Yakın Doğu Üniversitesi’nin, adadaki Üniversiteler içerisinde ilk ve tek Bölümü olan İnovasyon ve Bilgi Yönetimi Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programları Başkanı ve ayrıca Bilgi Yönetimi Araştırmaları Merkezi (BİYAMER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Mustafa Sağsan’ın BİYAMER Asistanı Burak Fırtına ile birlikte kaleme aldığı “BİLGİ MESLEĞİNE BAĞLILIK VE ADANMIŞLIK: PLATONİK BİR İLİŞKİNİN GELGİTLERİ VE PROFESYONELLİKLE İMTİHANI” başlıklı makaleleri, hakemlerden tam puan alarak yayınlandı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Doç.Dr. Mustafa Sağsan, Bilgi Yönetimi alanının, SCOPUS veri tabanında taranan en iyi dergilerinden birisi olan ve yılda sadece iki kez çıkan Bilgi Dünyası dergisine kabul edilen çalışma, bilgi merkezlerinde meslekten olmayan çalışanların mesleki bağlılık ve aidiyetleri ile profesyonelleşme düzeyleri arasındaki ilişkiyi irdelemektedir dedi.
Doç.Dr. Mustafa Sağsan, KKTC çapında bilgi merkezlerinde toplam 85 meslekten olmayan çalışandan 60’ını kapsayan çalışma sonuçlarından hareketle, bilgi merkezlerindeki meslekten olmayan çalışanların mesleğe ilişkin profesyonelleşebilmeleri için dört temel öneri geliştirilmiştir. Bunlar sırasıyla;
1) Profesyonel olmayan kütüphanecilere mesleklerinde bireysel olarak sorumluluklar verilmelidir. Bu sayede mesleklerinde kendilerini daha dinç hissedecekler ve mesleklerine daha fazla adanacaklardır.
2) Profesyonel olmayan kütüphanecilere mesleklerini bütüncül bir şekilde öğrenebilecekleri eğitim seminerlerine katılım imkanı sağlanmalıdır. Ayrıca meslek eğitimini onlara bir disiplin çerçevesinde bütüncül olarak öğretin. Bu gayret, kendilerini mesleklerinde daha yüksek enerjili adanmalarını sağlayarak güçlü ve ilham verici bir adanmışlık davranışı sergilemelerine yol açacaktır.
3) Profesyonel olmayan kütüphanecilerin meslekle ilgili gelişimlerini sosyal medyadan takibini kontrol altında tutulmalıdır. Buradan elde edilecek bilgiler, gayrı resmi olduğundan ve güvenirlikleri ispatlanamadığından; profesyonel olmayan kütüphanecilerin mesleğiyle ilgili gerçek kuralları içselleştirebilmeleri ve mesleğinin kendi gerçek kişiliklerinin bir parçası haline gelebilmesi mümkün olamayacaktır.
4) Profesyonel olmayan kütüphanecilerin birbirleriyle yardımlaşmalarını sağlayacak ortamlar yaratılmalıdır. Bu sayede söz konusu bu kütüphaneciler, meslekte kalmayı duygusal olarak çok arzu edecekler, mesleğinde ilerleme ve kendilerini geliştirme sansı yakalayabilecekler ve mesleki yayınları izleyerek alanla ilgili sosyal ve bilimsel aktivitelere katılımları artıracaklardır. Ayrıca bu yardımlaşmanın bir sonucu olarak benzer şekilde profesyonel olmayan kütüphaneciler mesleklerinde kendilerini daha dinç hissedecekleri bir adanma davranışı kazanacaklardır.
Çalışmaya tam metin olarak aşağıdaki bağlantı adresinde ulaşılabilir.
http://bd.org.tr/index.php/bd/article/view/485/pdf_158