ERTUĞRULOĞLU: “KARAYOLLARINDA CİDDİ SORUN VAR. BENİM ARZU ETTİĞİM KARAYOLLARI DAİRESİ ARAÇLARI VE PERSONELİNİN HER GÜN DENETİM SÜRÜŞLERİ YAPMASI. YOLLARA ÇIKMASI. AKSAKLIKLARI YERİNDE TESPİT ETMESİ”
“KARAYOLLARI DAİRESİ KENDİ İMKANLARIYLA VE PERSONELİYLE PROBLEMLERİ KÜÇÜKKEN, KAZAYA SEBEP OLMADAN, VATANDAŞLARIN ŞİKAYETİ BÜYÜMEDEN ÇÖZEBİLMELİ”
“BİR TAKIM ÇIKARLARI BOZACAĞIZ, BAZILARININ AYAĞINA BASACAĞIZ, LİMANLAR, TELEFON DAİRESİ VE BAKANLIĞA BAĞLI KURUMLARDA BÖYLE GELDİ, BÖYLE GİDECEK MANTIĞI İLE HAREKET ETMEYECEĞİZ”
“ŞEHİRLERARASI YOLLARIN IŞIKLANDIRILMASI KONUSUNDA İDDİALIYIM. BUNUN GÜNEŞ ENERJİSİYLE YAPILMASI GÜNDEMDE”
“YOĞUN ÇALIŞMA İÇİNE GİRECEĞİM. ANAYOLUN SAĞINDA SOLUNDA NERDE REKLAM PANOSU VARSA, ORMAN İÇİNDE NERDE PANO VARSA, İNDİRİLECEK”
“TAŞIMACILIKTA CİDDİ BİR KARGAŞA VAR. BUNDAN RAHATSIZIZ. CİDDİ ŞEKİLDE ELEŞTİRİLİYORUM AMA TOPLU TAŞIMACILIKTA KEYFİ UYGULAMALARA DEVAM EDECEK DEĞİLİM”
Ulaştırma Bakanlığı’nın 105 milyon 894 bin TL’lik bütçesi dün akşam Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.
Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, karayollarında ciddi sorun olduğunu kaydederek, “Benim arzu ettiğim Karayolları Dairesi araçları ve personelinin her gün denetim sürüşleri yapması. Yollara çıkması. Aksaklıkları yerinde tespit etmesi. Daire, kendi imkanlarıyla ve personeliyle problemleri küçükken, kazaya sebep olmadan, vatandaşların şikayeti büyümeden çözebilmeli” dedi.
Bakanlığın faaliyet alanlarının geniş olduğunu, çeşitli sıkıntılar bulunduğunu söyleyen Bakan, “Bir takım çıkarları bozacağız, bazılarının ayağına basacağız, limanlar, Telefon Dairesi ve bakanlığa bağlı kurumlarda böyle geldi, böyle gidecek mantığı ile hareket etmeyeceğiz” dedi.
Karayollarında çok uzun süredir sorun olduğunu kaydeden Bakan Ertuğruloğlu, tabelalar konusunda değerlendirmede bulundu.
Ertuğruloğlu, “Yoğun çalışma içine gireceğim, anayolun sağında solunda nerde reklam panosu varsa, orman içinde nerde pano varsa, indirilecek. Çevre temizliği sağlanacak” dedi.
Bütçeyle ilgili konuşmasında şehirlerarası yolların ışıklandırılması konusunda iddialı olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, “Bunun güneş enerjisiyle yapılması gündemde” dedi.
Tali yollardan anayola çıkışları doğru bulmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, “Bu sorun tek bir bakanlık bünyesinde halledilmez. İş yeri açma, ev yapma izinleri verilirken servis yolları oluşturulması şart, yoksa bu sorunu aşamayacağız” dedi.
Konuşmasında trafik çalıştayına da değinen Bakan, öğrenci, personel taşıma, yolcu taşıma yönergesi oluşturulması konusuna dikkat çekti, “Taşımacılıkta ciddi bir kargaşa var. Bundan rahatsızız. Ciddi şekilde eleştiriliyorum ama toplu taşımacılıkta keyfi uygulamalara devam edecek değilim, kim ne derse desin” şeklinde konuştu.
New Jersey ve çelik bariyer konusunda ise uzmanların farklı görüşleri olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, bunlarla ilgili bilgi verdi, New Jersey’in dünyada blok blok yerleştirildiğini, ihtiyaç olan yerlerde blokların kalkmasının söz konusu olduğunu söyledi.
Bakan, “Öyleyse bizimki hatalı, çünkü bizim ülkemizdeki New Jersey blok şeklinde değil” dedi.
Bazı ülkelerde çelik bariyerlerin ölümlü trafik kazalarına neden olarak gösterildiğini de kaydeden Tahsin Ertuğruloğlu, bununla ilgili de örnekler verdi, “Trafik kazaları trafiğin en düzenli olduğu ülkelerde de oluyor. Devlet üzerine düşeni yapacak ama bu ülkede trafik kazası olmasını engellemez”dedi.
İskele- Çayırova yolu konusunda da değerlendirme yapan Ulaştırma Bakanı şunu ekledi:
“Bu yol ne zaman projelendirildi bilmiyorum göreve geldiğimde proje vardı. Bu konu konuşulduğunda aklıma su projesi geliyor. Su da hep gündemdeydi. KKTC hükümetleri olarak su ya gelirse diye bir hazırlık yapmadık, şimdi su geldi, ‘alın geri gidin’ diyecek durumumuz yok.
İskele- Çayırova yolu da böyle- o dönemki hükümet bunu bilmeliydi, sorunu görmeliydi. Proje sonlandıktan sonra değişmesi mümkün mü?….”
Aşırı yük taşıyan kamyonların tartılması konusuna da değinen Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, elektronik tartı sistemi konusunda ihaleye gidileceğini duyurdu.
Lavinyum Sitesi’nden Lefkoşa-Girne anayoluna direk çıkılmasını sakıncalı bulduğunu da kaydeden Bakan, kavşaklar konusunda da değerlendirmede bulundu.
Gönyeli kavşağının Yonca kavşağı şeklinde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Tahsin Ertuğruloğlu, “Haspolat ve Hamitköy çemberlerinde alt ve üst geçit olması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Sürüş ehliyetleri müfettişliği ofislerinin yenileceğini de kaydeden, Güzelyurt, Gazimağusa ve Girne’deki ofisleri işaret eden Ulaştırma Bakanı, 148 bin TL’ye mal olan projenin 90 iş gününde tamamlanacağını söyledi.
Posta Dairesi’ne personel alımı talebinin sağlık ve eğitim alanlarına kaydırıldığını da ifade eden Ertuğruloğlu, Posta Dairesi’ne personel alımı için 2016’da talepte bulunulabileceğini söyledi.
ATAOĞLU
Bakanlık bütçesi üzerinde DP UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, DP UG milletvekili Menteş Gündüz ve DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da söz aldı
Ataoğlu, tali yollardan anayollara çıkışlarda standart sağlanması gerektiğini kaydederek, ölümlü trafik kazalarının bir nedeninin de bu olduğunu söyledi.
Birçok yerde tali yolların ana yollara bağlandığını söyleyen Ataoğlu, buralara çemberler yapılmasını istedi “Tali yollardan anayola çıkmak yerine vatandaşlar birkaç dakikada bir çembere ulaşabilir. Kimsenin de buna itiraz edeceğini düşünmüyorum” dedi.
Hükümet programında ulaştırma konusundaki hedeflere değinen Ataoğlu, Deniz Ticaret Odası’nın kurulmasının hangi aşamada olduğunu sordu.
Ataoğlu, toplu taşımacılık konusuna da değinerek, kent içindeki ulaşımın sağlanmasında belediyelerle işbirliği yapılacağına işaret etti, bu konudaki gelişme hakkında bilgi istedi.
Ticari, yat ve turizm limanlarının yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Ataoğlu, cruise gemilerinin KKTC’deki mevcut limanlara gelemediğini söyledi.
Trafik eğitimin müfredata dahil edilmesi konusundaki hükümet programına da değinen Ataoğlu, bu yıl uyuşturucu konusunun liselerde müfredata eklendiğini, bunun sevindirici olduğunu söyledi.
Ataoğlu, trafik eğitiminin de ilkokuldan başlayarak, liseye kadar devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmasında periyodik olarak araç muayenelerinin yapılması gerektiğini de vurgulayan DP UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, karayollarında ciddi sıkıntı olduğunu belirtti.
Ataoğlu, “Yol kenarlarındaki tabelalar reklam tabelası değil, kazaya sebep veren tabelalardır” dedi.
Yollardaki hayvan ölüleri konusunda sıkıntı yaşandığını, belediyelerin arandığını, topun Çevre Dairesi’ne oradan da Ulaştırma Bakanlığı’na atıldığını kaydeden Fikri Ataoğlu, bu alanda bir yetki karmaşası olduğunu belirtti
Geçen yıl 54 milyon TL olan yol yapım giderlerinin bu yıl sıfır olduğunu söyleyen Ataoğlu, New Jersey olayının durulduğunu söyledi, “Bunun yapılması taraftarıyım” dedi.
Mobese konusuna önem verdiğini dile getiren Ataoğlu, “Trafikteki yanlışların bu sistemle azalacağına inanıyorum” dedi.
Yolların karanlık olduğu, yağmurlu günlerde kaza tehlikelerin daha da arttığını ifade eden Ataoğlu, fosforların pahalı olduğunun söylendiğini aktararak, “İnsan hayatında daha pahalı ne olabilir ki?” diye sordu.
Telefon Dairesi’nde ciddi sıkıntılar olduğunu söyleyen Ataoğlu, “Vatandaş evine telefon bağlamak için torpil arıyor” ifadesine yer verdi.
Sistem, bakım, onarım ve yenileme kalemin sıfır olduğunu da ifade eden Ataoğlu, Limanlar Dairesi’ndeki vinçlerin yetersiz olduğunu, römorkör gemisinin geçmişte daha etkin görev yaptığının herkes tarafından bilindiğini söyledi.
Ataoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Ulaştırma Bakanlığına bağlı birimler önemli. Gönül arzu ederdi ki geçen yıl 251 milyon TL Ulaştırma bütçesi ikiye katlansın… Ama ne yazık ki 105’e düştü.”
ANGOLEMLİ
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, İskele-Çayırova’daki çift şeritli yol yapımında işin mahkemeye düştüğünü söyledi.
Angolemli, kamulaştırmanın yanlış yapıldığının söylenmesine rağmen oradaki çalışmaların hükümet tanımaz şekilde sürdüğünü belirtti.
Çevrenin tahrip edildiğine, bu çift şeritli yolun yerleşim yerlerinden geçeceğine dikkat çeken Angolemli, “Bu memleketin yollarının sorumlusu kimdir?” diye sordu.
Karayolları konusunda değerlendirme yapan Angolemli, “Yollar devenin sırtına döndü. Tabi ki bu yolda direksiyon hakimiyeti kaybedilir” dedi, basının sürücüleri suçlu gösterdiğini ancak bunun doğru olmadığın belirtti.
Yolların tamiri için yeterli kaynak ayrılmadığını da ifade eden Angolemli, “Bu ülkede her an kaza olabilir. Çift şeritli yollara nasıl yan çıkışlar olabilir? Evlerin avluları anayolla birleştiriliyor. Muhtarlar, belediye başkanları bunları izliyor” şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan delik deşik yollar için nasıl seyrüsefer ödenmesinin beklendiğini soran Angolemli, vatandaşların yüzde 60’nın ödeme yapmadığını söyledi.
Girne yolunun tehlikeli olduğunu söyleyen, Demirhan’da anayola giriş çıkışlara işaret eden Angomeli, çemberin ışıksız olduğunu da söyledi, “Yolların birçok yeri zifiri karanlık” dedi.
Angolemli, Karpaz yöresinde kazılan yolların topraklarının anayollar içinde bırakıldığını da kaydederek, “Karayollarını denetim altına alın. Gerekli ikazları gerekli firmalara yapın” dedi.
GÜNDÜZ
DP UG milletvekili Menteş Gündüz, motor ve diğer eğitimlerin ehliyete dahil edilmesi gerektiğini vurguladı, aracının patlayan tekerleğini değiştirmeyi bilmeyen sürücüler olduğunu söyledi.
Sürüş ehliyetlerinin AB standartlarına uyumlu şekilde verilmesi gerektiğini dile getiren Gündüz, Ulaştırma Bakanı’nı Güzelyurt bölgesine davet ederek, buradaki eksiklikleri görmesini istedi.
Güzelyurt-Lefkoşa bölünmüş yolunda bariyerlerin üzerinde “kedi gözleri” olmadığı için sürücülerin bariyere ne kadar yaklaştığını fark edemediğini ve kaza yaptığını söyleyen Gündüz, aşırı yük alan kamyonların denetlenmediğini de ifade etti.
Gündüz, “Bütün sorunların günah keçisi bakan oluyor. Ben bunu doğru bulmuyorum. Müdürlüklere talip olacak kişilerin nitelikli kişiler olması gerek” şeklinde konuşarak,Kamu Reformu Yasası’na işaret etti.
Gündüz, “Bu yasa neden hala Meclis’te bekletiliyor, bunun nedenini de anlamış değilim” dedi.
Polislerin yollarda devriye gezmesinin de trafik güvenliği için önemli olduğunu belirten Gündüz, kıyı emniyeti konusunda da değerlendirmeler yaptı.
“Her işi erbabına bırakmak gerekir” diyen Gündüz, Girne Limanı’nda 11 yıl çalıştığını anımsattı.
O dönemde Girne Turizm Limanı’nın fenerinin zayıf olduğunu söyleyen Gündüz, şimdi şehirdeki ışıkların daha da arttığını ve fenerin ışığının kaybolduğunu söyledi.
Mültecilerin Avrupa’ya sığınmak için çıktıkları tehlikeli yolculuğa değinen Gündüz, “Kıyıya çocuklar değil, balinalar vursa dünya gözünü buralara çevirecekti” dedi.
Her alanda olduğu gibi ulaştırmada da radikal kararlara ihtiyaç olduğunu söyleyen Gündüz, “Popülizmle hiçbir yere varamazsınız” dedi.
Bariyer eksikliği konusunda da görüşlerini dile getiren Gündüz, “Güzelyurt-Lefke bölünmüş yolu ciddi şekilde tehlike arz ediyor. Burada kazaların olmasının birinci sorumlu müteahhit firma, ikinci suçlu hükümettir” şeklinde konuştu.
Posta Dairesi konusuna da değinen Gündüz, Güzelyurt’taki Posta Dairesi’nin depolama yeri olmadığını söyledi.
Geçmişte, Güzelyurt’taki Posta Dairesi, Savcılık, Mahkemeler, Kaymakamlık ve Sosyal Sigorta Dairesi’nin aynı hattan elektrik aldığını dile getiren Gündüz, “Devlet devletle yazıştı. Bu 4 yıl sürdü. 4 yılın sonunda trafoları ayırmayı başardık” şeklimde konuştu.
Limanlar konusunda da değerlendirme yapan Gündüz, liman başkanlıklarında kendi okulundan mezun arkadaşları olduğunu ancak bu insanların 5 yıl sonra emekliye ayrılacağını kaydederek, “Denizcilik sektöründe tedbir alınmazsa buralarda eksiklikler olacak” dedi.
Menteş Gündüz, Mecliste bekleyen Denizcilik Müsteşarlığı Yasası’nın geçmesi, ilgili birimlerin bu kapsamda oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Bu bakanlığın bütçesinin yeterli olmadığını kaydeden Menteş Gündüz, bütçeye oylarının olumsuz olacağını ancak Bakana her zaman destek vermeye hazır olduğunu söyledi.
TAÇOY
DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da, Ulaştırma Bakanlığı üzerine söz aldı.
Ulaştırma Bakanlığı’nın Trafik Dairesi için kolları sıvadığını kaydeden Taçoy, bununla ilgili çalışmalara işaret etti, ilgili yasanın biran önce geçmesi gerektiğini söyledi.
Hasan Taçoy, konuşmasında sabit radar konusuna da değindi, 100 sabit kamera 3 tane de pointtopoint kamera olduğunu söyledi, sabit kamera sayısının 100’ü geçmemesini diledi.
Kamyonların ağırlıklarını ölçmek için kantarın veya elektronik sistemlerin olduğunu aktaran Taçoy, elektronik sistem için projenin Ulaştırma Bakanlığı’nda olduğunu söyledi.
Taşımacılık konusuna da değinen Taçoy, taşımacılığın şirketleştirerek yapılması gerektiğine dikkat çekti, “Birinin bir, diğerinin üç toplu taşımacılık aracı varsa bu insanlar rekabet kapsamında birbirine düşman oluyor” dedi.
Hasan Taçoy, konuşmasında Ulaşım Master Planı’na da işaret etti.
En büyük sıkıntılardan birinin kavşaklar olduğunu da söyleyen Taçoy, Gönyeli ile Haspolat kavşaklarının düzenlenmesiyle trafiğin rahatlatabileceğini aktardı.
Posta Dairesi’nin dağıtımında sorun olduğunu kaydeden Taçoy, kendi bakanlığı döneminde Kamu Hizmeti Komisyonu’na bu alan için 10 kişilik münhal gönderildiğini söyledi.
Taçoy, Posta Dairesi’ndeki personel eksikliğinin yanı sıra Yenişehir Posta Dairesi’nde paket-postalarda birikme olduğunu kaydetti.
Ülkedeki antenlerin BRTK’ya bağlı olduğunu ve 109 personelin bunlara bakmakla sorumlu olduğunu söyleyen Taçoy, tüm vericilerin Ulaştırma Bakanlığı bünyesine alınmasının şart olduğunu söyledi.
4 G ve ötesi için ihaleye gidilmesi gerektiğini kaydeden Taçoy, “Bilişime çok önem veriyorum” dedi.
Taçoy, Bilişim Suçları Yasası’nın son aşamaya geldiğini de kaydetti. Konuşmaların ardından bakanlık bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Bu arada CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü birleşiminin saat 12.00’de olmasını önerdi.
Öneri oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis’teki bütçe maratonu 18 Aralık Cuma günü tamamlanacak.