“Yeni Doğuş Hareketi (YDH)” adı altında, "partiler üstü" olduğu belirtilen, "siyasi bir hareket” kuruldu.
Kuruluş bildirgesine göre, “Herhangi bir siyasi parti ile ilişkisi olmayan ve her siyasi partiden ve her siyasi görüşten üyeler barındıran” YDH, Kıbrıs çözüm sürecinde; “Halkı yeniden göçmen, Kıbrıslı Türkleri azınlık durumuna düşürmeyecek, kazanılmış haklarımıza helal getirmeyecek, Türkiyenin garantörlüğünü sulandırmayacak iki kurucu devlet esasına dayalı bir çözüme destek vereceğini” kaydetti.
YDH Başkanlık Divanı'nda; "Yusuf Suiçmez, Ahmet Cennetoğlu, Erhan Arıklı, Mustafa Erbilen, Mustafa Özdeğirmenci, Ahmet Dirgen, Durali Elal, Arif Özbayrak, Emine Dağyaran, Mehmet Tancer bulunuyor."
Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan YDH’nın kuruluş bildirisini Kadın Kolları Sorumlusu Arzu Pürtül okudu. Halka açık yapılan toplantıya, YDH kurucular kurulu ile üyeler de katıldı.
Açıklamada, Barış Harekatı’nın üzerinden 41 yıl geçmesine rağmen bugün gelinen noktanın ülkenin gelinmesi gereken noktadan çok uzakta olduğunu savunularak, ülkenin ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal krizler içinde kıvrandığı, halkın da KKTC’ye olan inancını yitirmekte olduğu öne sürüldü.
Gençlerin ülkeyi terk ettiği, Türkiye’den yapılan yardımların yanlış kullanıldığı, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin “kendi işlerine geldiği gibi” davrandığı, ülkede vatandaşlar arasında “eski Kıbrıslılar - yeni Kıbrıslılar” ayrımcılığı yapıldığı gibi iddialara yer verilen açıklamada, halkın devletinden soğutulduğu ve KKTC’nin Kıbrıs’ta “çözüme engel” olarak görülmeye başlandığı savunuldu.
Kıbrıs konusunda yeni bir aşamaya gelindiği ve birkaç ay sonra yeni bir BM planının gündeme gelebileceği göz önünde bulundurulduğunda endişelerin daha da artmaya başladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Önümüze konulacak muhtemel bir BM planında en çok mağduriyete uğrayacak kesimin 1974’ten sonra adaya göç eden ‘yeni Kıbrıslılar’ olacağı açıktır. Çünkü Rumlar ‘Yerleşikler’ diye adlandırdıkları bu insanların geri dönüşünü kırmızı çizgi haline getirmeye çalışmaktadır.
Buna paralel olarak Rum tarafı, ‘Mülkiyet ve Toprak meselesinin çözümü için 1974 sonrası adaya gelen yeni Kıbrıslıların geri gönderilmesinin ve onların ellerindeki mülklerin kendilerine iade edilmesinin yeterli olacağını’ yüksek sesle ifade etmeye başlamıştır.
Bu tez Kuzey Kıbrıs’ta eski ve yeni Kıbrıslıların arasına nifak tohumları ekmek, Kıbrıs adasında Türk varlığını aza indirmek için ortaya atılmış bir tezdir. Bu ve buna benzer propaganda, ajitasyon ve dezenformasyonlara karşı hazırlıklı olmak ve KKTC kimliği taşıyan her vatandaşın hakkını korumak, KKTC’yi yöneten her yöneticinin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. YDH bu konuda üzerine düşeni yapacaktır.”
Açıklamada, ülkede içinde yaşanılan problemlerin hiç birinin çözümsüz problemler olmadığına işaret edilerek, YDH’nın “kangren olmuş bu problemlerin çözümüne katkı koymak için yola çıktığı” belirtildi.
Bünyesinde akademisyen ve aydınlardan oluşan komitelerin çeşitli konularda fikirler üreteceği ve bunları kamuoyu ile paylaşacağı, uygulanması için de siyasi partilere takdim edileceği ifade edilen açıklamada, YDH’nın; hiçbir siyasi parti ile ilişkisi olmadığı, ancak hareket içerisinde her siyasi partiden ve her siyasi görüşten üyelerin yer aldığı belirtildi.
Açıklamada, “Bu hareket partiler üstü siyasi bir harekettir. Gelecekte ne olacağına bu harekete gönül verenler belirleyecektir” denildi.
“Statükodan beslenen bazı kesimlerin YDH’yı ‘bölücü-ayrımcı’ bir hareket olarak damgalamaya çalışmasını şiddetle kınıyoruz” denilen açıklamada, bu propagandaya en güzel cevabın; Başkanlık Divanı listesi olduğu ifade edildi.
Dünyadaki dengelerin hızla değiştiğini, Kıbrıs Türk halkının da bu çerçevede üzerine düşeni yapması gerektiği belirtilen açıklamada, “Kıbrıs Türk halkı olarak bizim de kendimize bir çeki düzen vermemiz, ciddi bir yol haritası belirleyerek hak ettiğimiz geleceği kendi ellerimizle belirlememiz gerekmektedir” denildi.
YDH’nın amaç ve ilkeleri ise özetle şöyle:
“KKTC’yi yaşatmak ve yüceltmek, insan odaklı, seviyeli, ilkeli, dürüst bir siyaset anlayışını, adaleti ve hakkaniyeti esas alan bir yönetim anlayışı tesis etmek, toplumsal barış ve huzuru hakim kılmak, Kıbrıs Türkü’nün tarihi ve kültürel zenginliklerine sahip çıkmak, devletin menfaatlerini korumak ve gelecek nesillere yönelik politikalar üretmek, ülkenin standartlarını yükseltmek, kardeşlik hukuku ve dayanışma kültürünü geliştirmek, dengeli adaletli gelir dağılımı oluşturmak, yasalar çerçevesinde her türlü faaliyeti yürütmek, yatırım ve istihdam kapasitesini yükseltmek, ekonomik politikalar üretmek, dünyada Kıbrıs Türkü’nü hak ettiği yere taşımak, bu toprakları ebedi Türk yurdu haline getirmek, Kıbrıs Türkünü hangi tarihte adaya gelmiş olursa olsun bir bütün olarak kabul etmek, her türlü bölücü ve ayrımcı düşünce ile mücadele etmek, laik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin hayata geçirilmesi için gayret göstermek, KKTC vatandaşları arasında ayrımcılık yapılmasını engellemek ve ayrımcılık yapanlarla mücadele etmek.”
YDH, bu ilkelere inanan bütün KKTC vatandaşlarını YDH altında faaliyet yürütmeye ve destek olmaya çağırdı.