Vehbi: “Denktaş kavgası gibi bir şey söz konusu değildir”

Ülkede toplu taşımacılık konusunda yaşanan keşmekeş, ülkenin lokomotifi olan üniversiteleri de olumsuz etkiliyor.

TOPLU TAŞIMACILIĞIN OLMADIĞI ÜLKEDE BÜROKRATİK ENGELLER: Yerli halkın yanı sıra, yurtdışından okumaya gelen öğrencilerin de en büyük problemleri arasında yer alan toplu taşıma sorunu, üniversiteleri öğrenci taşımacılığı yapmaya mecbur ediyor. Her üniversite kendi imkânlarıyla öğrenci taşımacılığı hizmetini üstlenirken, yurtdışından araç ithal etme girişimleri ise bürokratik engellere takılıyor. GAÜ’nün ücretsiz öğrenci taşımacılığı için ithal ettiği 13 adet okul otobüsü, 6 aydan beridir gümrükte bekletiliyor, binlerce öğrenci de mağdur oluyor.

“EĞİTİM ADASINDA ON BİNLERCE ÖĞRENCİ MAĞDURİYETİ”: Detay Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, ülkedeki toplu taşıma eksikliğine dikkati çekti ve üniversitelerin toplu taşımacılık değil öğrenci taşımacılığı yaptığını vurguladı. Vehbi, eylem planlarıyla ilgili yaptıkları açıklamanın şahsi bir mesele olmadığını ve açıklamalarının herhangi bir bakanlığa yönelik olmadığını da hatırlatarak, ‘Denktaş, Vehbi kavgası’ gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi. Vehbi, GAÜ’nün 10 binlerce öğrencisinin eğitim adası denilen KKTC’de mağduriyetinin söz konusu olduğunu vurguladı.

Rana SARRO

Ülkede toplu taşımacılık konusunda yaşanan keşmekeş, ülkenin lokomotifi olan üniversiteleri de olumsuz etkiliyor. Yerli halkın yanı sıra, yurtdışından okumaya gelen öğrencilerin de en büyük problemleri arasında yer alan toplu taşıma sorunu, üniversiteleri öğrenci taşımacılığı yapmaya mecbur ediyor.

Her üniversite kendi imkânlarıyla öğrenci taşımacılığı hizmetini üstlenirken, yurtdışından araç ithal etme girişimleri ise bürokratik engellere takılıyor. Üniversitelerin yaşadığı bu sorun ile şimdilerde Girne Amerika Üniversitesi de karşı karşıya.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) ücretsiz öğrenci taşımacılığı için ithal ettiği 13 adet okul otobüsü yaklaşık 6 aydır gümrükte bekletiliyor, binlerce öğrenci de mağdur oluyor.

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, gümrükte bekleyen otobüsler için imza kampanyası başlattıklarını ve çözüm bulunmazsa şok eylem planlarıyla haklarını arayacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ise, KKTC’de toplu taşımacılığın belli bir düzene girmesi için ülke çapında kartlı sisteme geçiş yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldığını belirterek, “Tehditle emrivakilerini hayata geçirmek isteyen her kurum, devletten gereken cevabı alacaktır. Unutulmaması gereken hiç bir kurumun, devletten daha büyük olmadığı gerçeğidir” dedi.

VEHBİ: “TOPLU TAŞIMACILIK DEĞİL ÖĞRENCİ TAŞIMACILIĞIDIR”

Bunun üzerine Detay Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, kendilerini devletten üstün görmediklerinin altını çizerek, ülkedeki toplu taşıma eksikliğine dikkati çekti ve üniversitelerin toplu taşımacılık değil öğrenci taşımacılığı yaptığını vurguladı. Vehbi, konunun şahsi bir mesele olmadığını ve açıklamalarının herhangi bir bakanlığa yönelik olmadığını da hatırlatarak, Girne Amerikan Üniversitesi’nin 10 binlerce öğrencisinin eğitim adası denilen KKTC’de mağduriyetinin söz konusu olduğunu vurguladı.

“VEHBİ: DENKTAŞ KAVGASI GİBİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, ‘Denktaş, Vehbi kavgası’ gibi bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi.

Girne Amerikan Üniversitesi’nin 6 aydır gümrükte bekleyen araçları ve hükümet tarafından ortaya bir çözüm konmaması sonrasında, GAÜ Mütevelli Heyeti ve Yöneticiler Kurulu’nun almış olduğu bir karar çerçevesinde, imza kampanyalarıyla başlayıp, şok eylemlerle sürecek bir eylem planının hazırlandığını belirten Vehbi, şöyle devam etti:

“Bu ortaya konmadan önce, geçen gün katıldığım bir televizyon programında, araçların 6 aydır gümrükte çürümekte olduğunu ve buna yönelik artık bir eylem planı yapacak olduğumuzu söyledim.”

“8 BİN ÖĞRENCİ ARTIŞI VAR AMA TOPLU TAŞIMACILIK YOK”

Yüksek öğrenim sektörü ile üniversitelerin bu konuda son derece haklılık payı olduğunun da altını çizen Vehbi, şöyle konuştu:

“Ülkede 2014-2015 akademik yılı itibariyle geçtiğimiz yıldan bugüne, sadece GAÜ’de 2 Bin’e yakın ama genelde 8 Bin’e yakın bir öğrenci artışı olmuşsa ve ülkemizde öğrencilere cevap verebilecek boyutta, bir toplu taşımacılık yoksa o zaman üniversiteler yıllarca yapmış oldukları gibi kendi imkânlarıyla, bu öğrencilere hizmet verirler. Biz, bu konuda bu yıl mağdur edildiğimizi söyledik, hala daha da aynı görüşteyiz. Ama biz ne Sayın Denktaş’ın şahsına, ne de herhangi bir bakanlığa yönelik böyle bir açıklama yapmadık. Bu, hükümete yönelik bir açıklamaydı. Hala daha da, bu açıklamanın arkasındayız.”

“BU ŞAHSİ BİR SORUN DEĞİLDİR”

“Haklarımız yasal ve demokratik şekilde olduğu sürece GAÜ, öğrencilerinden başlayarak, çalışanları, velileri, aileleri, yöneticileri kurulu mütevelli heyeti bir bütün olarak eylem de yapacaktır. Bu şahsi bir şey değildir. Ne benim şahsi konumdur, ne de ne de Sayın Denktaş’a yönelik şahsi bir meseledir. Ama ortada da bir sorun ve bir gerçek vardır. Binlerce öğrenci mağdur olmakta ve bu mağduriyetin çözümünü getirecek araçlar da 6 aydır Mağusa’da gümrükte çürümeye bırakılmıştır.”

“ARAÇLARIMIZI TAKVİYE ETMEK ZORUNDAYIZ”

Serdar Denktaş’ın açıkladığı gibi ülkede toplu taşımacılık sistemi oluşturulması halinde, mevcut araçlarına bir çözüm bulunması halinde, kendilerinin de üzerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti ve “ama bu bugünden yarına olabilecek bir şey değildir. Geçen yıldan bu yıla öğrenci sayımız 2 bine yakın arttı. Dolayısıyla araçlarımızı takviye etmek zorundayız. Bu ne şahsi bir meseledir ne de herhangi birine yönelik şahsi bir söylemdir.”