UKÜ Öğretim üyesinden sağlık hukukuna önemli katkı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, Türkiye’de kurulan “Biyobankaların hukuki statüsünün belirlenmesi ve etik sorunların giderilmesi” ile ilgili olarak kurulan 8 kişilik komisyonda görev alıyor.

KKTC’den davet edilen tek akademisyen

Uzun bir süredir Sağlık Hukuku alanındaki bilimsel çalışmaları ile gündeme gelen Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, komisyona KKTC’den davet edilen tek akademisyen olduğunu ifade etti. Külahçı, 8 kişiden oluşan komisyonun Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı tarafından oluşturulduğunu ve İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından da desteklenmekte olduğunu vurguladı.

“Proje KKTC için çok büyük bir öneme sahip”

Projenin hem Türkiye hem de KKTC için çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Şölen Külahçı, Biyobankaların belirli bir hastalığın tedavisi için veya özel bir amaçla düzenli bir sistem çerçevesinde toplanmış biyolojik örnekleri ve bunlarla ilişkili bilgileri kapsaması nedeniyle hem  kişilik haklarının hem de tıp biliminin gelişmesi açısından hukuki statülerinin belirlenmesinin  gerektiğini söyledi.

“Etik problemlerin çözüme kavuşturulması amaçlandı”

Kanser, AIDS gibi hastalıkların tedavisinde, tüp bebek tedavilerinde ve genetik araştırmalarda kullanılan biyolojik örneklerin depolanması ve gizliliğinin sağlanması gibi pek çok hususta yasal ve etik problemler olduğunu ifade eden UKÜ Öğretim Üyesi Şölen Külahçı, “Bu proje ile bu tip sorunların çözüme kavuşturulması amaçlandı.” dedi.

“Komisyon çalışmaları sonucunda kitap hazırlanacak”

Komisyon çalışmalarının KKTC’de bulunan tüp bebek merkezlerinde depolanan sperm ve yumurtaların kullanım şartlarının hukuki ve etik açıdan da ele alınmasını sağlayacağını belirten Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı komisyon çalışmaları sonucunda bir kitap hazırlanması ve çalıştay yapılmasının planlandığını da aktardı.