İlahiyat Fakültesi Çarşamba konferansları serisine Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güleç’in “Kur’an’da Şiir Algısı” konferanslı ile başladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, konferanstan önce İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Çapak, davetlerini kırmayıp fakültelerine konferans vermek üzere gelen Prof. Güleç’e teşekkür ederek, düzenli bir şekilde gerçekleştirilen Çarşamba konferanslarına Sayın Prof. Dr. İsmail Güleç’in konferansı ile başlamış olduklarını ifade etti. Prof. Çapak, öğrencileri bu tür sosyal faaliyetleri ikinci bir üniversite gibi kabul etmelerini ve kendilerini geliştirmeleri için sadece derslerle yetinmemeleri gerektiğine dikkat çekti.
Daha sonra Prof. Güleç, Kur’an’da şiir algısını anlayabilmek için cahiliye Araplarının Şiir algısını bilmek gerektiğini ifade ederek, cahiliye Araplarında şiirin, hitabet, kitabet, vasiyyet, meseller ve hikmetli sözlerden oluştuğunu aktardı. Elimizde cahiliye dönemine ait en eski şiirin İslam’dan 150 yıl öncesine ait olduğunu ifade eden Güleç, cahiliye şiirinde en çok şavaş ve kahramanlığın konu edindiğine dikkat çekti. Kur’an’da şiir ve şairlerle ilgili 10 tane ayetin olduğunu zikreden Güleç, bu ayetlerde şairlere meydan okunduğunu, Hz. Peygamberin şair ve mecnun olmadığına dikkat çekildiğini aktardı. Cahiliye Arabının şiirinde doğru yoldan uzaklaştırma, yalan, keyfilik ve muhatabı yermenin olduğunu, Kur’an’ın hoş gördüğü şiir anlayışında ise doğru sözlülüğün, yalanın, dine aykırı ifadelerin yer almadığı vurgulanan konferans, soru ve cevaplarla sürdü.
Konferans İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından büyük ilgi gördü.