Ülke genelinde artan ve hastanelerde önemli oranda yoğunluğa yol açan grip ve soğuk algınlığı vakaları, vatandaşları bağışıklığı güçlendirdiği ve enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu bilinen turşuya yönlendirdi.
Hava sıcaklıklarındaki değişiklik ve salgın nedeniyle son günlerde yüksek ateş, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastanelere başvuran vatandaşlar, özellikle çocuklarının yoğun şekilde yakalandığı hastalığa çare arıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tüketmeye çalışıyor.
Turşu üretimiyle bilinen Bursa'nın Orhangazi ilçesinde kurulu Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatif olarak yılda 20 bin ton turşu ürettiklerini, bunun yaklaşık 5 bin tonunu ihraç ettiklerini söyledi.
Şener, turşunun genellikle kış aylarında yoğun halde tüketildiğini vurgulayarak, son 2 haftada geçen yıllara oranla turşu satışlarında önemli artışlar olduğunu anlattı.
Turşunun sağlık açısından önemli bir gıda olduğunu dile getiren Mustafa Şener, "Kendi kendine mayalaşan bir ürün. Özellikle lahana ve acı biber turşusu soğuk algınlığına iyi geliyor. Soğuk algınlığı demek, gribin başlangıcı demek. Herkes bilir ki turşuda asit vardır. Bu asit de sağlık açısından faydalı" dedi.
"Özellikle son 15-20 gündür, grip salgını duyulduğundan beri satışlarımızda yüzde 70-80 artış var" diyen Şener, son dönemde turşu piyasasında önemli bir hareketlilik yaşandığını kaydetti.
Mustafa Şener, halkın, turşunun gribe karşı özelliğini çok iyi bildiğine de değinerek, şöyle konuştu:
"Turşu aynı zamanda iştah açıcıdır. Kışın vücut direncinin yüksek olmasının iyi beslenmeden geçtiğini bilmeyen yok. Bağışıklığı güçlendirdiği ve enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğu herkesçe bilinen turşu, gripten korunmaya çalışanların ilk tercihlerinden oldu. Biz de vatandaşlara kış aylarında sofralardan turşuyu eksik etmemelerini öneriyoruz."