Uzmanlar uyardı! Yüz felcine dikkat!

Uzmanlar ise yüz felci konusunda vatandaşı şu günlerde sıkça uyarıyor.

Özellikle şu sıralarda yurdun 4 bir yanında etkili olan Kar yağışı ve soğuk havanın yüz felci riskini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar ise yüz felci konusunda vatandaşı şu günlerde sıkça uyarıyor. Yüz felci olasılığının yükseldiği şu günlerde uzmanlar, küçük tedbirlerle soğuktan korunmanın yollarını açıkladı. Peki yüzümüzü nasıl korumalıyız? Yüz felci olmamak için neler yapmalıyız? Ayrıntılarıyla sağlığımızı yakından ilgilendiren o bilgiler...

Yüz sinirinin çalışmamasının en bariz bulgusunun yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması veya kaybolması olduğunu ifade eden Özel Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Haluk Akış “Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması ve tat duyusunun bozulması yüz siniri felcinin belirtisidir. Yüz felci, yüzün kaslarını uyaran sinirlerde ortaya çıkmaktadır. Yüz sinirlerinin soğuğun etkisiyle kemik bir kanalın içerisinden geçerken sıkışması sonrası yüz felci meydana gelmektedir. Bu durumda ağızda ve yüzün değişik yerlerinde kaymalar meydana gelmekte, gözleri kapatamama gibi belirtiler göstermektedir. Bu durum yüz görüntüsünü bozarken, gözün kapanmaması ise enfeksiyon kapmasına sebep olabilir” dedi.

ATKI KULLANIN

Yüzün çok fazla soğuğa maruz kalan bir bölge olduğuna dikkat çeken Dr. Haluk Akış “Soğuk havalarda dışarı çıkarken mutlaka yüzü ve başı soğuktan koruyacak şekilde bere, şal ve atkı kullanılmalıdır. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, yüz su ile temas ettiği zaman ise kurutulduktan sonra bulunan ortamdan çıkılmamalıdır. Yüz felci tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sebeple yüz felci bulguları olan hastalar hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar” diye konuştu.

Kısa kısa yüz felcine ilişkin bilgileride paylaşalım!

Yüz felci nedir?

Yüz felci, yüzde güçsüzlük, seğirme ya da hareketsizliğe neden olan yüz sinirini ilgilendiren bir rahatsızlık türüdür. Yüzde oluşacak felç farklı sebeplerle meydana gelebilir.

Yüz felci belirtileri nedir?

Yüz kaslarının çalışmaması nedeniyle özellikle dudak çevresinde ve yüzün yarısında kayma hissi oluşması, bununla birlikte konuşma güçlüğü çekilmesi, yemek yemede ve içmede zorluk yaşanması, göz kırpmaları en çok görülen belirtiler arasındadır. Yüzün etkilendiği tarafta göz kuruluğu ve bu sebeple yaşanan göz yaşarmaları görülür. Yüz siniri tat alma duyusunu etkilediğinden, bazı hallerde hastalarda garip tatlar alma gibi şikayetler oluşur.

Yüz felcinin gelişimi nasıl olur?

Bir anda görülen yüz kayması, su içerken suyu tutamama, gözlerdeki yanmayla hastalığın farkına varılır. Ortaya çıkan durumun netleşmesi bazı hallerde bir kaç gün sürebilir. Boyun bölgesinde ve kulak arkasında meydana gelen ağrı öncü bir belirti olarak kabul edilebilir.

Yüz felcini arttıran nedenler nedir?

Hastalık için yaşın büyük önemi vardır. Çocukluk dönemlerinde az görülse de, olursa çabuk iyileşme olasılığı fazladır. Metabolik hastalıkların bir kısmında yüz felci geçirme olasılığı daha fazla olmaktadır. Şeker hastalığı buna verilebilecek örnekler arasındadır. Hamileliğin son üç aylık dönemi de hastalık açısından riskli dönemler arasında kabul edilir. Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları yaşayan kişilerde, risk grubuna dahildir. Vücudun direncinin azalması, yüz felcine yakalanma olasılığını arttıran nedenler arasında yer alır.

Yüz felcinin tanısı nasıl yapılır?

Yüz sinirinin kemik içinde olan bölümü şişer ve bu basınç nedeniyle sinir zedelenir. Yüzdeki güçsüzlüğün nedeninin bu olduğu hakkında bazı sorular sorularak, bazı testler uygulanmaktadır. Bu testler arasında en çok yapılanlar şunlardır;

İşitme testi: Sinire zarar veren etkenin işitme sinirine, iç kulağa ve işitmeye verdiği zararlar belirlenir.

Denge testi: Bu testte denge sinirinin tutulumu incelenir.

Gözyaşı testi: Gözün üretebildiği gözyaşı miktarını ölçmeye yarar.

Radyolojik görüntüleme: BT ya da MRI yapılarak, yüz sinirinin bulunduğu bölgedeki enfeksiyon, kemik kırığı, tümör gibi anormallikler incelenir.

Elektriksel test: Sinirde olan zedelenme oranını ölçmek için, sinir uyarılır. Sıkça tekrarlanarak rahatsızlığın ilerlemesi kontrol edilir.

Yüz felcinin tedavisi nasıl yapılır?

Düzelmeyi hızlandırmak için yüz kaslarına masaj uygulanabilir. Soğuk zamanlarda boyun ve baş bölgesini sıcak tutma ve koruma ihmal edilmemelidir. Gözler rahatsızlık süresince tam olarak kapanmadığından, antibiyotik, suni gözyaşı ilaçları, göz bandı kullanarak enfeksiyonlardan ve travmalardan korunmak gerekir.