Fizyoterapistin Görevleri
Fizik tedavi yöntemleri fizyoterapistler tarafından uygulanır. Fizyoterapistler, uzman bir hekim tarafından tanı konmuş hastaya, bilimsel kanıtlara dayalı gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra yakın ve uzak hedefleri belirleyerek tedaviyi planlar ve uygular. Tedavi esnasında veya sonrasında hastayı tekrar değerlendirerek gerekli önerilerde bulunur. Sıcak/soğuk ajanlar, elektro terapi yöntemleri, manuel terapiler, bantlama – bandajlama - ortezleme gibi mekanik yöntemle, kişiye uygun düzenlenmiş terapatik egzersiz yaklaşımları, fizyoterapistlerin uygulama alanlarıdır. Fizyoterapistlerin en sık ilgilendiği konular arasında bel, boyun, sırt başta olmak üzere eklem ağrılarına yol açan ortopedik problemler, yürüme ve hareket etme güçlüğü ile denge sorunlarına yol açan, halk arasında felç olarak bilinen inme, ms, parkinson, serberal palsi gibi nörolojik problemler, cerrahilerden sonra görülen hareket ve fonksiyon kayıpları, idrar kaçırma, doğuma hazırlık gibi kadın sağlığını ilgilendiren sorunlar, duruş bozuklukları, hareketsizlik kaynaklı kas iskelet sistemi sorunları, solunum güçlüğü, kalp yetmezliği gibi solunum ve dolaşım sistemi ile ilgili problemler, yaşlanmanın getirdiği hareket ve fonksiyon kayıpları yer almaktadır.
Yaşamın Her Evresinde Destek
Fizyoterapistler yaşamınızın her evresinde bireylerin ihtiyaç duyabileceği, gerek sağlıklı anlarda, gerekse fiziksel uygunluğun sekteye uğradığı durumlarda destek alabilecekleri, sosyal yaşamın ihtiyaçlarına göre birey/hasta odaklı programlar düzenleyen bir meslek grubudur. Fizyoterapi, mevcut fonksiyonel kapasitenizi korumak ve geliştirmek, spor sakatlanmalarını önlemek, yaşlılıkta düşme ve yaralanmalardan sizi korumak adına uygulanan koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarının yanısıra hastalık durumlarında, ağrıyı, hareket kısıtlılığını, bozukluğu ya da sosyal özrü ortadan kaldırmak için mümkün olan maksimum düzeyde, hareketi restore etmek amacıyla düzenlenen tedavi edici fizyoterapi yaklaşımlarının tümüdür.
Sağlık için Hareketi Yaşam Biçimi Haline Getirin
Fizyoterapist olmaya hak kazanmış öğrenciler, 4 yıllık lisans eğitimi süresince tıbbi derslerin yanısıra mesleğe yönelik derslerle de hem teorik hem de pratik açıdan gerekli donanıma sahip olarak mezun olurlar. Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’nun bu yılki mesajında “Yıllarınıza hayat katın!” sloganıyla fizyoterapinin önemi vurgulanmıştır. Fizyoterapistler yaşama hareket katmak için çalışmaktadır. Sağlık için hareketi yaşam biçimi haline getirmiş tüm hastalarımızı ve bunun için çabalayan, elinden gelenin en iyisini yapmaya her zaman hazır olan değerli meslektaşlarımı yürekten kutluyorum. Bir nebze de olsa yaşamınıza yıllar, yıllarınıza ise hayat katabildiysek ne mutlu bize! Dünya Fizyoterapistler Günümüz kutlu olsun!