Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, 2015’in ilk 6 ayında Türkiye’den gelen turist sayısında yüzde 25’lik artış olduğunu kaydetti.
Türkiye pazarındaki en ciddi sıkıntının “imaj” olduğunu söyleyen Sucuoğlu, eğlence ve gece hayatı imajının, “ada konsepti” olarak yenilenmesi gerektiğini, bunun gelenek, görenek ve kültürle olabileceğini söyledi.
KKTC’nin imajının değiştirilmesinin reklamla mümkün olacağını da kaydeden Sucuoğlu, bunun için bütçe çalışması yapıldığını vurguladı.
Bakan Sucuoğlu, ülke turizmine katkı sağlamak üzere İstanbul ve Antalya’da bir takım temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye’ye gitti.
Turizm Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Sucuoğlu, Bloomberg TV’deki bir televizyon programına katılarak bazı açıklamalarda bulundu.
2014’TE 1 MİLYON 200 BİN TURİST
Faiz Sucuoğlu, 2014’te ülkedeki turist sayısının yaklaşık 1 milyon 200 bin olduğunu, otellerde 804 bin kişinin konakladığını ve 650 Milyon Dolar gelir elde edildiğini kaydetti.
“2016 SONU TURİST SAYISINDA YÜZDE 5’LİK ARTIŞ HEDEFLENİYOR”
Sucuoğlu, 2016 yılı sonunda yüzde 24’lük gelir artışı, 800 milyon dolar civarında turizm geliri beklediklerini ifade ederek, turist sayısında yüzde 5’lik artış hedeflediklerini söyledi.
TİCARETİN VE TURİZMİN PAYI BÜYÜK
Sektörlerin 2014 yılındaki Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’daki (GSYİH) paylarına değinen Bakan Sucuoğlu, “ticaret ve turizm yüzde 21”, “tarım yüzde 8.2”, “sanayi yüzde 9.3, inşaat yüzde 8.9” şeklinde bilgi verdi, “Hizmet sektörlerinde turizm ve yüksek öğrenim ön plana çıkıyor” dedi.
“OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 47’YE YÜKSELDİ”
Faiz Sucuoğlu, otellerdeki doluluk oranlarına da değindiği konuşmasında, 2005 – 2006 yıllarında yüzde olan doluluk oranının 2014’de yüzde 47’ye yükseldiğini söyledi.
“Oteller yaz aylarında yüzde 90’lık kapasiteyle çalışırken kış aylarında yüzde 40 ile 50’lerde ortalama yakalıyor” diyen Sucuoğlu, 2006’da 13 bin 453 olan yatak kapasitesinin 2015 yılında 19 bin 387’ye yükseldiğine dikkat çekti.
Faiz Sucuoğlu, konuşmasında otellere 2 şekilde destek sağlandığını anlattı.
Sucuoğlu şunları belirtti;
“Tur operatörlerine turist başına verilen teşviklerle otellerin de teşviklendirilmesi yapılıyor. Otellere sağladığımız yatırım teşvikleri, arazi tahsisi, gelir vergi indirimleri, satın almalarda KDV indirimleridir. Otellerin yenilenmeleri için gümrük, vergi indirimleri sağlanmaktadır. Yine otellerin standartlarının yükseltilmesi için düşük faizli krediler ve hibeler verilmektedir.”
“TURİZM SEKTÖRÜNDE CİDDİ ANLAMDA İLERLEME OLACAK”
Hükümet programında turizm için öngörülenleri de anlatan Faiz Sucuoğlu şunları ekledi:
“Bu dönemde, 14 maddelik bir reform paketi tasarladık. Paket, geçen yılki turizme ayrılan bütçeden yüzde 400 oranında daha fazla bütçeye sahip konular içeriyor. Bu paketle turizm sektöründe ciddi anlamda ilerleme olacak, kalite artacak.
Hükümet programının fayda maliyet analizleriyle ilgili çalışmalar da yapılıyor. Bu programın gerçekleşmesi durumunda ekonomik büyüme artık gerçekten sürdürülebilir ekonomi olacak.”
“GİRNE VE BAFRA BÖLGESİNDE YATIRIM”
Faiz zSucuoğlu, ülkede özellikle Girne ve Bafra bölgesinde 4 bin yatağa yakın yatırım olduğunu, hepsinin 5 yıldızlı ve yüksek standartlı oteller olduğunu söyledi.
Yatırımların ülkedeki yatak kapasitesini artacağını da kaydeden Sucuoğlu, bunun ülke turizmi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
KKTC’de eğlence parkı, restoran, bar, eğlence merkezi gibi alanlarında yatırım ihtiyaç olduğunu da söyleyen Sucuoğlu, “Oteller ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Türkiye’den karşılıyor. Otellere teknik destek, mal ve ürünler için yatırım imkanı sağlanması gerek” dedi.
ALTERNATİF TURİZME HAZIRLIK
Sucuoğlu konuşmasında şunlara da yer verdi:
“Türkiye’de 3 milyon kişilik kültür turizmi ve doğa sporları yapan segmente talibiz. 2016 – 2018 yıllarında pazarlama stratejimiz Türkiye’de ve diğer ülkelerde kültür turizmi ve doğa sporları turizmi segmenti olacak. Bu amaç doğrultusunda pazarlama teknikleri hazırlanıyor.”
Kuzey Kıbrıs’ın alternatif turizm konusunda alt yapısını hızla tamamladığını, 25 yıllık strateji planı için hazırlık aşamasına gelindiğini belirten Sucuoğlu şunları ekledi:
“Sağlık turizmi, yürüyüş ve bisiklet turizmi, kongre turizmi gibi alanlarda alt ve üst yapılar hemen hemen tamamlandı. 2030 yılında alternatif turizm turist sayısında hedef 500 bin turist.”
“TURİZMDE KATMA DEĞER SAĞLAMAK İÇİN…”
Bu konudaki çalışmanın markalaşma, pazarlama ve altyapı şeklinde devam ettiğini kaydeden Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu şunları ekledi:
“Turizmde katma değer sağlama adına turiste yerli hizmet satmak ve yerli ürünleri üretip satmak hedeflenmektedir.
Böylece turistlerden kazanılan gelirin ekonominin çarkları içerisinde kalması ve diğer sektörlere güç vermesi hedeflenmektedir. Bu amaçla otellerde yerli üretimi destekleyen yasalar ve tüzüklerin uygulanması ve denetlenmesi, anlaşmalı tarımcılık modeline geçip, tarımın turizm için yapılmasını sağlamayı planlıyoruz.
Otellerde ve sektörde yerli ürün kullanılması için teşvik vermeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra halkın yaratıcılığını destekleyip turiste yönelik yerli mal üretimleri için de çalışmalar yapılmaktadır.”