Yunanistan istediğini aldı!

Euro Bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'de yunanistan gündemiyle gerçekleştirdiği toplantıdan Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması kararı çıktı...

11 saat süren toplantının ardından gece geç saatlerde gelen açıklamada, Yunanistan'ın bugüne kadar uygulamaya soktuğu ve bundan sonrası için de önerdiği kemer sıkma tedbirleri memnuniyetle karşılandı.

Atina'ya 10,3 milyar euroluk yeni kurtarma paketi diliminin gönderilmesine de onay veren Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın borç geri ödeme takviminin de daha uzun bir vadeye yayılması konusunda uzlaştı.

Toplantı sonrasında bir basın açıklaması yapan Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, varılan anlaşmayı "Öok önemli bir ilerleme" olarak niteledi.

IMF: Borç sürdürülebilir değildi

Yunanistan, Temmuz ayındaki yüklü borç geri ödemelerini yapabilmek için acilen yeni yardım paketi dilimine ihtiyaç duyuyordu.

Euro Bölgesi ise yeni kemer sıkma reformlarının yasalaşmasından önce mal idesteği Atina'ya göndermeyeceğini ifade ediyordu.

Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasını isteyenler arasında toplantıya katılan Uluslararası Para Fonu da (IMF) bulunuyordu.

Yunanistan'ın toplam borcunun milli gelirine oranının yüzde 180 seviyesinde olduğunu hatırlatan IMF, "Borç yapılandırılmazsa bu oran 2060'ta yüzde 250'ye çıkar" diyordu.

Tarafların karşılıklı olarak tavizler verdiğini söyleyen IMF, "Kreditörlerin de mevcut Yunanistan borcunun sürdürülemez olfuğunu kabullenmeleri önemli bir gelişme" dedi.

Acı reçete devam ediyor

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ihtiyaç duyduğu yardımı alabilmesi ise ancak haftasonu parlamentoda kabul edilen yeni kemer sıkma tedbirleriyle mümkün oldu.

Atina'da binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenirken Yunan milletvekilleri bir yandan yeni vergi artışlarını, diğer yandansa bütçe kesintilerini onayladı.

Yunanistan ayrıca Euro Bölgesi ve IMF tarafından talep edilen bir özelleştirme fonunu da kabul etmiş durumda.