Ekim ayında Mağusa’da hayatını kaybeden ve kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için kan örneği İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen Nijerya uyruklu gencin kanında sentetik cannobinoid tespit edildi. Bu ölüm, ‘ilk kesin bonzai ölümü’ olarak kayıtlara geçti. Gazetemiz Detay’a konuşan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, “Sentetik Cannobinoid’lere sürekli yeni maddeler katılıp kimyasal yapıları değiştirildiğinden tespiti zor olur” dedi.
Rana SARRO
Ekim ayında Mağusa’da hayatını kaybeden ve kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için kan örneği İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen Nijerya uyruklu 30 yaşındaki Abrak David Bananchet’in kanında, sentetik cannobinoid yani bonzai tespit edildi. Bu ölüm, “ilk kesin bonzai ölümü” olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de yapılan test sonucunun geçtiğimiz hafta neticelendiği öğrenilirken, şu ana kadar hiçbir olguda, kesin bonzai tespiti yapılmadığı belirtildi.
Gazetemiz Detay’a konuşan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, bahse konu ölümün tespitinin Türkiye'de yapıldığını ancak, bundan sonra bonzai tespitlerinin, KKTC’de Devlet Laboratuarı’nda da yapılabileceğini belirtti.
[caption id="attachment_50119" align="alignright" width="247"]
“İLK KESİN BONZAİ ÖLÜMÜ OLARAK KAYITLARA GEÇTİ”
İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen kan örneklerinin test sonuçlarının geçtiğimiz hafta geldiğini, Bananchet’in kanında sentetik cannobinoid yani bonzai tespit edildiğini belirten Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, elde edilen bulgular ışığında, “İlk kesin bonzai ölümü olarak kayıtlara geçti” ifadesini kullandı.
Bonzai’nin daha önce adada tetkik edilemediğini, ayrıca şüpheli ölüm vakalarında Türkiye’ye gönderilen tetkiklerden de sonuç alınamadığını dolayısıyla, Bonzai’nin sadece bu vakada tespit edildiğini belirten Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, çok önemli bir noktaya daha dikkat çekti.
“KİMYASAL YAPILARI DEĞİŞTİRİLDİĞİNDEN TESPİTİ ZOR OLUR”
İdris Deniz, “Zaten Sentetik Cannobinoid’lere sürekli yeni maddeler katılıp kimyasal yapıları değiştirildiğinden tespitleri zor olur” dedi.
Hatırlanacağı gibi Uzman Psikolojik Danışman Ayhan Çakıcı Eş’in, ‘Bonzai’nin kimyasallarıyla oynandığı’ tespitini ilk kez gazetemiz duyurmuştu.
[caption id="attachment_50122" align="alignright" width="213"]
“ŞUURU KAPALI HASTANEYE KALDIRILMIŞTI”
2 Ekim tarihinde 23.50 sıralarında aniden rahatsızlanarak, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve müşahede altına alınan ancak ertesi günü saat 09.30 sıralarında Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitiren Abrak David Banachet’in, annesinin ölüm haberini almasının ardından kriz geçirerek kafasını kapıya vurarak, yaralandığı ve şuuru kapalı vaziyette hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti. Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside, Banachet’in vücudunda herhangi bir darp veya cebir izine rastlanmazken, kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için vücudundan kan ve doku örnekleri alındığı ve ileri incelemeye gönderildiği açıklanmıştı. KKTC’ye 2005 yılında gelen Banachet’in ilk geldiği yıl DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne kayıt yaptırdığı ancak daha sonra okulu bıraktığı öğrenilmişti.
2014 yılında polis kayıtlarına yansıyan ve ulaşılan uyuşturucu miktarlarında ilk sırayı Sentetik cannabinoid diye tanımlanan bonzai alıyor. Uzmanlar bonzainin insan bedeninde ve zihinde yarattığı ciddi hasarlara dikkat çekiyor.
2014 YILINDA ÜLKEMİZDE TESPİT EDİLEN UYUŞTURUCU MİKTARLARI
- Sentetik cannabinoid: 5 Kg. 576 Gr. 306 Mg.
- Eroin: 2 Kg. 182 Gr. 464 Mg.
- Hint keneviri: 1 Kg. 551 Gr.364 Mg.
- Kokain: 19 Gr. 783 Mg.
- Mdma: 0.144 Gr.
- Hint keneviri bitkisi: 161 Kök.
- Ecstasy: 621 adet
- Lsd: 3 adet pul parçası.