BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Barış Gücü (UNFICYP) rapor taslağında UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasını önermesi Rum tarafında memnunlukla karşılanırken “Denya” konusunda ise sorumluluğun Kıbrıs Rum tarafına yüklendiği ifade edildi.
Rum basını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan rapor taslağına bugün de geniş yer verdi.
Politis gazetesi: “Kıbrıs Rum Tarafı Denya Konusunda İkna Edemedi – Kışkırtıcı İhlaller” başlıkları altında verdiği haberinde, Guterres’in cuma günü Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan gayrı resmi rapor taslağında UNFICYP’in görev süresinin altı ay daha uzatılmasını önerdiğini ancak “iyi niyet misyonunu ileri götürmek için tarafların ileriye doğru ortak ilerleme sağlamalarını şart koştuğunu” yazdı.
Habere göre rapor taslağında, “sonuç getirici olmayan sonsuz eksendeki süreçlere yönelik sürekli desteğin artık sona erdiği” belirtilirken “bütünlüklü bir çözüm beklentilerinin canlılığını koruduğu” ifade edildi.
Gazete, Guterres’in raporunda dikkat çeken bir diğer unsurun ise, “Denya” bölgesinde yaşanan olaylardan Kıbrıs Rum tarafını sorumlu tutması olduğunu yazdı.
Yeşil Hat boyunca mevcut statükonun ihlali olaylarında artış yaşandığını raporunda belirten Guterres, “Denya” bölgesindeki olaylara değinirken ise “vatandaşların ara bölgeye onaylanmamış ve zaman zaman kışkırtıcı yasadışı girişlerinin ciddi gerginlikler yaşanmasına sebep olduğu” vurgusunda bulundu.
Guterres ayrıca taraflara, her türlü gerginliğin azaltılması yönünde ortak mekanizmalar geliştirme konusunda UNFICYP’le işbirliği yapmaları çağrısında da bulundu.
Fileleftheros gazetesi ise UNFICYP raporuna ilişkin haberini: “Guterres’ten Net Koşullar” başlığı altında verdi.
Gazete, Guterres’in raporunda beklendiği gibi “eşit mesafesini” korumasına karşın yeni bir çözüm sürecine müdahil olması için gerekli koşullara dair net ifadeler kullandığını öne sürdü.
Raporun birçok noktada, bir önceki raporla aynı ifadeleri içerdiğini yazan gazete, bir öncekinden daha uzun olan (20 sayfa) raporda Guterres’in çözüm sürecini zorlaştırması ihtimali olan olaylara ise özellikle vurgu yaptığını savundu.
Rapor taslağına haberine geniş yer veren gazete, dikkat çeken bir diğer unsurun ise, Genel Sekreter’in bölgedeki doğal gaz kaynaklarının bölgesel işbirliği için önemli bir kaynak olabileceği gibi Kıbrıs çevresindeki sondaj faaliyetlerinin “düşük gerginlik kaynağı olmayı sürdürdüğüne” vurgu yapması olduğunu yazdı.
Öte yandan Rum hükümeti rapor taslağında UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesinin önerilmesini olumlu karşıladı.
Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Pordormos Prodromu, UNFICYP’in adadaki varlığını devam ettirmesinin gerekli olduğunu bir kez daha vurgularken Guterres’in rapor taslağının” gayrı resmi bir belge olduğu, bu yüzden de fazla yorum yapmaması gerektiğini” ifade etti.
Gelişmeleri görmek adına Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin toplantısını bekleyeceklerini de belirten Prodromu, Güven Yaratıcı Önlemlerin ilerleyip ilerlemediğinin sorulması üzerine ise, 2015 yılında uzlaşıya varılan iki yeni geçiş noktası açılması kararının “Kıbrıs Türk tarafının engellemeleri olmasa daha önce hayata geçirilebileceği” iddiasında da bulundu.
DİSİ MEMNUN
Gazete, rapor taslağına ilişkin dün DİSİ’den de bir açıklama geldiğini ve partinin UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasının önerilmesini olumlu bir gelişme şeklinde nitelendirdiğini yazdı.
DİSİ’nin açıklamasında, Guterres’in “Kıbrıs sorununa, net bir zaman ekseninde bütünlüklü bir çözüm bulunması beklentilerinin devam ettiğini yinelemesinin de önemli olduğu” vurgulandı.