Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti.
Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın “vergilerin Anayasası” olarak nitelediği Vergi Usul (Değişiklik) Yasası’na, TDP ret oyu verdi.
Değişikliğin, vergi sisteminin temelini oluşturan ve daha önce hiç bir düzenlemeye uğramayan Vergi Usul Yasası’nın, yapılan yasal değişiklikler ve beraberinde alınan idarî tedbirlerle uyumlu hale getirilmesi amacıyla hazırlandığı belirtildi.
ANGOLEMLİ
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli vergi yasa tasarısının görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, verginin, ülkelerin ve toplumların ayakta durmasını sağladığını ancak uygulanabilir ve adil olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Angolemli, vergi ile ilgili kararların Meclis’ten alınması gerektiğini aksi takdirde büyük haksızlıklar yaratılacağını söyledi.
Vergide denetimin şart olduğunu ve verginin kaynağından alınmasının önemine işaret eden Angolemli, ülkede geçen yıl bir şirkete 10 milyon dolar civarında vergi bağışı yapıldığını, Meclis’te bu konuda araştırma komitesi kurulduğunu ancak bir sonucun çıkmadığını kaydetti.
Savcılığın da bir belediyede yaptığı araştırmaların sonuçlarını açıklamadığını ifade eden Angolemli, bunların yanlış olduğuna işaret ederek, denetimin her yerde şart olduğunu ve vergi aflarının sık sık çıkmasının da yanlış olduğunu söyledi.
Hüseyin Angolemli, hükümetin vergi toplayamadığı zaman akaryakıta vergi koyduğunu, böylece tüm mamullere zam geldiğini belirtti. Angolemli, kaçakçılığın ortaya çıktığını, böylece üretimin pahalılaştığını ifade ederek, dolaylı vergilerin direk vergileri geçtiğini ve bunun yanlış olduğunu kaydetti.
Angolemli, hükümetin bundan sonra vergi affı yapmayacağını duyurması gerektiğini, bunu yapması durumunda vergi ödemelerinde düzelme olacağına inanç belirterek, kayıt dışı ekonominin bu ülkeyi kemirdiğini, afların artık kalkması gerektiğini, ayrıca özelde sendikalaşmanın önünün açılması gerektiğini belirtti.
Angolemli, yasa tasarısına ret oyu vereceklerini söyledi.
MUNGAN
Maliye Bakanı Zeren Mungan da, büyük önem verdikleri bir yasayı bugün görüştüklerini belirterek, tüm katkı koyanlara teşekkür etti. Bu yasanın “verginin Anayasası” olduğunu belirten Mungan, yıllardır ellenmeyen yasada iyi bir tadilat yaptıklarını ve çok büyük emek verildiğini vurguladı.
Zeren Mungan, yasadaki değişikliklerin küçümsenmesini kabul edemeyeceğini belirterek, yasada çok ciddi tadilatlar yapıldığını söyledi. Mungan, cezaların esasının, vergilerini ödeyenle ödenmeyeni ayırmak ve caydırmak olduğuna dikkat çekti.
Yasadaki değişiklikleri anlatan ve “Her madde kılı kırka yararak, hassasiyetle ele alınmıştır” ifadesini kullanan Mungan, bakanlığın web sayfasında her verinin bulunabileceğini, şeffaf bir şekilde çalıştıklarını ve dolaylı vergileri azaltacaklarını anlattı.
Mungan, hükümetin, görevi devir aldığı döneme göre, daha az vergi aldığını belirterek, rakamlar la yıl yıl değerlendirmeler yaptı. Mungan, “menfaat sağlama” eleştirilerine de katılmadığını ifade ederek, denetimlerin sürdüğünü kaydetti.
Zeren Mungan, kürsüden yapılan eleştirileri cevapladığı konuşmasında, yasanın maliye, hükümet ve toplum için hayırlı olmasını temenni etti.
TATAR
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, dolaylı ve dolaysız vergi konusuna değinerek, direk vergilerde artış olduğunun söylendiğini ancak rakamlara bakıldığında bunun böyle olmadığını kaydetti.
Tatar, petrol fiyatlarında da gerekli düşüşler olmadığını, vatandaşın bundan zarar gördüğünü, otomasyon ve e-devlet projesine geçilmediğini ifade ederek, bunun böyle gidemeyeceğini belirtti.
Ersin Tatar, hükümetin vergi politikalarını eleştirdi.
ÇELER
TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler de, vergi usullerindeki şeffaflığın önemine işaret ederek, maliyenin vergi listelerinde kime ne kadar af yapıldığını topluma açıklaması gerektiğini kaydetti.
Bu konuda hükümete sorular sorduklarını ancak cevap alamadıklarını ifade eden Çeker, toplumun da bunu yanlış gördüğünü, bu kapsamda kime ne vergi affı yapıldığının bilinmesi gerektiğini belirtti.
Maliye Bakanı Zeren Mungan, yeniden söz alarak, yasada yapılan tadilat ile birlikte vergilerle ilgili tüm verilerin toplumla paylaşılabileceğini ifade ederek, bu yasanın tüm milletvekilleri tarafından sahiplenebileceğini kaydetti.
Angolemli de, aftan 40 bin kişinin yararlandığını, kimin yararlandığı sorulduğu zaman da “verilemez gizlidir” dendiğini savunarak, ilk 10’un dahi verilmediğine işaret etti.
Konuşmaların ardından Vergi Usul (Değişiklik) Yasası madde madde görüşülüp,oylandı ve oy çopkluğuyla kabul edildi.
Bu yasanın onaylanmasının ardından ikinci görüşmeleri geçen hafta tamamlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ-KKTC Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri (Kuruluş, Görev, Çalışma ve Denetleme) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Yükseköğretim Kurumları Mali Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmeleri yapıldı. Tasarılar, oy çokluğuyla onaylandı.
UBP Milletvekili Ersin Tatar, yasa tasarılarının görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, ODTÜ Kuzey Kıbrıs’ta 2 bin civarında, İTÜ’de ise 150 civarında öğrenci bulunduğunu işaret ederek, bu okulların öğrenci sayısının artırılması gerektiğini, aksi halde ciddiyetlerinin sorgulanır hale geleceğini kaydetti.
Genel Kurul daha sonra bugünkü oturumu tamamladı. Meclis’in bir sonraki birleşimi 14 Mayıs Perşembe saat 10.00’da yapılacak.