"Yasa hazırlanması ile ilgili sorunlar var”

Reddediyoruz Platformu, Meclis Başkanı Sibel Siber ile görüştü...

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr.Sibel Siber, Meclis’ten geçen tüm yasaların Anayasaya uygun şekilde hayat bulmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Siber, Reddediyoruz Platformu üyelerini kabulde yaptığı konuşmada, demokratik hukuk devletlerinde geçen yasaların Anayasa ile uyumlu olması gerektiğini ifade ederek, Meclis’ten geçen bir yasanın Anayasa mahkemesinden dönmeyecek şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti. Bunun için daha titizlikle çalışılmasının ve yasa tasarılarının daha Meclis’e gelmeden bakanlıklarda hazırlanma aşamasında gerekli hukuki görüşlerin alınmasının önemi üzerinde durdu. 

 

Yasa yapma konusunda devlet kadrolarında yeterli sayıda uzman personelin olmadığını daha önce de birkaç kez vurguladığını belirten Siber, bu konuyla ilgili çalışma yapılmasının bir gereklilik olduğunu söyledi.

 

Siber, Yüksek Mahkeme Başkanı tarafından da dile getirilen devlete hizmet verecek bir hukuk komisyonu kurulmasının bu tür sıkıntıları büyük ölçüde giderebileceğine inandığını söyledi.

 

Uluslararası anlaşmaların Anayasaya göre 1 yılı aşkın bir süreyi kapsıyorsa mutlaka Meclis komitesine sevk edilip, Meclis’ten onay alması gerektiğini anımsatan Siber, bugüne kadarki süreç incelendiğinde, birçok uluslararası anlaşmada bu yolun izlenmediğinin görüleceğini söyledi.  “Hatalı bir uygulama  yanlış bir kurumsal hafıza oluşturmuşsa  ne yazık ki sürekli tekrarlanıyor.” diyen Siber, bunun böyle olmaması için devlet kadrolarında liyakata önem verilmesi gerektiği üzerinde durdu.  

 

Siber:  “Hepimiz istiyoruz ki bu ülkede yaşam kalitemiz yüksek olsun. Sokaklarda yüzleri gülen insanlar olsun. Bu da ancak çağdaş yasaların ve tüzüklerin hazırlanması,  uygulanması ve bireye olumlu yansıması ile mümkün olur” dedi

 

Reddediyoruz Platformu üyesi Orhan Erönen de konuşmasında, Koordinasyon Ofisi anlaşmasına karşı sergildikleri duruşun;  ülkeler arası işbirliğine karşı bir duruş olmadığını belirtmek istediğini söyledi.  Erören, Ülkelerarası işbirliği anlaşmalarına karşı olmadıklarını ancak söz konusu anlaşmaya, hukuksal  yönden  ve  toplumun sosyal yapısına yönelik bir nevi toplum  mühendisliği  olarak gördüklerinden dolayı  karşı olduklarını ifade etti.