“Ülkeye girişi yasak silahlar var”

Gazimağusa Serbest Liman ve Bölgesi’nin Port Isbi şirketince işletilen bölümünde dün gece çok sayıda silaha, Mersin Limanı’na gitmek üzere Dipkarpaz adlı gemiye yüklendikleri sırada polis tarafından el kondu.

Gazimağusa Serbest Liman ve Bölgesi’nin Port Isbi şirketince işletilen bölümünde dün gece çok sayıda silaha, Mersin Limanı’na gitmek üzere Dipkarpaz adlı gemiye yüklendikleri sırada polis tarafından el kondu.

Söz konusu silahların 327 adet oldukları ve aralarında ülkeye sokulabilmeleri için Bakanlar Kurulu kararı gereken av tüfeği ve alttan kurmalı otomatik pompalı av tüfeklerinin de bulunduğu öğrenildi.

Silahların bulunduğu konteynerin mühürlerinin açılması, serbest limana sokuldukları konteyner numarasından farklı bir konteynerle çıkarılmak istenmeleri ve sayılarının tutup tutmadığı da soruşturuluyor.

Söz konusu silahların Ali Küçük adlı kişiye ait olduğu ve acenteliğinin de Harun Erhun Kargo Ltd. tarafından yapıldığı kaydedildi.

TAK muhabirinin Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu’ndan aldığı bilgiye göre, salı günü serbest bölgede konteynerlerden silah aktarımı yapıldığı ihbarı alınması üzerine yapılan araştırmada, Serbest Bölgeler Yasası’na uyulmadığı tespit edildi ve bu durum Yönetim Kurulu’nun bilgisine getirildi.

Yönetim kurulu da, silahların bulunduğu konteynerin muayenesini istedi. İlgili tarafların, Serbest Liman Avukatı Şefik Aşçıoğulları’nın ve polis ekiplerinin de bulunduğu bir ortamda dün gece silahların bulunduğu konteynerler kontrol edildi.

Kontrolde, konteynerde Bakanlar Kurulu kararı gerektiren pompalı silahların olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, açılmaması gerekirken, silahların bulunduğu konteynerdeki mührün açıldığı ve girişteki konteyner numarasıyla çıkıştakinin farklı olduğu da anlaşıldı.

Dün gece saat 22.00 sıralarında başlayan operasyon, sabah 05.30’a kadar sürdü. Polis, tüm silahların seri numaralarıyla modellerini kaydetti.

Serbest Liman ve Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, işletmeci şirket Port İsbi’nin bölgeye gelen ve giden mallarla ilgili manifesto vermesi yükümlülüğünü yerine getirmediğini, bu konuda defalarca yazılı uyarı yaptığını söyledi.

Bölgeye gelen silahlarla ilgili manifestonun Gümrük Dairesi’ne sunulduğunu ancak kendilerine resmi bir belge sunulmadığını belirten Curcioğlu, serbest bölgenin de ülke sınırları içinde yer aldığını ve yasaların geçerli olduğunu vurguladı.

AVUKAT AŞÇIOĞULLARI

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge avukatı Şefik Aşçıoğulları da, bir ihbar üzerine dün akşam operasyon gerçekleştirildiğini ve Dipkarpaz adlı gemiye yüklenip ihraç edileceği sırada Serbest Liman ve Bölge Yönetim Kurulu kararıyla çok sayıda silaha el konulduğunu söyledi.

Aşçıoğulları, bunun üzerine olay yerine polisi çağırdıklarını ve tüm tarafların hazır olduğu ortamda konteynerin açıldığını; önde mobilyaların, arkasında da yarı otomatik ve otomatik pompalı tüfekler ve av tüfekleri bulunduğunu anlattı.

Konuyla ilgili polis tahkikatının devam ettiğini; bildiği kadarıyla tutuklanan biri bulunmadığını söyleyen Aşçıoğulları, konunun Fasıl 154 Ceza Yasası ve Ateşli Silahlar Yasası ile Serbest Liman ve Bölgeler Yasası kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.

Aşçıoğulları, söz konusu silahlar arasında ülkeye girişi yasak ve Bakanlar Kurulu kararı gerektiren türler bulunduğunu ve bildikleri kadarıyla Bakanlar Kurulu kararı olmadığını belirterek, ortada transit bir hareket de olmadığını, zaten bazı silahların transit dahi olsa KKTC’ye gelmesinin yasak olduğunu anlattı.

Polisin de konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Fotoğraf: Detay Gazetesi/Arşiv