Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada, sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili değerlendirme yaptığı belirtilerek, CMC atıklarının temizlenmesiyle ilgili çıkılacak yeni ihale sürecinin şeffaf ve tüm aşamaları kamuoyunun bilgisine getirilerek gerçekleştirilmesi istendi.
Açıklamada, söz konusu sürece, Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Lefke sivil toplum örgütlerinin de dahil edilmesi talep edildi. Açıklamada, bölgede yeni bir madencilik faaliyetine izin verilmeyeceği de vurgulandı.
Yapılan değerlendirmede Sivil Toplum Örgütleri temsilcilerinin aldığı kararlar ve talepleri şöyle:
“-Atıkların 4 yılda temizleneceği iddiasıyla işe koyulan Port İSBİ Şirketinin 2007 yılından bu yana CMC atık alanında herhangi bir atık temizleme işlemine başlamayıp Lefke ve yöresi halkını atıklarla yaşamaya mahkum etmesi ve çeşitli senaryolarla hep zamana oynaması nedeniyle STÖler Bakanlar Kurulu’nun iptal kararını çok olumlu karşıladılar.
-Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri bundan sonra yapılacak; a. CMC atık alanının yeniden, nasıl temizleneceğinin kararlaştırılmasında,b.Atıkların temizlenmesi sonrasında kurtarılacak alanın hangi amaçla ve ne şekilde kullanılacağının planlanmasında,c.Açılacak yeni ihalenin şartlarının hazırlanış, açılış ve karar safhalarında, d.Atık temizleme çalışmalarının zamanlanması, denetlenmesi ve neticeye ulaşmasının her aşamasında, e.Tüm bu işlemlerin ve sürecin şeffaf ve kamuoyunun bilgisi getirilmesinde,Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütlerinin etkin katılımı olması yönünde ısrarlıdırlar.
-Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, hiçbir şart altında Lefke ve yöresinde yeni madencilik faaliyetlerine geçit vermeyecekleri kararlarını bir kez daha altını çizerek yinelerler.”