Yunanistan’daki gelişmeler konusunda geçtiğimiz salı günü gerçekleştirilen Euro Grubu toplantısında, Yunanistan’a, sadece Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in destek verdiği belirtildi.
Simerini gazetesi “Yunanistan’a Güney Kıbrıs Desteği” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Yunanistan meselesi için gerçekleştirilen Euro Grubu zirvesinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a sürekli destek verdiğini yazdı.
Sadece Anastasiadis’in Çipras’a destek verdiğini yazan gazete, Anastasiadis’in zirve kapsamında, Yunanistan ile kurumlar arasındaki diyaloğun bir an evvel başlaması gerekliliğini dile getirdiğini belirtti.
Habere göre Anastasiadis açıklamasında bu diyaloğun amacının, en kısa zamanda karşılıklı yarar sağlayan bir anlaşmaya varılması olduğuna da dikkati çekti.
Anastasiadis ayrıca Çipras’ın, borcun sürdürülebilir olması konusunun incelenmesi şeklindeki görüşüne de destek belirtti.
Gazete Rum siyasilerin Yunanistan’a yönelik açıklamalarına yer vermeye devam etti.
Habere göre DİSİ Meclis Grup Temsilcisi Nikos Tornaritis, Yunanistan meselesine ilişkin kaygılarını dile getirirken, AB’nin sadece ekonomik birlik değil siyasi birlik de olduğunu ifade etti.
Tornaritis, Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması gerektiğini de vurguladı.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Yunanistan konusundaki gelişmeler üzerine, bu ülkeye destek belirtti.
AB politikasının başarısızlığa uğradığını, Yunan halkının yüzde 61.3’nün hayır dediğini anımsatan Kiprianu, geriye kalan Avrupa ülkelerinin halklarına aynı şeyin sorulması durumunda, AB liderlerinin politikalarına benzer yanıt vereceğine dair herhangi bir şüphenin de bulunmadığını söyledi.
Rum Vatandaşlar İttifakı Başkan Yardımcısı Stelyos Stilyanu ise açıklamasında konu hakkındaki yoğun endişelerini dile getirdi ve konu hakkında bir anlaşmaya varılması için herkesin uzlaşmacı tavır içerisinde olması gerektiğini ifade etti.
Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Basın Sözcüsü Eleni Hrisostomu ise bazı Avrupa liderlerinin sergilediği tutuma eleştiri yöneltirken EVRO.KO Siyasi Komite Üyesi Andreas Hristoforu, Anastasiadis’in Euro Grubu zirvesindeki tavrının doğru olduğunu belirtti.
Yunanistan Borç Krizi hakkında kısa bir özet:
Yunan hükûmeti borç krizi, Avrupa bölgesindeki 4 bağımsız borç krizinin ilki olarak 2009 sonlarında başlamıştır ve Haziran 2015 itibarıyla dünya genelinde çok daha bilinir olmuştur.
Ortak kanı yunan hükümeti borç krizinin 2008 - 2012 Küresel Ekonomik Krizinin artçıl etkileriyle tetiklendiği fakat asıl sebebinin Yunan ekonomisindeki yapısal zayıflıklar ve ona bağlı on yıl boyunca süregelen yüksek yapısal borç açıkları ve kamu hesaplarında borcun milli hasılata yüksek oranı olduğu yönündedir.
2009 sonlarında Yunan hükümetinin süregelen borç düzeyleri ve kamu açıklarıyla ilgili verileri saptırarak açıkladığı ortaya çıkınca Yunanistan'ın borç yükümlülüklerini yerine getirme yeteneği konusunda yatırımcılar arasında bir "bağımsız borç krizi" endişesi başladı. Daha sonra bono yatırımları geri dönüşlerinde dağılmanın artması ve Avrupa bölgesindeki diğer ülkelere özellikle Almanya'ya oranla kredi türev değiş-tokuşları risk güvence maliyetindeki artışla bir güven krizine yol açtı.
Ekonomik kriz sırasında Yunanistan başbakanı Yorgo Papandreu görevden ayrılmış ve yeni bir hükümet kurulmuştur. IMF'den ve Avrupa Birliği'nden yardım istenmiştir. 2010-2012 Yunanistan protestolarıbaşlamıştır. Ülkede işsiz sayısı rekor düzeye çıkmış, geçinememe yüzünden ırkçılık artmıştır.
Yunanistan, 2.Dünya Savaşı'ndan bu yana en zor durumu yaşamaktadır. Protesto gösterileri iyici artmıştır. Orta sınıf ve işçi sınıfı ağır darbe almış, aileler çocuklarına bakamadıkları için aşevlerine teslim etmişlerdir. Birçok dükkân ve firma batmıştır. Polisler bile işsiz kalmış ve bazı adalar kiralanmıştır.
Avrupa Birliği de bu krizden ağır bir şekilde etkilenmiştir. Bu yüzden neredeyse bölünme noktasına kadar gelinmiştir. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande karşı karşıya gelmişlerdir. (wiki)