• BIST 10000.72
  • Altın 3037.912
  • Dolar 35.3661
  • Euro 36.45
  • Lefkoşa 8 °C
  • Mağusa 4 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 7 °C
  • İskele 4 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara -2 °C

Sıcak günlerde nasıl beslenmemiz gerekir!!!?

Uzmanlar uyarıyor!!!
Sıcak günlerde nasıl beslenmemiz gerekir!!!?
Sağlıklı bir yaşamın en önemli kurallarından biri sağlıklı beslenme. Özellikle yaz sıcaklarının kendini göstermeye başladığı bu günlerde dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri sıvı tüketimi.

Vücudumuzun en çalışkan organlarından biri olan böbrekler, susuzluktan çok fazla etkileniyor. Sıcakların ve yanlış beslenmenin etkisiyle vücut susuz kaldığında böbrek yetmezliğine kadar gidebilen durumlar oluşabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Pınar Mescigil, yaz sıcaklarında böbrek sağlığını korumanın yollarını anlatıyor.

 Günde 2,5 litre su için

Kış aylarında içtiğiniz sudan yaklaşık 1 litre daha fazla tüketin. Özellikle sıcak havalarda günde 2,5 -3 litre su için. Sıvı kaybı durumlarında kanın vücutta sağlıklı dolaşımını devam ettirmek ve tansiyon düşüklüğünden korunmak amacı ile böbrekler su tutuyor, böylelikle idrar miktarı azalıp, daha yoğun ve daha konsantre bir hal alıyor. Bu durum, susuz kaldığımızda koruyucu bir mekanizma olmasına rağmen, sıvı kaybının yerine konmaması, süreklilik arz etmesi halinde ise böbrek taşı ve sık idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor. Hatta yaz aylarında görülen ishaller ile gelişen ani ve şiddetli sıvı kaybı durumlarında yeterince sıvı ve su tüketmezsek; idrar miktarı çok azalıp, durabiliyor. Hatta akut böbrek yetmezliği gelişebiliyor.

 Yemeklerinize tuz eklemeyin

Az miktarda tuz kullanmayı, yemeklere tuz ilave ederken önce tatmayı, hazır gıda ve şarküteri ürünlerini az miktarda tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Çok tuzlu beslenmenin tansiyon yüksekliğine, ödeme ve dolayısı ile ilerleyen dönemlerde böbrek hastalığına yol açabileceğini unutmayın. Türk Hipertansiyon ve Nefroloji Derneği’nin verilerine göre ülkemizde erişkin yaş grubunun yüzde 33 ünde yüksek tansiyon var. Günde alınması gereken tuz miktarı 2-3 gramken, ülkemizde günlük yaklaşık tuz tüketimi 18 gram civarında. Birçok besinin içinde çiğ veya pişmiş olarak, tuz bulunuyor. Bu nedenle yiyeceklere ek olarak tuz kullanmak sağlık açısından sorunlara neden olabiliyor. Ama maalesef çocukluğumuzdan itibaren damak tadımızın tuza alıştırılması; yemekleri pişirirken içine bol miktarda tuz atmak veya sofrada tatmadan tuz ilavesi yapmak gibi alışkanlıklarımızın devam etmesine neden oluyor.

 Egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapın. Yaptığınız aktiviteler ile kalp damar sağlığınız olumlu yönde etkileniyor. Böylece uzun vadede böbrek sağlığımızda olumlu yönde etkilenecek.

 Meyvenin suyunu değil kendisini yiyin

Dengeli ve sağlıklı beslenin. Yaz ve bahar aylarının nimetleri olan sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketin. Katkı maddeli, hazır, işlenmiş gıdalar yerine bol miktarda sebze yiyebilir, meyvelerin suyu değil tercihen kendisini tercih edebilirsiniz. Ne kadar sağlıklı beslenip hedef kilolara yakın olursanız kan şekeriniz daha dengeli olacak ve uzun vadede böbrek sağlığınıza katkıda bulunacaksınız.

 Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara kullanmayın. Özellikle yaz aylarında alkol tüketimine dikkat edin. Alkol tükettiğiniz takdirde içtiğiniz su miktarını arttırın.

 Ekmek tercihiniz esmer olsun

Karbonhidrat seçerken beyaz ekmek, pirinç, makarna, patates gibi glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini hızla arttıracak besinler yerine esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, yulaf ezmesi gibi düşük glisemik indeksli olanlar tercih edin.

 Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın

Bilinçli ilaç kullanın. Ağrı kesici ve antibiyotik tipi ilaçları doktorumuza danışmadan kullanmayın. Özellikle ağrı kesicilerin yaz gibi sıcakla sıvı kaybettiğiniz günlerde böbrek üzerine daha fazla olumsuz etkilerinin olduğunu unutmayın.

kaynak: hürriyet.com.tr

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler