belli bir süreden beri o ilçede bulunan kişiler arasından, ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seçmenlerinin tümünün vereceği oylarla seçilebilmesinin sağlanması yönünde düzenlemeler içeriyor.

Önerinin Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edilmesi halinde, ilçe milletvekilleri daimi ikametgahı en az iki yıldan beri milletvekili adayı oldukları ilçede bulunan adaylar arasından, ülkedeki seçmenlerin tümünün oylarıyla seçilecek. Yürürlükteki yasaya göre milletvekilliği seçimleri 5 ayrı ilçede yapılıyor ve seçmenler kendi ilçelerindeki milletvekilleri için oy verebiliyor.

BAĞIMSIZ ADAYLAR LEHİNE DEĞİŞİKLİKLER
Önerinin getirdiği ikinci önemli değişikliğin, şu anda uygulanan seçim sistemine göre seçilebilmeleri son derece güç olan bağımsız adayların seçilebilmesini nispeten olanaklı kılınması olduğu belirtildi.

Öneriye göre, karma oy kullanan seçmenler diledikleri sayıda adaya oy vermekte serbest olacak; bu serbesti sayesinde yalnızca bağımsız adaya veya bağımsız adayla birlikte birkaç siyasal parti adayına oy verilebilecek. Yasa önerisiyle getirilen yöntemle, bağımsız adayların seçilmesi siyasal parti adaylarına oranla güç olsa da, yürürlükteki yasadaki bu güçlük bağımsız adaylar lehine nispeten hafifletilecek.

“SEÇİM YASAKLARI DÖNEMİNDE ATAMAYA TEMEL TEŞKİL EDECEK SINAVLAR YAPILAMAYACAK”
Öneriyle getirilen bir diğer önemli değişikliğin, seçim yasaklarının yürürlükte olduğu dönemde yalnızca atama yapılmasının değil, atamaya temel teşkil edecek her türlü sınavın yapılmasının da yasak kapsamına alınması olduğu belirtildi.