Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, sığırları etkileyen ve büyük oranda ekonomik kayıplara neden olan LSD salgınının Türkiye ve Ortadoğu’da devam etmesi nedeniyle aşılama programının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Konu hakkında birlikten yapılan yazılı açıklamada, bilimsel görüşler ve salgınların devam ettiği gerçeği ışığında, LSD hastalığıyla mücadelede uygulanan yöntem ve aşılama kampanyasının yerinde ve gerekli olduğu belirtildi.
ET 7 GÜN BOYUNCA İNSAN TÜKETİMİNE SUNULMAMALI
Basında yer alan “aşılanan hayvanların et ve süt ürünlerinin tüketilemeyeceği” yöndeki haberlere de atıfta bulunulan açıklamada, canlı LSD aşısı yapılan hayvanların etinin, aşılamadan sonraki 7 gün boyunca insan tüketimine sunulmaması gerektiği, sütünün ise insan tüketimine sunulmasında sağlık açısından herhangi bir sakınca olmadığı kaydedildi.
Ülkede 2015 yılında sığır varlığının yaklaşık yüzde 80 , 2016 yılında ise daha düşük bir oranın aşılandığı kaydedilen açıklamada, 2015 yılında uygulanan LSD aşılama kampanyasında, aşılanan hayvanların 200-230 adetinin aşılamadan sonraki 1 ay içerisinde gelişen komplikasyonlara bağlı olarak öldüğü; 220-230 adetinin aynı zaman dilimi ve aynı nedenlerden dolayı düşük yaptığının gözlemlendiği, üreticilerin Genel Tarım Sigortası Fonu tarafından üreticiler tazmin edildiği bildirildi.
Açıklamada, “Bu yılki aşılama programının gözlemlediğimiz zaman, uygulanan aşı sonucu gelişen komplikasyonlara bağlı olarak hayvan ölümü ve düşük vakalarının, çok daha düşük oranda seyrettiği görülmektedir” denildi.
İnsan ve hayvan sağlığını etkileyebilen, bulaşkan hayvan hastalıklarıyla başarılı bir şekilde mücadele etmek için, kan taramalarının veya aşılama uygulamalarının tüm hayvan varlığını kapsayacak şekilde yürütülmesinin önemli olduğu kaydedildi.
HASTALIKLA MÜCADELE
Kan emici sinekler ve böcekler vasıtasıyla bulaşan LSD’nin bir bölgede hayvanların yüzde 45’ine kadar bulaşabileceği; hastalıkta ölüm oranının da yüzde onlara kadar çıkabileceği ifade edilen açıklamada, LSD virüsünün yayılmasının kontrolü için, LSD virüsünden elde edilen aşıları
kullanmanın etkili tek yöntem olduğu belirtildi.
Hastalıktan ari bölgelerde, LSD salgınının çok erken safhada tespit edildiği ve hastalık ile kontrol önlemlerinin etkili bir şekilde uygulandığı durumlarda, hasta hayvanların ve bunlar ile teması olan hayvanların kesim veya itlafı ve hayvan hareketlerinin kısıtlanması uygulamalarının da etkili olabileceği ifade edildi.