Telekomünikasyon Dairesi’ne ne oluyor?

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’nin kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde bir liberal işletme halinde yeni bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy, Türkiye Bilişim Derneği'nin etkinliği için geldiği Antalya'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Taçoy, 300 bin nüfusu olan adada sabitler dahil yaklaşık 700 bin abone bulunduğunu dile getirerek, GSM sektöründe abonelere Turkcell ve Telsim'in (Vodafone) hizmet verdiğini, üçüncü bir operatörün devreye girmesi konusunda neler yapılabileceği üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Sabit abonelerle birlikte yaklaşık 302 milyon liralık ciro yaratıldığını ifade eden Taçoy, Mayıs ayında ihalesini yapmayı planladıkları 4G lisansını, Telekomünikasyon Dairesi’ne vererek, kurumun değerini artırmayı planladıklarını söyledi.

Bakan Taçoy, şu an devletin kontrolünde olan ve sadece 50 milyon lira cirosu bulunan Telekomünikasyon Dairesi’nin hizmet bölümünün, kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde bir liberal işletme halinde yeni bir yapıya kavuşturulacağını bildirdi. Taçoy, 389 çalışanın özlük haklarını koruyarak çağın gerisinde kalan kurumun modern hale getirileceğini vurguladı. Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’nin şu an kurum olarak internet hizmeti veremediğinin altını çizdi.

Taçoy, mevcut hesaplamalara göre Telekomünikasyon Dairesi’ne yapılacak yatırımın 7 yıl içerisinde kendini amorti edeceğini düşündüklerini de söyledi.

Su Temin Projesi ile KKTC'nin, sadece suya değil üçüncü bir fiber ağa kavuşacağını ifade eden Taçoy, bu sayede adada ses ve data iletişiminin daha da güçleneceğini kaydetti.

YENİ TEKNOPARK YASASI

KKTC'de teknopark binası bulunmasına karşın, teşvik düzenlemelerinin yeterli olmadığını belirten Taçoy, bununla ilgili düzenlemelerin de yapılacağını söyledi. Taçoy, mevcut yasanın 2000'li yılların başında yapıldığını ve detaylı olmadığını vurguladı.

Taçoy, “Siber suçlarla ilgili KKTC'nin merkez olduğu iddia ediliyor. Oysa bu doğru değil çünkü dünyaya Türkiye üzerinden bağlıyız. Bunlar kontrol altında, herhangi bir suç durumu yok. Öte yandan bilişim suçlarını yargılayacak kanunlar çıkarılmadığı için mahkeme herhangi bir madde gösterip kişiye suç bulamıyor. Bilişim hukukunun, buna bağlı diğer yasaların mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Meclis komitesinde olan ilgili yeni Teknopark Yasa Tasarısı'nın bu ay geçmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yasa tasarısında hem hizmet sağlayıcılara hem de kullanıcılara yönelik düzenlemeler bulunduğunu, özellikle sosyal medyada birisinin yerine hesap açmanın cezası bulunmadığını ifade eden Bakan Taçoy, yasal düzenlemenin ardından kişinin özlük haklarına saldırıyı sona erdireceklerini bildirdi.

MOBİL ALKOLMETRE

Bakan Hasan Taçoy, eğlence ve tatil cenneti olan adanın, trafik kazalarından dolayı çok sıkıntı çektiğini de belirtti. 2015'i “Trafikte Farkındalık Yılı ilan ettiklerini söyleyen Taçoy, eğlence merkezlerine alkolmetre cihazları yerleştireceklerini ve mekandan çıkan müşterinin alkollü çıkması halinde kendisine taksi tahsis edileceğini kaydetti. Taçoy, taksi ücretinin de sosyal sorumluluk projesi kapsamında Telsim tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.