Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), yaklaşık bir yıldır Kurul tarafından oluşturulan ve AB uzmanları tarafından izlenen yükseköğretim yeterlikler çerçevesinin tamamlandığını açıkladı.
YÖDAK’tan yapılan açıklamada, KKTC Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi’nin (KKTC-YYÇ) YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke başkanlığında üniversitelerin görevlendirdiği iki ayrı çalışma grubu tarafından hazırlandığı ifade edildi.
14 üniversitenin öğretim üyesi görevlendirmeleri ile oluşturulan KKTC-YYÇ Çalışma Grubunun hazırladığı çerçeveye, Prof. Dr. Akile Büke, Prof. Dr. Ahmet Pehlivan, Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, Prof. Dr. Müfit Köleksiz, Prof. Dr. Selda Önderoğlu’ndan oluşan KKTC-YYÇ Redaksiyon Grubu tarafından nihai şekli verildiği belirtildi.
Bir AB projesinin parçası olan KKTC Yükseköğretim Yeterlilikleri ile ilgili YÖDAK’taki toplantıda AB uzmanları ile görüş alış verişinde bulunulduğu belirtildi.
Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini kapsayan yeterlikler çerçevesinde (Seviye 5’ten seviye 8’e kadar) AB ile uyum ve Türkiye ile paralellik esası arandığı vurgulandı.
Bundan sonraki aşamada yeterlilikler çerçevesinin yasallaşması süreci başlayacağı, çeşitli bakanlıkların ve hükümetin görüşünün alınacağı belirtilen açıklamada, “Bu çerçeveye göre yükseköğretim ile ilgili çeşitli meslek alanlarının yeterlilikleri hazırlanacak. Dekanlar konseylerinin çalışmaları ve çeşitli meslek örgütlerinin görüşleriyle oluşturulacak mesleklere özgü yeterlikler paydaşların görüşüne sunulduktan sonra yayımlanacak” denildi.
Açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan kararlara göre AB ülkelerinde diplomaların denkliği ve yatay geçişlerde şeffaflık ve eğitimin niteliğinde paralellik sağlanması amacıyla her ülkenin kendine özgü ve AB’ye uyumlu yükseköğretim yeterlilikler çerçeveleri oluşturulmasının öngörüldüğüne dikkat çekildi.
YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, ülkenin bu sürece uyumunu sağlamak ve AB ile paralellik oluşturmak amacıyla yeterlilikler çerçevesini hazırladıklarını belirtti.
Büke , böylece ülkede yükseköğretimde kalite güvence sisteminin sağlamlaştırılacağını, KKTC Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi sayesinde eğitimde şeffalık ve ölçülebilirlik ilkesine hizmet edileceğini söyledi.
Büke, ayrıca KKTC yükseköğretim kurumlarında verilecek eğitimin AB ile uyumlu olarak çıktı temelli program geliştirme anlayışına uygun bir yapıya kavuşacağını belirtti.