Avrupa Birliği’nin (AB) teknik desteği sayesinde Veteriner Dairesi tarafından yürütülen “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesi kapsamında özel veteriner hekimler ile Kaza Veteriner Daireleri yetkililerine yönelik eğitim gerçekleştirildi. Golden Tulip Hotel’de bir günlük teori eğitiminin gerçekleştirilmesinin ardından Vadili bölgesinde bulunan Ali Mertel’e ait çiftlikte eğitimin uygulama aşaması yapıldı.
Çavuşoğlu: “hayvan hastalıklarıyla mücadeleye devam edeceğiz”
Konunun uzmanı tarafından verilen eğitimin Golden Tulip Hotel’de gerçekleşen oturumuna Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ve AB Hayvan Hastalıkları Erdikasyon Projesi Ekip Lideri Vaidotas Kiudulas da katıldı. Bakan Çavuşoğlu etkinlikte yaptığı konuşmasında AB’nin tecrübelerinden faydalanarak çalışmaya başlayıp insan sağlığına katkı koyulacağını ve ülkenin ihracat kapasitesi açısından hayati önem taşıyan hayvan hastalıklarıyla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Veteriner Dairesi Müdürü Hüseyin Ataben ise konuşmasında, eğitimin ardından proje bağlamında ilerleyecek sürece dair bilgi paylaştı; hayvan refahı ve hastalıkları konusunun, süt ürünleri ihracatı açısından da önemli olduğunu anlattı. Proje kapsamında bir yıl içinde iki kere hastalık denetimi yapılacağını anlatan Ataben, ilk tarama tamamlandıktan sonra altı ay içinde gerçekleşen ikinci taramayla hastalıktan arî çiftliklerin belirleneceğini dile getirdi. Ataben ayrıca, büyükbaş hayvanlarda yapılacak tüberküloz, brusella ve lökoz ile küçükbaş hayvanlarda yapılacak brusella taramasının, AB standartları gereği hellim satışı için gerekli olduğunun altını çizdi.
Saha çalışması gerçekleştirildi
Teorik eğitimin ardından özel veteriner hekimler ile Kaza Veteriner Dairesi yetkilileri Vadili bölgesine bağlı Ali Mertel’e ait çiftlikte uygulama yaptı. Tüberkülinleme ile kan numunesi alımı yapılan pratik aşamada, projeye planlama döneminden beri gönüllü destek veren çiftlik sahibi Ali Mertel de hazır bulundu. Çiftliğinde tüm aile fertlerinin bir arada çalıştıklarını kaydeden Mertel; “Biz sağlıklı ürünleri yemek ve satmak istiyoruz. Biliyoruz ki sağlıklı sürüler hem sahibine hem de ülkeye fayda sağlar” dedi. Eğitimlerin ardından ekiplere ayrılan özel veteriner hekimler, Kaza Veteriner Daireleri yetkilileri ile kan numunesi alımına ve tüberkülinleme girişimine başladı.