Yakın Doğu Üniversitesi IV. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumunda Temsil Edildi

Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu dizisi, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi öncülüğünde, şimdiye kadar üç kez büyük bir katılım ve başarıyla gerçekleştirildi. Özellikle Türk Dünyası ekonomisi, ticareti, kalkınması, kültür ve turizm konularının ele alındığı etkinlikte, başta anılan konular olmak üzere, alanıyla ilgili hemen her konuda çalışmalar yapan bilim insanları biraraya gelerek konuyla ilgili önemli katkılarda bulundular.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde Çorum’da gerçekleşen IV. Uluslararası Türk Dünyası Ekonomi Forumu’nda Yakın Doğu Üniversitesi’ni Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, hem oturum başkanlığı hem de bildiri sunarak temsil etti.

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul yaptığı açıklamada; dünyanın pek çok ülkesinden, özellikle de Türk Dünyasından gelen bilim insanlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen etkinlikte, ekonomi, ticaret, kalkınma, tarih, edebiyat, din bilimleri, kültür ve turizm konusunda yapılan çalışmalar başta olmak üzere, Türk Dünyası ile ilgili hemen her konu, farklı disiplinlerdeki akademisyenler tarafından ele alınarak tartışıldı dedi.

Türk Dünyasını yakından ilgilendiren pek çok konunun ele alındığı etkinlik sonucunda, çeşitli konularda yaşanan sorunlara gerçekçi ve uygulanabilir çözüm önerileri sunulmuş, yaşanan tecrübeler ve bilimsel veriler ışığında bir yol haritası çizilmiştir.

Prof. Özkul forumda “Lefkoşa Şeriye Sicilleri Işığında Osmanlı İdaresinde Kıbrıs’ta Kasaplar ve Faaliyetleri” başlıklı bildiriyi sundu. Bildiride "Osmanlı ülkesinin genelinde olduğu gibi Kıbrıs’ta da insanlar geçimlerini sağlamak için ziraatın yanında hayvancılık da yapmışlardır. Kıbrıs’ta yaşayan Müslüman ve gayrimüslimler çeşitli alanlarda yararlandıkları hayvanları adanın genelinde kullanmışlardır." Dedi.

Prof.Özkul ; "Lefkoşa Şer‘i Sicilindeki narh kayıtlarda kasapların kestikleri hayvanların, sattıkları etin ve derinin fiyatlarına rastlanmaktadır. Kıbrıs adasında kesilen hayvanlar arasında bulunan ve eti adalılar tarafından çok tercih edilen hadım eti (hadım teke eti) de bulunmaktadır. Kasaplar kestikleri hayvanların derilerini debbağ sınıfına satmak zorundadırlar. Eğer debbağ sınıfından gerekli izni alırlarsa, derileri başkalarına satabilirlerdi. Kasapların kestikleri hayvanların derileri ile etlerinin, ülke dışına satılmasına ve bu etlerden pastırma yapılmasına bazı dönemlerde kesinlikle izin verilmemiştir. Bundan amaç, Kıbrıslıların et ile deri sıkıntısı çekmesine ve et darlığından dolayı fiyatların fırlamasına engel olmaktı. Ayrıca Sicildeki kayıtlardan Kıbrıs’ta kasaplık yapan kişilerin adları ve kasap esnafı ile ilgili bilgiler öğrenilmektedir. Kıbrıs adasında Müslüman ve Gayrimüslim kasaplar görev yapmışlardır. Devlet temel ihtiyaç maddelerinden birisim olan eti sıkı bir denetim altında tuttuğundan dolayı kasaplık yapan esnaf da sıkı bir denetim altında tutulmaktaydı".

Kıbrıs’ta halkın et ihtiyacı beslenen küçükbaş hayvanlardan kasaplar vasıtasıyla sağlanmaktaydı. İlgili araştırmada genel olarak Osmanlı idaresinde Kıbrıs adasında faaliyet gösteren kasaplar, sattıkları et çeşitleri ile bunların fiyatları üzerinde durulmuştur. Söz konusu çalışmada Kıbrıs Lefkoşa Şer‘i Sicillerinden yola çıkılarak elde edilen veriler yerli ve yabancı kaynaklarla desteklenmiştir. Ayrıca Kıbrıs adasında görev yapan konsolos veya konsolos vekilleri ile Avrupalı seyyahların ada ile ilgili tuttukları günlüklerindeki bilgiler ile Anadolu’daki et fiyatları ve çeşitleri ile ilgili çeşitli kaynaklardan elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak söz konusu araştırma ile Osmanlı idaresindeki Kıbrıs adasının sosyo-ekonomik hayatıyla ilgili karanlıkta kalan birçok konu aydınlatılmıştır denilebilir.