Yorgancıoğlu: "Eleştirileri Kabul Etmem"

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, sendikaların “Göç Yasası” diye nitelendirdiği yasada iyileştirmeler yapmak ve anomalileri düzeltmek için çalıştıklarını ifade ederek, eylemlere saygılı olduklarını “ancak geçmişte verdiğiniz sözleri hükümete gelince unuttunuz” şeklindeki eleştirileri kabul etmediğini söyledi.

Yorgancıoğlu, öğretmenlerin hazırlık ödenekleri konusunda bir anomali olduğunu, bunu düzeltmek için de bütçe ve yasalar tahtında çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı devam ediyor. Genel Kurula, oylama sırasında nisap yetersizliğinden dolayı10 dakika ara verildi.

GÜRPINAR: “TEŞVİKLERDEKİ TEMEL AMAÇ İSTİHDAMI DESTEKLEMEK”

Güncel konuşmalar sırasında söz alan Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, teşviklerdeki temel amacın istihdamın desteklenmesi olduğuna dikkat çekerek, bunların ekonominin büyümesiyle ilgili olduğunu kaydetti.

Bütün dünyada belli dönemlerde, özel bir takım destek ve teşvik programları uygulandığını, kendilerinin yaptığının da bu olduğunu ifade eden Gürpınar, belli kesimlere, belli sürelerle sosyal güvenlik desteği sağladıklarını söyledi.

Bunlardan birinin de kadınlar olduğunu belirten Gürpınar, ikinci en uzun süreli desteği ise toplu iş sözleşmesi yapılmış yerlere 4 yıl süreyle verdiklerini anlattı.

Bu teşviklerin faaliyet sahalarıyla sınırlı olmadığını, tarım ve hayvancıları da kapsadığını belirten Gürpınar, küçük işletmeler için de bir takım projeleri olduğunu kaydetti, küçük esnaf için düşük faizli kredi imkanı sağladıklarını anlattı.

YORGANCIOĞLU: “GEÇMİŞTEKİ BÜTÜN YANLIŞLAR HEMEN DÜZELTİLEMEZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, geçmişte eylemlere katıldığını, sendikalarla toplantı yaptığını, yanlışların düzeltileceğini söylediğini, ancak geçmişteki bütün yanlışların hemen düzeltilemeyeceğini kaydetti.

Yorgancıoğlu, hükümete geldikten sonra ellerindeki imkanlarla geçmişe yönelik iyileştirmeler yaptıklarını ve bunlara devam ettikllerini ifade ederek, “geçmişte verdiğiniz sözleri unuttunuz” yönündeki eleştirilere katılmadığını anlattı.

“Göç Yasası” denilen yasanın sıkıntılarından birinin de izin hakkı olduğunu işaret eden Yorgancıoğlu, sendikalarla “bu yasanın yanlışları nasıl ortadan kaldırılabilir” diye masaya oturduklarını, ancak bu masadan KTAMS dışında diğer sendikaların kalktığını ifade etti.

Buna rağmen izinler konusunda anlaştıklarını, Özelleştirme Yasası’na yönlendirmeler yapıldığını, terfi ve derecelerde de bunun böyle olduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, bu yasa içerisinde “grev, referandum ve toplu sözleşme hakkının” da düzeltilmesi için çalışıldığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, öğretmenlerin hazırlık ödeneklerinin bir anomali olduğunu, bunu düzeltmek için de sendikayla görüştüklerini ve çalışma yaptıklarını, bütçeye ve yasalara da baktıklarını ifade ederek, öğretmenlerin eylem yapma hakları olduğunu, buna da saygı duyduklarını kaydetti.

“ANOMALİLERİN KALDIRILMASI ŞART”

Yorgancıoğlu, geçmişte işe giren ve 4-5 bin TL alan öğretmenler hazırlık ödeneği alırken 2001 sonrası 2 bin TL maaşla işe giren öğretmenlerin hazırlık ödeneği almamasının bir anomali olduğunu vurguladı.

“Süt ücretlerinde aksama vardır” sözü gibi doğru olmayan şeylerin söylendiğini ve buna inanıldığını ifade eden Yorgancıoğlu, eleştiriler olabileceğini, bunlara saygı duyduğunu ancak zeminin doğru olması gerektiğini ifade etti.

Bu yasa gündeme geldiğinde bunu yasallaştırmamak için partisinin erken seçime gittiğini söyleyen Yorgancıoğlu, bu yasa ile ilgili çalışmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi, anomalilerin ortadan kaldırılmasının şart olduğunu kaydetti.

ANGOLEMLİ: “GELECEK GÜNLER BÜYÜK SIKINTI TAŞIYACAK”

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, hükümetin bu yasayı kaldırma gibi bir niyetinin olmadığını, yasanın sadece bazı yerlerinin düzeltilmeye çalışıldığını ifade ederek, bunun eylemlerin daha da yükseltileceğini gösterdiğini, gelecek günlerin büyük sıkıntı taşıdığını savundu.

Angolemli, hükümetin, sosyal yatırımlar konusunda çalışma yapması gerektiğini çünkü yatırımlarıyla ilgili sıkıntı yaşayan birçok insan olduğunu, bunun “kanayan bir yara” olduğunu işaret etti.

Güncel konuşmaların ardından komitelerden gelen tasarı ve öneriler ile görüşülecek diğer işler bölümüne geçildi.

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

Meclis Genel Kurulu ilk olarak, “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı ele aldı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür tasarıya ilişkin raporu okudu ve komitede oy birliğiyle kabul edildiğini kaydetti. Bunun ardından rapor ve tasarının bütünü üzerine görüşmelere geçildi.

SANER: “ANOMALİLER ORTADAN KALKACAK”

UBP Grup Başkan Vekili, Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner söz alarak, komiteden oy birliği ile geçen tasarıyla yabancıların çalışma izinleriyle ilgili anomalilerin ortadan kalkacağına inanç belirtti.

Saner, öğretmenlerin eylemine de değinerek, hükümetin tutumunu eleştirdi, muhalefet ve iktidardaki farklılıkların ortada olduğunu söyledi.

Saner, Kıb-Tek’in özerkleştirilmesi ile ilgili geçmişte verilen sözlerin de hükümet tarafından hayata geçirilmesini talep etti.

TATAR: “TASARI YARARLI”

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, bu yasa tasarısının komitede oy birliğiyle geçtiğini ve UBP olarak destek verdiklerini ifade ederek, bu yasa tasarısının yararlı bir yasa olduğunu, devletin etkinliğini artıracağını ve kaçak işgücünü yakalamak adına gelişme sağlanacağını kaydetti.

Tatar, ülkede ekonominin gerilediğini, bu yüzden ekonomik programın uygulanması için hükümetin gayret göstermesi gerektiğini, yatırımlarla ilgili ayrılan kalemin kullanılmasının ekonomi için gerekli olduğunu ifade ederek, güven ortamının artırılması ve 2016-2018 Ekonomik Programı’nın temellerinin atılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ancak nisap yetersizliğinden dolayı oturuma 10 dakikalık ara verildi.