Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, sağlığın yasal bir çerçeveye oturtulamadığını belirterek, “Sağlıkta geçmişten gelen, el yordamıyla, yamalamayla, ‘bugünü de idare ederimle’ giden bir çalışma düzeni var” dedi.
Ülkedeki yasalarda eksiklikler olduğuna işaret eden Siber,“Daha iyiyi ve güzeli hak ediyoruz.. Bunu yapmak bizim elimizde. Hep beraber elimizi taşın altına koymamız gerek. Bekli başlangıçta sıkıntılara katlanarak ama sonrasında meyvesini alarak, bunu başaracağız” ifadesini kullandı.
Meclis Başkanı Sibel Siber, bugün Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) heyetini kabul etti. Kabulde Mehmet Özkardaş da Sibel Siber de sağlık sistemi, ülkedeki mevcut yapı ve Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Özkardaş, Siber’e Kamu-Sen olarak hazırladıkları Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Taslağı da sundu.
ÖZKARDAŞ: “BU HAFTA KAMU-SEN’İN 41’İNCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ VE HEMŞİRELER HAFTASI”
Kabulde ilk sözü alan Mehmet Özkardaş, bu hafta Kamu-Sen’in kuruluşunun 41’inci yıldönümünü ve aynı zamanda Hemşireler Haftası’nı kutlayacaklarını belirterek, Meclis Başkanı Siber’i bu kapsamda ziyaret ettiklerini söyledi
Özkardaş, “Bir hekim ve Meclis başkanı olarak sağlıkta yaşanan sorunları, personel, ebe, hemşire, doktor ve tıbbi cihaz eksiklerini, hastanelerin fiziki koşullarının yetersizliğini en iyi bilenlerden biri sizsiniz” dedi.
Hemşirelerin özlük haklarının diğer ülkelere göre kötü olduğunu söyleyen Özkardaş, vardiya çalışan hemşirelerin aile ve sosyal hayatında yaşadığı sıkıntılara işaret etti. Özkardaş, “Maalesef doktorların özlük hakları da kötü. Özellikle Göç Yasası geçtikten sonra açılan hekim münhallerine müracaat eden dahi olmuyor. Bunların düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.
Özkardaş, kamu çalışanlarının maaşlarını düzenleyen, “Göç Yasası” olarak nitelendirilen 47/2010 sayılı yasaya da işaret ettiği konuşmasında, “Yasanın yeniden ele alınmasını ve kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Hemşire ve ebelerle ilgili bir yasa tasarısı hazırladıklarını da söyleyen Özkardaş, mevcut Kamu Çalışanları Sağlık Yasası’nda hekimlere brüt maaşlarının yüzde 10 kadar meslek ödeneği verildiğini kaydederek, yasa hazırlanırken hemşirelerin ve ebelerin buna dahil edilmediğini söyledi.
“Sağlık bir ekip işidir” diyen Özkardaş, hemşire ve ebelerin de meslek ödeneği alabilmesini içeren yasa önerisini Başbakana, siyasi partilere ileteceklerini kaydederek; “Randevumuza ilk siz cevap verdiğiniz için size geldik. Bu yasa önerisi eğer ileri taşınırsa adresi zaten Meclis olacak, siz olacaksınız” şeklinde konuştu.
Konuşmasında Özelleştirme Yasası’na ve bu kapsamda kamuya istihdam edilen çalışanlara da işaret eden Özkardaş, 4 milletvekilinin, çalışanların maaş intibaklarıyla ilgili tasarı hazırladığını söyledi.
Tasarının komitede olduğunu dile getiren Özkardaş, “Bu çalışanlar, Göç Yasası yapılmadan istihdam edildiği için, 47/2010 sayılı yasa onları kapsamıyor. Bununla ilgili hukuki görüşleri de vardır. Biz bu tasarıyla ilgili gelişmenin yeniden canlanmasını istiyoruz” dedi.
Kamuda, 7-8 yıldır maaş artışı yapılmadığını da kaydeden Mehmet Özkardaş, “Göç Yasası tahtında istihdam edilenler yoksulluk sınırının altında. Özel sektörde sendikasız, güvencesiz ve 8 saatin üzerinde çalışanların durumu da ortada. Biz, 2011 öncesinde istihdam edilenlere ‘şunu da verin’ demeye çekiniyor. Utanıyoruz ama onların da durumu iyi değil” şeklinde konuştu.
Kamu-Sen’in Kıbrıs konusundaki görüşlerini de anımsatan Özkardaş, 11 Şubat 2014’te iki liderin imzaladığı mutabakat metni çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ve yürüttüğü müzakere sürecine tam destek verdiklerini vurguladı.
Özkardaş, “Belki bu güzel adamız, ateş çemberinde bir gül ve barış bahçesi olur. Diğer coğrafyalara da örnek olur” dedi.
SİBER: “BİZİM İKİ SORUNUMUZ VAR. BİRİ KIBRIS SORUNU, DİĞER KURUMSALLAŞAMAMA”
Meclis Başkanı Sibel Siber, Kamu-Sen’in kuruluşuna işaret ederek, 41 yılın ülke için uzun bir süre olduğunu ve bu sürenin kurumsallaşma anlamı taşıdığını söyledi.
“Bizim iki sorunumuz var, biri Kıbrıs sorunu, diğer de kurumsallaşamama. Ülkedeki sorunların temelinde bu yatıyor” diyen Siber, “Geçen 50 yılda kurumsallaşamamanın veya kurumsallaşmanın istediğimiz gibi olmamasını her adımda, her devlet dairesinde, her çalışanın, her hizmet alanın şikayetinde görebiliyoruz” dedi.
Kendi ayakları üzerinde duran, üretimi motive eden, üretimi ödüllendiren bir sisteme işaret eden Siber, “Kurumsal yapıda, üretimde herkesi aynı görmek aslında hiçleştirmektir” ifadesine yer verdi.
Üretenin, daha çok çalışanın ve katkı sağlayanının ödüllendirilmesi gerektiğini kaydeden Siber, “Bizim mevcut yapımız veya sistemsizliğimiz buna yönelik değil. Buna yönelik olmadığı için de huzursuz, mutsuz çalışanlar görüyoruz” dedi.
Hemşireliğin ne kadar özveri gerektiren bir iş olduğunu bildiğini de kaydeden Siber, “Bu iş, sadece emek değil, gönülle ve sevgiyle çalışma gerektiren bir meslek” dedi.
İnsanın maddi ve manevi tatmini birlikte yaşamasıyla daha motive olacağını da sözlerine ekleyen Sibel Siber, “Her birey olarak bulunduğumuz görevde yapacağımızın en iyisini yaparsak, hizmet alırken de mutlu olacağız ” dedi.
Yasalarda eksiklikler olduğunu, sağlığın yasal bir çerçeveye oturtulamadığını dile getiren Meclis Başkanı Siber, “Sağlıkta geçmişten gelen, el yordamıyla, yamalamayla, bugünü de idare ederimle giden çalışma düzeni var” dedi.
Siber, “Bu adada güzel insanlar olarak yaşıyoruz. Daha iyiyi ve güzeli hak ediyoruz. Ama bunu yapmak da bizim elimizde. Hep beraber elimizi taşın altına koymamız gerek. Bekli başlangıçta sıkıntılara katlanarak ama sonrasında meyvesini alarak başaracağız” dedi.
KIBRIS SORUNU
Kıbrıs konusunda da açıklamada bulunan Siber, “Barışa evet diyen bir halkız. Bunu 2004’te de gösterdik. Meclisin iktidarı da muhalefeti de 11 Şubat belgesine onay verdi. Biz, karşılıklı saygıyla, çözüme ve barışa ulaşılmasını ümit ediyor, buna inanıyoruz. Bu arada da kurumlarımızın standartlarını uluslararası standartlara çıkarmak için gayret göstermek, örgütlerimizi uluslararası örgütlerin üyesi yapmak için da çalışmak çözüme katkı sağlayacak” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.