AB Komisyonu dün tarihi bir karara imza attı. Bu tarihi karar ile birlikte Türkiye’nin önündeki vize engeli AB üyesi ülkeler için çok büyük oranda kalkacak gibi gözüküyor. Komisyonun verdiği karar tavsiye niteliğinde olmasına karşın sürecin bu noktadan sonra çok hızlı ilerlemesi bekleniyor.
Türkiye’nin ev ödevlerini yapması durumunda bu kararın geçmemesi için engel yok gibi. Diğer taraftan nitelikli oy çoğunluğu aranacak olması da süreci daha da hızlandıracak. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek başına daha önce Türkiye’nin üyelik başlıklarını bloke etmesi gibi bir tehdit bu aşamada gözükmüyor.
Özellikle 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında tüm dünyada başlayan İslam karşıtlığı AB ülkelerinde de zaman zaman hortlasa da, bu yeni karar ile AB üyesi ülkelerde endişeli bir bekleyiş baş gösterdi. Mülteci akınlarından halihazırda endişe duyan AB ülkeleri, Türkiye’nin blokajı ile bu sorunun bastırıldığını gözlemlerken şimdi Türk vatandaşlarının, AB için yeni bir tehdit olduğunu düşünenler var.
Yaşanan gelişmeler Türkiye’de çok ses getiren haberler ile duyurulmadı. Bugün Türkiye gazeteleri bu haberi manşetten verir mi bilmiyorum ama dün bu haber gazetelerde yeterince yer bulamadı.
İslam karşıtlığı veya İslamofobi AB’de yine başladı. Bu kez hedefte Türkiye olmaya başlıyor. İslam penceresi yerine Osmanlı korkusu şeklinde de tanımlamak mümkün bu endişeleri. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'den vizesiz gelecek kişilerin Avrupa Birliği'nde (AB) kayıplara karışabileceğini yazdı.
Gazete haberinde "Yılda 250 bin kişinin belirlenen süreyi aşarak Schengen bölgesinde kaldıkları tahmin ediliyor. AB yetkilileri, bu kişilerin listesini hazırlamanın yolu olmadığını kabul ediyor. Çünkü çoğu zaman sadece pasaporta vurulan bir damgayla Schgengen bölgesinde seyahat edilebiliyor… Schengen bölgesinde 26 ülke var. Ancak bu bölgeye girenler ve çıkanlarla ilgili olarak, söz konusu ülkelerin paylaştıkları bir veri tabanı yok... Bölgede, kendilerine verilen süreyi aşarak kalanların çoğunu da Avrupa'daki kaçak göçmenler oluşturuyor. AB, bu alanda herhangi bir kayıt tutulmamasının Schengen bölgesini teröristlere, organize suçlara ve insan kaçakçılığına açık hale getirdiği uyarısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de haber geniş yankı uyandırmasa da dünyada yankıları sürüyor. Almanya’da da yayın yapan gazeteler konuya geniş yer verdi. Mannheimer Morgen gazetesi vize serbestliğinin Erdoğan üzerindeki demokratik reform baskısını artıracağı görüşünü dile getirdi. Lüneburg’da yayımlanan Landeszeitung'da yer alan yorumda ise Avrupa Birliği'nin bu anlaşmayla “kendi değerlerine ihanet ettiği" vurgulanıyor.
Magdeburg'da yayımlanan Volksstimme gazetesi de Türkiye'deki Kürtlerin vize serbestisini Avrupa'ya göç için kullanabileceği ihtimalini dile getirdi.