Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası Dil Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumun'da Nevşehir’de Temsil Edildi
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen I. Uluslararası Dil Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumuna (1st International Symposium on Language Education&Teaching) katılan Yakın Doğu Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini hem de Yakın Doğu Üniversitesini başarılı bir şekilde temsil etti.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Gökbulut “KKTC İlköğretiminde Halk Edebiyatı Metinleri ile Halk Bilgisi Ürünlerinin Kullanımı Üzerine Bir İnceleme” başlığı altında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilköğretim kitaplarını ele almış ve toplam 27 kitabın halk edebiyatı ve halk bilgisi yönünden içeriğini değerlendirdi. Gökbulut, bildirisinde KKTC İlköğretim aşamasında kullanılan kitapların hem halk edebiyatı hem de halk bilgisi yönünden yetersiz olduğunu söyledi.
Dr. Mustafa Yeniasır ise “Kıbrıs Türk Masallarında Yer Alan Değerlerin İncelenmesi” başlıklı bildirisinde, Oğuz Yorgancıoğlu’nun yayımladığı “Kıbrıs Türk Folklorundan Derlemeler / Masallar I-II” adlı kitaplarından seçilen 25 masalı “Schwartz Değerler Listesi”nde yer alan değerleri göz önünde bulundurarak inceledi. Masallardaki değerleri sınıflandıran Dr. Yeniasır, bunların Türkçe öğretiminde ve çocukların eğitiminde önemini ortaya koydu.
Yeniasır, KKTC’de ilköğretim aşamasında kullanılan “Dil Becerileri ile Türkçe” kitaplarının masallar açısından yetersiz olduğunu belirterek bu eksikliğin giderilmesi için eğitimcilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Uzm. Selma Korkmaz da “Aile ve Yuva Ortamında Büyüyen Çocuklarda Yazma Becerisi” isimli bildirisinde ailede ve yuvada büyüyen çocukların yazma becerileri arasında bir benzerlik veya farklılık olup olmadığını tespit etmeye çalıştığını söyledi. Ayrı ortamlarda yetişen çocukların daha çok kimlerden, nelerden yararlanarak yazma becerilerini geliştirdiklerini anlattı. Konuşmada, aile ve yuva ortamında büyüyen çocukların yazma becerileri bakımından farklılıklar gösterdiği, bu farklılıkların yuvada büyüyen çocuklar açısından olumsuzluk ortaya koyduğu dile getirildi. Sözü edilen olumsuzlukların yeterli ilgiden mahrum olmanın yanı sıra derslerde yeterince destek alamama, kütüphaneyi sık kullanamama, elektronik araçlardan gereği gibi faydalanamama ve ödüllendirilmeme gibi hususlardan da kaynaklanabileceği belirtildi.