Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi araştırmacıları ile öğretim görevlileri, Türkiye’deki Eczacılık Fakülteleri Farmakognozi ve Farmasötik Botanik Anabilim dalları tarafından dönüşümlü olarak 1976’dan beri yapılmakta olan ve bu yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin ev sahipliğinde Trabzon’da düzenlenen 22. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantıs (BHAT 2016) katılarak bildiri sundu.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, toplantıda, Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli ile Azmi Hanoğlu, Duygu Yiğit Hanoğlu, Dudu Özkum Yavuz, Çiğdem Depreli Ozan, Filiz Meriçli ve Ali H. Meriçli’nin hazırladığı araştırmaların yer aldığı belirtildi.
Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Üyelerinin Sözlü Bildirileri İlgi Gördü...
Bitkiler ve bitkilerden elden edilen ilaç hammaddeleri üzerinde yapılan kimyasal, biyolojik aktivite, tıbbi bitki kültürü, morfolojik, anatomik, kültürel ve yasal çalışmaları da konu alan toplantıya, Yakın Doğu Üniversitesi araştırımacılarının, “ Trabzon ve Trabzon Bitkilerine Özel Bir Bakış” adlı bildirisi, “Kıbrıs Çiğ Bademlerinin Eczacılıkta Değerlendirilmesi” konulu araştırma projesi , Kuzey Kıbrıs’ta doğal olarak yetişen tıbbi bitkilerin kimyasal içerikleri ve eczacılıkta değerlendirilmesi, ileriye dönük kültüre alınarak ekonomiye katkı sağlamasına yönelik araştırmaların sonuçlarının sunulduğu, ‘Kuzey Kıbrıs Matricaria recutita Örneklerinde Kamazulen Varlığı’ ve ‘Kuzey Kıbrıs’ta Bulunan Asteraceae Familyasının Tıbbi Kullanımı’ posterleri hem içerik hem de görsel olarak beğeni topladı.
Prof. Dr. Ali Hikmet Meriçli, toplantıda genç araştırmacılara Farmakognozi araştırmaları ve BİHAT Toplantıları ile ilgili ufuk açıcı açıklamalarda bulunurken, Prof. Dr. Filiz Meriçli de Yakın Doğu Üniversitesi Centre of Excellence tarafından desteklenen “ Kıbrıs Çiğ Bademlerinin Eczacılıkta Değerlendirilmesi” konulu araştırma projesinin ilk sonuçlarını sözlü bildiri olarak sundu.
Kuzey Kıbrıs Yedidalga köyünden toplanan bademlerden süper kritik akışkan karbondioksit ekstraksiyonu ile elde edilen badem yağının GC-MS analiz sonuçlarına göre Omega 9 yönünden zengin olduğu, insan primer ve metastazik kolon kanseri hücreleri üzerindeki anlamlı sitotoksik etkisinin saptandığı çalışma, büyük ilgi topladı.
İleriye Dönük Ortak Projeler Konuşuldu…
Yakın Doğu Üniversitesi araştırmacıları ile diğer üniversitelerdeki meslektaşları arasında ileriye dönük ortak projelerin konuşulduğu BİHAT 2016, Ayder Yaylası ve çevresinde yetişen bitkilerin incelendiği botanik gezi ile sona erdi.
23. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı ( BİHAT 2018) Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin ev sahipliğinde yapılacak.